Marej bi dijetom da stigne do grend slema

Pitanje je koliko mu je ta promjena pomogla - Marej je večeras u 2. kolu Mastersa serije 1000 u Montrealu senzacionalno poražen od Južnoafrikanca Kima Andersona (6:3, 6:1)
0 komentar(a)
Endi Marej, Foto: REUTERS
Endi Marej, Foto: REUTERS
Ažurirano: 09.08.2011. 20:19h

Kada je vidio šta je Novak Đoković počeo da radi na teniskim terenima otkada je na testovima otkrio da je alergičan na gluten, Endi Marej je odlučio da uradi slične preglede.

I otkrio je da mora iz ishrane da izbaci neka od omiljenih jela ako želi da se popne na sami vrh...

Škotski as je tri puta stizao do finala grend slema, ali je sva tri puta ostao bez šanse da postane prvi Britanac sa trofejem sa najvećih turnira nakon 1936. godine, kada je legendarni Fred Peri osvojio Vimbldon i US open.

Kao što je poznato, 24-godišnjak iz Danblejna je baš od Đokovića izgubio u finalu posljednjeg Australian opena, pa je pred Kvins uradio testove.

Otkada je dobio rezultate, više ne jede kifle i ne pije jogurt, a kaže da se mnogo bolje osjeća i da se nakon teških mečeva znatno brže oporavlja.

- Prije sam spavao po 10 sati, ali sam i nakon toga bio umoran. Sada spavam po osam, a osjećam se potpuno svježe kada ustanem. Oporavak nakon mečeva je takođe sjajan, više nisam iznuren kao nekad. Ma sve je drugačije - istakao je Marej.

Test koji je uradio je sasvim jednostavan i sprovodi se i u Crnoj Gori.

Na rezultatima koji se dobiju, hrana je podijeljena u tri kategorije, a boje su kao na semaforima - crvena je nepoželjna, žuta može malo da se koristi, a zelena je dozvoljena.

Na Marejevoj crvenoj listi, osim kifli i jogurta, nalaze se i žitarice, na žutoj su crveno meso i pašta bez glutena, a na zelenoj riba, riža i lisnato povrće.

Marej je na početku karijere bio izuzetno mršav, pa je bio na strogom režimu ishrane, kako bi uvećao mišićnu masu.

Dnevno je unosio i po šest hiljada kilokalorija (normalno bi bilo od 2.500 do 3.000), jer je jeo mnogo ugljenih hidrata, proteina i najmanje 50 sušija nakon mečeva.

Za doručak je tada jeo kifle sa puterom od kikirikija, ali mu je to, očito, smetalo.

- Kada ste sportista, mislite da vam je potrebno da jedete paštu, paštu i samo paštu. Ali to nije tako. Sve je u balansu. Ranije sam gubio kilažu svakog dana, a sada se sve ustalilo.

Za kraj, Škot je poručio da ne može da garantuje da će novi režim ishrane donijeti rezultate na terenu, ali da je uradio sve što je u njegovoj moći da u potpunosti iskoristi svoj talenat.

- Moram da uradim sve što mogu da produžim karijeru. Čak i u našim godinama, Novak, Rafa Nadal i ja osjećamo probleme, sve počinje da nas boli. Zbog toga u svemu što radim moram da budem najefektniji što mogu - zaključio je Marej.

Pitanje je, međutim, koliko mu je ta promjena pomogla - Marej je večeras u 2. kolu Mastersa serije 1000 u Montrealu senzacionalno i veoma ubjedljivo poražen od Južnoafrikanca Kima Andersona (6:3, 6:1).

Bonus video: