Marej protiv Đokovića brani titulu

0 komentar(a)
Endi Marej, Foto: Reuters
Endi Marej, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2016. 20:38h

Endi Marej će u nedjelju protiv Novaka Đokovića braniti titulu na Mastersu u Madridu, četvrtom u sezoni.

Marej mora da odbrani titulu ako želi da sačuva drugo mjesto na ATP listi.

Đoković je do sada protiv drugog igrača svijeta Mareja igrao 31 meč i pobijedio u 22, od kojih u posljednja tri. Oni su ove godine igrali jednom, u finalu Australian opena, kada je Đoković pobijedio sa 6:1, 7:5, 7:6.

Britanski teniser je u polufinalu pobijedio Rafaela Nadala sa 7:5, 6:4, poslije dva sata i 10 minuta velike borbe, i potvrdio da mu odgovaraju uslovi u španskoj prijestonici gdje je prošle godine osvojio trofej pobijedivši upravo Nadala u finalu.

Marej je prvi stigao do prednosti brejkom u četvrtom gemu za vođstvo od 3:1, ali je Nadal bio uporan. Nije u sedmom iskoristio dvije brejk lopte, ali je u devetom vratio brejk, a potom i izjednačio na 5:5.

Britanca to nije pokolebalo, na svoj servis je dobio težak 11. gem, a onda je na sjajan način bez izgubljenog poena napravio novi brejk – 7:5.

Već na startu drugog seta Nadal je imao tri brejk lopte, ali ih nije iskoristio. Kao i u prvom setu, Marej je prvi stigao do brejka, u šestom gemu, ali je Nadal u nastavku nastavio da se bori.

Spasao je meč loptu u devetom gemu i smanjio na 5:4, vrativši brejk, ali je Marej ostao miran i u sljedećem gemu, uz četiri greške rivala, novim brejkom uzeo set (6:4), samim tim i pobijedio.

Na kraju, Nadala je poraza koštalo to što je iskoristio samo dvije od 13 brejk-prilika, dok je Marej četiri puta oduzeo servis protivniku iz šest šansi.

Ovo je Marejeva sedma pobjeda u 24. duelu sa Nadalom.

Đoković je u drugom polufinalu bio bolji od Japanca Keija Nišikorija sa 6:3, 7:6 (7-4), za skoro dva sata igre, i plasirao se u svoje drugo finale u Madridu, gdje se ove godine ponovo pojavio nakon trogodišnje pauze. Svoje prvo finale, 2011. godine, Đoković je dobio protiv Nadala.

Meč protiv Japanca je bio težak, a u prvom set je presudio brejk u osmom gemu za vođstvo Đokovića od 5:3. U drugom setu je Đoković napravio brejk u petom gemu, servirao je na 5:4 za meč i imao velikih 40:0. Ipak, sa nekoliko neuobičajenih grešaka, Đoković je omogućio Japancu da napravi brejk, i na svoj servis povede 6:5. Ipak, iako teško, prvi reket svijeta je izjednačio na 6:6, a onda je u taj-breku došao do pobjede.

Nišikori je imao više vinera u ovom meču (30-22), ali i neiznuđenih grešaka (27-18). Đoković je imao više asova (5-1), jednu više iskorišćenu brejk-šansu.

Turnir u Madridu igra se za nagradni fond od 4.771.360 eura.

Bonus video: