Moćni Đoković zakazao super-finale sa Marejem

Finale se igra u nedjelju od 19 sati
0 komentar(a)
Đoković, Foto: Reuters
Đoković, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.11.2016. 21:53h

Novak Đoković i Endi Marej završiće godinu u velikom stilu – borbom za trofej na posljednjem turniru i bitkom za prvo mjesto na ATP listi.

Pobjednik dobija sve, i pehar i mjesto broj jedan na kraju 2016.

Ulog je ogroman, odavno jedna teniska sezona nije bila ovako dramatična i sa ovakvim krajem.

Nakon što je Marej poslije maratona i spektakularne igre savladao Miloša Radonića, Đoković je protutnjao terenom u duelu sa Keiem Nišikorijem i slavio 6:1, 6:1.

„Prije svega, očekujem da obojica uživamo u tom sjajnom meču. Nikada se nije dogodilo da posljednji meč odlučuje o mjestu broj jedan i drago mi je što sam dio istorije. Drago mi je i da je Endi sa druge strane mreže, biće to jedan od najvećih mečeva koje smo ja i on odigrali“, rekao je Đoković.

Duel Đoković - Nišikori je bio duel dva neravnopravna rivala.

Đoković je poveo 4:0, Nišikori brejkom smanjio na 4:1, ali je srpski teniser lagano riješio set – 6:1.

Već u prvom gemu drugog seta, opet je Đoković uzeo servis rivalu i tu je bio kraj svih dilema, ako ih je uopšte i bilo...

S obzirom na okolnosti i činjenicu da nije bilo neizvjesnosti na terenu, najveće uzbuđenje dogodilo se kraj njega - sredinom prvog seta jedan gledalac pokušao je da uđe na teren, ali ga je spriječilo obezbjeđenje.

Pravi triler viđen je u prvom polufinalu.

U fantastičnom meču, možda i najdramatičnijem ove godine na ATP turu, Marej je slomio otpor Miloša Raonića poslije skoro tri i po sata igre 2:1 - 5:7, 7:6 (5), 7:6 (9).

Škotlanđanin je nakon prvog seta i na startu drugog izgledao izgubljeno i bespomoćno, ali Raonić nije uspio da mu zada završni udarac u “O2 areni”.

U finišu iscrpljujućeg duela, u kome je dva puta servirao za meč, Marej je imao više sreće, možda za nijansu i više koncentracije da dođe do finala.

"Nisam očekivao da ću igrati ovako dugo sa serverom kakav je Miloš. Umoran sam, igrao sam mnogo mečeva u posljednjih nekoliko mjeseci, ali dao sam sve što imam u jednom od najtežih duela koje sam odigrao u dvorani", rekao je Marej.

Raonić je prvi set odigrao – gotovo besprekorno.

Izgubio je samo dva poena kada je ubacio prvi servis, a imao četiri brejk lopte, prije nego što je, konačno, “slomio” Mareja u 11. gemu za 6:5.

U narednom je iskoristio drugu set loptu.

Kada je Raonić u drugom setu napravio još jedan brejk i poveo 2:1, izgledalo je da će prvo polufinale imati neočekivan epilog.

Škotlanđanin je, međutim, odmah uzvratio i to bez izgubljenog poena na servis Raonića, izjednačio i dobio samopouzdanje, mnogo bolje napadao servis rivala.

Kod vođstva 3:2 imao je dvije prilike za brejk, ali je prvo napravio neiznuđenu grešku, a zatim je Kanađanin efektnim poluvolejom spasao drugu, a kasnije i izjednačio.

Do kraja nije bilo ni brejkova, ni prilika na obje strane, odlučivao je taj-brejk...

Marej je brzo poveo 4:1, a Raonić nije odustajao, stigao je do 5:5 i dalje nije mogao – prvi igrač ATP liste izvukao se iz nezgodne situacije i poravnao na 1:1 u setovima.

U odlučujućem setu, Raonić je već u drugom gemu imao dvije brejk prilike, a drugu je prokockao tako što je forhend sa sredine terena poslao u mrežu.

Bila je to njegova posljednja šansa da možda i prelomi meč...

Raonić je u devetom gemu popustio, drugi put na meču ušao u “prazan hod” na servisu i bez osvojenog poena ga predao Mareju.

Izgledalo je da je time predao i meč, ali su uzbuđenja tek počela.

Vidno iscrpljeni teniski gladijatori do kraja nisu nijednom sačuvali svoj servis, s tim da je Marej dva puta servirao za meč...

Ponovo je odlučivao taj-brejk, u kome je Marej iskoristio četvrtu meč loptu, a spasao jednu za konačnih 11:9 i kraj teniskog maratona i spektakla.

Bonus video: