Nadal osvojio novu titulu

Španac je u finalu Mastersa u Sinsinatiju nakon sat i 54 minuta igre savladao Džons Iznera 7:6 (10-8), 7:6 (7-3) i riznici trofeja pripisao petu titulu na turnirim iz serije 1000 u jednoj sezoni
19 komentar(a)
Rafael Nadal, Foto: Reuters
Rafael Nadal, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.08.2013. 19:08h

Rafael Nadal je ove godine bez premca u svijetu.

Španac je u finalu Mastersa u Sinsinatiju nakon sat i 54 minuta igre savladao Džons Iznera sa 2:0 (7:6, 7:6) i riznici trofeja pripisao petu titulu na turnirim iz serije 1000 u jednoj sezoni.

Španac je ranije osvojio Indijan Vels, Madrid, Rim i Montreal, a rekord od pet osvojenih Mastersa u jednoj godini su držali Rod Lejver (1970), Džimi Konors (1976) i Novak Đoković (2011).

Nadalu je ovo 29. Masters u karijeri i ukupno 59. titula, a od danas će ponovo biti drugi teniser svijeta i ozbiljno prijeti Đokoviću, trenutno prvom igraču na ATP listi.

Nadal je do devete titule ove godine stigao u meču u kojem nije napravio nijedan brejk.

Međutim, u taj-brejku je bio koncentrisaniji i stigao do slavlja. U finišu prvog seta, tačnije u 12. gemu, činilo se da će Izner stići do brejka, a samim tim i do seta, nakon što je vezao nekoliko sjajnih udaraca. Imao je dvije vezane set prilike, ali ih je Nadal spasao i izborio je taj brejk.

Prvi mini brejk napravio je Španac u osmom poenu nakon greške Iznera, ali to nije bio kraj.

Nadal je u narednom poenu izbacio lopticu u aut i vratio rivala u igru. U finišu su odlučile nijanse i Nadal je iskoristio treću set loptu i dobio prvi set.

Drugi set nije donio previše uzbuđenja, kada su u pitanju brejk lopte. Izner je imao jednu, koju nije iskoristio, pa se opet ušlo u „dodatni gem”.

Već u drugom poenu Španac je stigao do ključnog mini brejka i do kraja je bez većih problema odradio posao za prvu titulu u Sinsinatiju.

"Ovo je prosto nevjerovatno, ovo je prva godina da sam u Sinsinatiju igrao zaista dobro. Veoma je teško vratiti Iznerove servise i zbog toga sam morao biti maksimalno koncentrisan. Morao sam da budem strpljiv, da pravim što manje grešaka i da čekam trenutak da napadnem rivala. U oba taj-brejka sam bio miran i to mi je donijelo trijumf. Pobjede na turnirima u Montrealu i Sinsinatiju mi zaista znače mnogo. Sada ću malo da uživam, a za nekoliko dana ću početi da razmišljam o US openu", rekao je Nadal.

On je postao prvi Španac još od 2006. godine i Karlosa Moje koji je slavio na tlu američke države Ohajo.

Bio je ovo četvrti međusobni duel Nadala i Iznera i četvrta pobjeda za Španca.

Posljednji duel, prije ovoga, odigrali su na Rolan Garosu 2011. godine, kada je Rafa bio bolji poslije pet setova. Prethodne dvije pobjede španski teniser je ostvario 2010. godine na Mastersima u Indijan Velsu i Madridu.

"Čestitam Rafi na pobjedi, bio je bolji u ovom meču. Imao sam i ja šanse da slavim, ali ih nisam iskoristio. Ipak, iza mene je dobra nedjelja, pobijedio sam dosta dobrih igrača, što mi je dalo samopouzdanje pred US open", istakao je Izner, koji će plasmanom u finale "skočiti" sa 22. na 13. mjesto na ATP listi.

Bonus video: