Najbolji i najveći u bici za najprestižniji trofej

London, 15 časova po našem vremenu. Finale Vimbldona, Novak Đoković - Rodžer Federer
7306 pregleda 9 komentar(a)
Đoković se nada reprizi 2014. i 2015, Federer traži recept iz polufinala 2012: Poziranje s peharima prije četiri godine, Foto: Reuters
Đoković se nada reprizi 2014. i 2015, Federer traži recept iz polufinala 2012: Poziranje s peharima prije četiri godine, Foto: Reuters

Od 2017. godine, titule na grend slemovima u ženskoj konkurenciji osvajalo je čak devet teniserki, a Simona Halep se juče pridružila Naomi Osaki kao jedina koja je u tom periodu podigla dva pehara.

U muškoj konkurenciji je sasvim drugačija slika, jer je strahovlada velike trojke jača nego ikada - Rafael Nadal je od 2017. naovamo podigao četiri pehara, a Novak Đoković i Rodžer Federer će se danas boriti da ga dostignu na toj mini-tabeli. Velikani svjetskog tenisa sudariće se treći put u finalu Vimbldona - Srbin će tražiti reprizu 2014. i 2015. godine za svoju 16. grend slem titulu, a Švajcarac pokušati da ponovi jedinu pobjedu nad Đokovićem u Londonu (polufinale 2012), deveti put podigne najčuveniji tanjir na svijetu i sa 21. najvećim peharom poveća prednost nad Nadalom (18) i današnjim suparnikom.

Današnji obračun bi mogao da najavi razrješenje dileme - ko je, što bi se u engleskom jeziku reklo GOAT, tj. najbolji svih vremena? - Ovo je kao škola. Čeka vas dan testova, ali nećete pročitati puno knjiga, jer nemate vremena. Jasno je da je sav posao odavno završen. Godina je bila sjajna za mene, zvijezde su mi se poklopile i mogu veoma samouvjereno da uđem u meč - istakao je Maestro iz Bazela.

Federer je rekorder na čuvenoj adresi SW19 sa osam titula, u polufinalu je izbacio svog velikog rivala Nadala i podigao samopouzdanje do maksimuma, ali svi stručnjaci misle da će se pitati Đoković.

- Svi znamo koliko je Federer dobar bilo gdje da igra, ali posebno ovdje. Podloga savršeno odgovara njegovom stilu, jer voli da igra veoma brzo. Oduzima vam vrijeme za razmišljanje, ne da vam da se opustite ni u jednom trenutku. Napada svaku lopticu, a za igrače kao što smo Nadal ili ja, koji vole da imaju malo više vremena, to je ogroman pritisak sa kojim morate da se nosite - istakao je 32-godišnji Beograđanin.

Prvi reket svijeta je, međutim, 2014. i 2015. pokazao da ima recept za najtrofejnijeg igrača svih vremena, ali zna da mu neće biti lako da to ponovi.

- Igrao sam sa Rodžerom dva epska finala prije nekoliko godina i znam šta mogu da očekujem. Naravno, biću uzbuđen, nervozan i sve drugo što vam padne na pamet. Uradiću sve što mogu da sve to iskontrolišem i odigram svoj najbolji tenis i da ću imati balans tokom cijelog meča - poručio je Nole.

Srbin vodi 25:22 u međusobnim mečevima, a dobio je tri posljednja duela, zbog čega ga stručnjaci smatraju favoritom.

- Teško je ne vidjeti Novaka kao veoma jakog, čistog favorita za titulu, jer je Federerovo oružje servis, a Đoković uvijek nađe rješenje da to neutrališe. Ako sve sagledate, vidjećete da je najgori dio Đokovićeve igre dobar kao Federerov, a bolje se kreće, riternira i ima bolji bekhend. Novak će biti pod pritiskom, ali će Rodžer biti pod možda i većim, jer mu je ovo vjerovatno posljednja šansa - istakao je sedmostruki grend slem šampion i komentator Eurosporta, Mats Vilander.

Finale počinje u 15 časova po našem vremenu.

Bonus video: