Od kriketa do titule na Rolan Garosu: Čudna priča Ešli Barti

Australijanka napustila tenis u septembru 2014. i vratila se u februaru 2016. godine, a danas će se protiv Markete Vondroušove boriti za grend slem pehar
2012 pregleda 0 komentar(a)
Ešli Bart, Foto: Reuters
Ešli Bart, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.06.2019. 17:54h

Lik Alfan je 1997. podigao Veliki kristalni globus u Svjetskom kupu u skijanju, a devet godina kasnije je osvojio najprestižniji reli na svijetu, Dakar reli.

Luis Enrike je nakon završetka fudbalske karijere trčao maratone i učestvovao u takmičenju izdržljivosti Ajronmen, Tim Dankan je prije nego što se odlučio za košarkašku karijeru bio sjajan plivač, Primož Roglič je nekada bio odličan u skijaškim skokovima, a sada je jedan od najboljih biciklista svijeta...

Moglo bi unedogled da se nabraja koji su američki sportisti nakon univerziteta morali da biraju između četiri najveća sporta u SAD.

Najrjeđi su slučajevi da se neko vraćao sportu iz kojeg je „pobjegao”, a najpoznatiji je svakako Majkl Džordan, koji je nakratko košarku zamijenio bejzbolom.

Jednu od tih priča ispisala je Ešli Barti. Sa 15 godina je debitovala na Australijan openu, bila najveća nada tenisa na najmanjem kontinentu, a onda je kao 18-godišnjakinja, nakon US opena, šokirala sve:

- Odlučila sam da uzmem pauzu. Sve se odvija prebrzo, mnogo putujem otkada sam bila djevojčica. Želim da iskusim život kao obična tinejdžerka - rekla je tada Barti.

I nije samo otišla na pauzu, već se posvetila kriketu. Privukla ju je mogućnost da se bavi kolektivnim, a ne pojedinačnim sportom. I bila je odlična, već na prvim utakmicama je bila najbolja igračica Kvinslend Fajera, ali se u februaru 2016. vratila „bijelom sportu”. U početku je igrala samo dubl, ali se ubrzo posvetila i singlu i polako krčila put ka svjetskom vrhu. I sada je samo stepenica dijeli od ulaska u anale - Barti će igrati finale Rolan Garosa!

Osma igračica svijeta je u jednom od najneobičnijih mečeva sezone savladala novu zvijezdu svjetskog tenisa, 17-godišnju Amandu Anisimovu (6:7, 6:3, 6:3). Barti je u 1. setu vodila 5:0, potom izgubila 10 od 11 sljedećih gemova, ali se opet probudila i serijom 7:0 stigla do izjednačenja na 1:1 i vođstva na startu odlučujućeg dijela igre. Mlada Amerikanka je smogla snage da brejkom dođe do 2:1, ali više nije mogla...

- Uslovi za igru su bili brutalni. Ponosna sam na sebe što sam se održala u meču, nakon što sam rivalki poklonila prvi set i vođstvo 3:0 u drugom. Na momente sam igrala odličan, a na momente užasan tenis. Najvažnije je što sam ostala u igri - rekla je Barti.

Njenom pobjedom je spriječeno prvo tinejdžersko grend slem finale od 1991. godine, kada je tada 17-godišnja Monika Selešporazila dvije godine stariju Aranću Sanćes-Vikario baš u Parizu (6:3, 6:4).

Naime, prva je do finala stigla 19-godišnja Marketa Vondroušova, koja je izbacila Johanu Kontu (7:5, 7:6), iako je u oba seta gubila 5:3. Čehinja je tako sačuvala perfektan skor na ovogodišnjem Rolan Garosu, jer je svih šest protivnica savladala 2:0, što je posljednja u Gradu svjetlosti do finala uradila njena sunarodnica Lucije Šafaržova 2015.

- Ovo je najbolja sedmica mog života, presrećna sam svime što se dešava. U finalu me čeka Ešli, koja je u Top 10 i igra nestvaran tenis. Raznovrsna je, kao i ja, i ubijeđena sam da će finale biti zanimljivo. Fokusiraću se i pokušati da budem opuštena - rekla je najmlađa finalistkinja Rolan Garosa od 2007. godine, kada je tada 19-godišnja Ana Ivanović izgubila od Žastin Enan.

Bonus video: