Ozi open promoviše novu tenisku kraljicu

Petra Kvitova i Naomi Osaka igraju za prvi trofej Australijan opena i prvi WTA naslov najbolje teniserke
571 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.01.2019. 09:08h

Veliko finale prvog grend slema sezone u Melburnu, danas u 9.30 sati odigraće dvije igračice, od kojih će jedna prvi put biti svjetska broj jedan - četvrta kosturašica na Australijan openu Japanka Naomi Osaka, ili osmi nositelj Čehinja Petra Kvitova. Ulog je, dakle, ne samo najveći trofej već i naslov nove kraljice WTA tura.

U finalu, nakon sjajnih igara obje teniserke, nemoguće je prognozitrati favorita - 21-godišnja Osaka je u Melburn došla kao aktuelna šampionka US opena, i jedina je uz sestre Vlijams, Serenu i Venus, od aktuelnih igračica uspjela da obezbijedi dva grend slem finala zaredom.

Osaka je od najveće nade svjetskog tenisa, sjajnom pobjedom u finalu US opena nad Serenom, opravdala najsjajnija predviđanja. Nakon nemiliih scena, kada su joj postupci publike i protivnice “ukrali” šou nakon ostvarenja sna u Njujorku, Japanka je hrabrim i dostojanstvenim držanjem postala miljenica teniske publike širom svijeta

- Obožavam da igram na grend slem turnirima. Svega ih je četiri godišnje i kao dijete sam na njima posmatrala legendarne mečeve. Igre na njima su razlog mog napornog rada i vjerovatno zato na njima igram najbolji tenis - otkrila je Osaka razlog svom uspjehu na najvećim turnirima.

Protiv Kvitove odigraće prvi međusobni duel. Kvitova, dvostruka osvajačica Vimbldona (2011. i 2014) igraće treće grend slema finale.

Čehinja je uspjela da se opet vrati u vrh, samo ovoga puta uz nezamisliv podvig, jer je samo prije dvije godine mogućnost da će opet lijevom rukom držati reket bila 10 odsto.

Provalnik je napao nožem u njenom stanu i doživjela je posjekotine svih pet prstiju i povrede dva nerva. I to u momentu svog ponovnog povratka u top 10.

- Još uvijek ne vjerujem da sam u finalu. To je čudno jer dvije godine unazad uopšte nisam znala da ću opet igrati tenis. Nije bilo samo fizički, već i psihički jako teško... Vjerujte, jako sam se potrudila da opet budem u finalu najvećeg turnira - kazala je 28-godišnaj Čehinja.

11 uzastopnih pobjeda na WTA turu od početka sezone ima Petra Kvitova, koje je samo dva dana pred početak Australijan opena slavila na WTA turniru u Sidneju. Za nju je finale Ozi opena u Melburnu treće grend slem finale u karijeri, a slavila je u prethodna dva na Vimbldonu 2011. i 2014. godine.

Bonus video: