Po navici: Đoković 13. put bolji od Monfisa za finale sa Vavrinkom

68 pregleda 0 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Reuters
Novak Đoković, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.09.2016. 02:02h

Novak Đoković je ove sedmice u Njujorku postao prvi teniser u open eri koji je do polufinala nekog grend slema došao nakon tri predaje rivala.

Odmoran i željan tenisa, branilac titule na US openu se šesti put u posljednjih sedam godina domogao finala na Flešing Medouzu pobijedivši Gaela Monfisa 3:1 (6:3, 6:2, 3:6, 6:2), u duelu koji su mnogi opisali kao "najbizarniji na velikim turnirima".

Tradicija nije iznevjerena: Đoković je 13. put bio bolji od 30-godišnjeg Francuza, od koga ne zna za poraz u međusobnim mečevima.

Takav ishod mogao se naslutiti već nakon 16 minuta i vođstva prvog igrača ATP liste 5:0.

„Brutalno prebijanje“ – bio je komentar na sajtu BBC-ija.

Nervozni Monfis, koji je do tada odservirao četiri duple greške, se prenuo, osvojio tri gema zaredom i na 3:5 imao brejk loptu za potpuni povratak u set. Ipak, Đoković se probudio iz kraćeg dremeža i poveo 1:0.

Nakon kratkog uzleta, francuski teniser je brzo ponovo prizemljen, a povremeno djelovao je kao nezainteresovani rekreativac – duboko povučen iza osnovne linije, u defanzivi, pokušavao je da sporim udarcima poremeti ritam rivala. I često griješio.

„Najčudnije grend slem polufinale koje sam gledao. Šta Gael Monfis radi? Jedva čekam da čujem šta će reći na pres konferenciji“ – zapisao je na Tviteru finalista US Opena iz 1997. Greg Rusedski poslije drugog seta, koji je za 29 minuta pripao ozbiljnom i koncentrisanom Đokoviću.

Činilo se da je jedino u čemu je do tada Monfis bio uspješan bilo nerviranje gledalaca – početkom trećeg seta zaradio je i glasne zvižduke na Artur Eš stadionu.

Tek tada je reagovao – od 0:2 i praktično izgubljenog meča, nanizao je pet gemova, koristeći Đokovićevu opuštenost, ali i lakšu povredu ramena, da bi uskoro i osvojio set.

Meč se u četvrtom setu pretvorio u igru živaca. Monfis je govorom tijela poručivao da je iznuren, gotovo nakon svakog poena se zadihan oslanjao na reket. Ipak, u njegovim udarcima i kretnjama nije se vidio umor.

Đoković, koji se morao boriti i sa rivalom i sa sopstvenim zdravstvenim problemima, prvi je stigao do brejka za 3:1, ali je Francuz odmah uzvatio.

Uslijedio je medicinski tajm aut za srpskog tenisera, koji je po povratku igri vezao tri gema i sedmi put prošao u finale US Opena.

Istovremeno, prestigao je Rafu Nadala na vječnoj rang listi, i samostalno pruzeo drugo mjesto po broju grend slem završnica - sada ih ima 21.

Od treće titule u Njujorku dijeli ga nedjeljni meč sa Stenom Vavrinkom (22 sata po našem vremenu), koji je finale izborio pobjedom protiv Keija Nišikorija sa 4:6, 7:5, 6:4, 6:2, nakon više od tri sata igre.

Švajcarac će se u reprizi prošlogodišnjeg Rolan Garosa, boriti sa Novakom za osvajanje trećeg od četiri najveća turnira u karijeri, prvog u Njujorku.gdje igra svoje prvo finale.

To će biti 24. duel dva tenisera, a Đoković vodi 19-4.

Bonus video: