Prvijenac Kim Klajsters u Melburnu

Klajsters je prvi put u karijeri osvojila Australian open, na kojem je 2004. godine poražena u finalu. Za nju je ovo četvrta Grend slem titula, pošto je tri puta osvajala US open.
107 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2011. 11:08h

Belgijanka Kim Klajsters pobjednica je ovogodišnjeg Otvorenog prvenstva Australije u tenisu – treća “kosturašica” turnira u Melburnu u današnjem finalu je savladala Kineskinju Na Li sa 2:1, po setovima 3:6, 6:3, 6:3, nakon 123 minuta igre.

Klajsters je prvi put u karijeri osvojila Australian open, na kojem je 2004. godine poražena u finalu od sunarodnice Žastin Enan. Za Belgijanku je ovo četvrta Grend slem titula, pošto je tri puta osvajala US open (2005, 2009, 2010). Nakon ovog trijumfa, Klajsters će u ponedjeljka napredovati za jedno mjesto na WTA listi, i biće druga teniserka svijeta.

Bez obzira na poraz u finalu, Na Li je ušla u istoriju tenisa kao prva Kineskinja koja se plasirala u finale jednog Gren slem turnira.

- Sad mislim da me možete zvati Ozi Kim (Australijska djevojka), jer sam osvojila titulu – uz osmjeh je poručila publici Kim Klajsters prilikom dijele pehara. – Na Li je definitivno veoma teška protivnica. U prvom setu sam pomislila da se sve dešava prebrzo za mene. Bilo je teško. U drugom setu sam osjetila da ona postaje malo nervozna, i srećna sam što sam uspjela da je izbacim iz igre do kraja.

Na Li je osvojila prvi set za 38 minuta igre, iako je Klajsters povela 2:0 na startu seta. Kineskinja je odmah uzvratila brejk, izjednačila na 2:2, a onda e kod 3:3 ponovo uzela servis protivnici za vođstvo od 4:3. U narednom gemu je sačuvala svoj servis, a onda ponovo napravila brejk za 6:3 i vođstvo od 1:0.

U prva četiri gema u drugom setu nijedna od teniserki nije uspjela da sačuva svoj servis, onda su u petom i šestom gemu Na Li i Klajsters osvojile svoj servis. Preloman je bio sedmi gem, koji je pripao Belgijanki, koja je superiorno oduzela servis protivnici, a onda i osvojila i naredna dva gema za izjednačenje u setovima (6:3).

Belgijanka je nastavila da igra dobro i u odlučujućem setu. Prvo je osvojila gem na svoj servis, a onda napravila brejk za 2:0. Na Li je u trećem gemu uspjela da oduzme servis protivnici, i vrati neizvjesnost, ali je sve pokvarila već u narednom gemu, kada je dozvolila protivnici da upiše drugi brejk u dotadašnjem toku meč. To je vidno uzdrmalo Na Li, jer je Klajsters odmah sačuvala svoj servis za vođstvo od 4:1 i tako uhvatila zalet ka konačnoj pobjedi…

Galerija

Bonus video: