Razbijena "teniska banda": 28 igrača namještalo mečeve

Ukupno u 11 kuća je izvršena racija, a policija je zaplijenila luksuzne automobile, pušku, kreditne kartice i 167.000 eura u gotovini
2644 pregleda 0 komentar(a)
Tenis, Foto: Reuters
Tenis, Foto: Reuters

Španska policija saopštila je danas da je 28 profesionalnih tenisera, uključujući i one koji su učestvovali na US Openu prošle godine, umiješano u organizovano namještanje mečeva.

Kako se navodi, igrači su namještali rezultate mečeva, nakon što su uzimali mito od organizovane jermenske grupe, koja je razotkrivena i razbijena u oktobru.

Ukupno u 11 kuća je izvršena racija, a policija je zaplijenila luksuzne automobile, pušku, kreditne kartice i 167.000 eura u gotovini.

Nije poznato da li je među uhapšenima i teniser koji je prošle godine igrao na US Openu.

Policija je optužila španskog tenisera Marka Fornela Mestresa, čiji je najbolji plasman na ATP listi 236. mjesto iz 2007. godine, da je bio veza između igrača i jermenske grupe, koja ih je podmićivala.

On je privremeno suspendovan krajem prošle godine. Na kraju prošle godine bio je 1.007. na ATP listi u singl i 772. u dublu.

Policija je saopštila da je ta organizovana grupa podmićivala tenisere kako bi garantovali unaprijed određene rezultate. Korišćeni su identiteti hiljade građana prilikom opklada na te mečeve. Članovi te jermenske grupe su prisustvovali mečevima kako bi bili sigurni da će teniseri poštovati dogovore.

Najmanje 97 mečeva fjučersa i čelendžera je namješteno, a ukupno 83 osobe su obuhvaćene istragom, uključujući i navodne vođe te jermenske grupe. Vlasti su blokirale više od 40 bankovnih računa koje su koristili umiješani u namještanje mečeva.

Bonus video: