Samanta Stosur osvojila prvi grend slem u karijeri

Australijanka u dva seta savladala Serenu Vilijams i ispisala istoriju na terenima Flešing Medouza
56 pregleda 0 komentar(a)
Samanta Stosur, Foto: Reuters
Samanta Stosur, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2011. 22:31h

Serena Vilijams je na US open došla kao velika favoritkinja, svi su bili ubijeđeni da niko ne može da je zaustavi.

A kada je još u polufinalu, u noći između subote i nedjelje, preslišala Karolin Voznijacki (6:2, 6:4), činilo se da se u trofejnoj sali porodice Vilijams otvara mjesto za deveti pehar iz Velike jabuke (pet je prigrabila Venus).

Ali, najbolji izdanak američke dinastije je zaustavila djevojka iz zaboravljene teniske velesile - Samanta Stosur je fenomenalnom igrom potpuno dominirala na najvećem teniskom terenu na svijetu, za nešto preko sat riješila sve (6:2, 6:3) i Australiji donijela 61. grend slem titulu, ali tek prvu od 1980. godine!

Tada je Ivon Gulagong-Koli slavila na Vimbldonu, dok je posljednja igračica sa najmanjeg kontinenta koja je osvojila titulu u Njujorku bila legendarna Margaret Kort davne 1973.

"O ovome sam mogla samo da sanjam. Ovo je najuzbudljiviji dan u mom životu, ne mogu da opišem kako se sada osjećam", rekla je Stosur, kojoj je pripao ček vrijedan 1,8 miliona dolara.

Djevojka koja je osvojila dvije grend slem titule u dublu tako je i definitivno pokazala da je jedna od najboljih igračica na planeti, jer u kakvoj god da je formi Serena, nju je gotovo nemoguće tako pregaziti.

Doduše, tamnoputa Amerikanka je samo na momente podsjećala na igračicu kakvu svi znaju, ali joj ni 27-godišnjakinja iz Brizbejna nije dala da diše.

Serena je jedini trzaj napravila nakon prvog gema 2. seta, kada joj je sudija Eva Azderaki oduzela poen, a samim tim i gem, jer je počela prerano da slavi.

Tada je preokrenula na 2:1, ali je to bilo sve, Stosur je ponovo uspostavila potpunu kontrolu...

Finale je trajalo samo 67 minuta, a Serena je za to vrijeme napravila 23 neiznuđene greške (Stosur 11), dok je broj vinera bio isti (po 18).

Bonus video: