Šarapova pala na doping testu, ITF 12. marta odlučuje o kazni

87 pregleda 0 komentar(a)
Marija Šarapova, Foto: Twitter.com
Marija Šarapova, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 07.03.2016. 21:27h

Gotovo svi svjetski mediji su najavljivali da će objaviti kraj karijere, neki stidljivo javljali da će otkriti da je trudna, ali niko, ama baš niko, nije bio spreman na šok koji je priredila Marija Šarapova.

Jedna od najboljih teniserki svijeta je u crnom ušetala u salu hotela u Los Anđelesu da objavi, kako je njen menadžer Maks Ajzenbad rekao, „veliku vijest“.

I još je teško povjerovati u to - 28-godišnja Ruskinja je otkrila da je pala na doping testu na ovogodišnjem Australian openu!

"Prije nekoliko dana sam dobila pismo iz ITF-a da sam pala na doping testu na Australian openu. Prihvatam potpunu odgovornost. Od 2006. godine zbog porodične istorije pijem lijek „mildronat“, čiji je drugi naziv „meldonijum“, koji nije bio na listi zabranjenih supstanci. Ali, 1. januara su se pravila promijenila, a ja nisam znala za to. Napravila sam veliku grešku, iznevjerila sam svoje navijače i tenis kao sport. Spremna sam da snosim posljedice", rekla je Šarapova.

Jedna od svega 10 teniserki koja je u open eri osvojila titule na svim grend slem turnirima nije željela da krivi doktora sa kojim godinama sarađuje.

"Ne mogu nikoga da krivim sem sebe. Vjerujem u trenere i doktore sa kojima sarađujem, ali sve što radiš je na kraju do tebe. Dobila sam dopis 22. decembra da se promjene dešavaju i šta će biti zabranjeno, ali nisam pogledala listu. Do sada sam uvijek prolazila doping testove, ali sam sada pogriješila".

Sigurno je da djevojku koja je već 11 godina najplaćenija sportistkinja planete čeka kazna, ali kolika god da bude, ona joj neće okončati karijeru.

"Ne želim na ovaj način da završim karijeru. Znam da su mnogi od vas mislili da ću objaviti da se opraštam, ali je sigurno da to ne bih uradila u hotelu u Los Anđelesu, na ovako ružnom tepihu. Nadam se da ću dobiti novu šansu da igram ovu igru", zaključila je skrušena Ruskinja.

Lijek „mildronat“ ili „meldonijum“ se koristi za bolest srca, prije svega za anginu pektoris i sprječavanje srčanog udara. Možda će joj to biti olakšavajuća okolnost kada ITF i Svjetska antidoping agencija (WADA) budu određivali koliko će trajati kazna.

ITF, međutim, neće čekati dugo da donese odluku, pa je odmah nakon što je Šarapova priznala doping objavio da je teniserka suspendovana do subote 12. marta, kada bi trebalo da se zna kolika će biti kazna.

Bonus video: