Simona Halep nova kraljica Pariza

Nakon 40 godina, Rumunija ponovo ima grend slem šampionku
78 pregleda 1 komentar(a)
Simona Halep, Foto: Beta/AP
Simona Halep, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.06.2018. 15:15h

Nakon 40 godina, Rumunija ponovo ima grend slem šampionku - deset godina nakon juniorske titule u Parizu, Simona Halep je osvojila i svoj prvi seniorski Roland Garos.

Prva teniserka svijeta je u finalu pobijedila Amerikanku Sloun Stivens sa 3:6, 6:4, 6:1, nakon 125 minuta igre.

Prije Hapelove, parisku krunu je od rumunskih teniserki posljednja osvojila Virđinija Ruzič, koja je 1978. godine u finalu pobijedila jugoslovensku teniserku Mimu Jaušovec.

Halep je, tako, iz trećeg pokušaja slavila u Parizu, pošto je prethodna dva finala izgubila, 2014. (od Marije Šarapove) i prošle godine (od Jelene Ostapenko). Ove godine je igrala i izgubila finale Australian opena.

"O ovome sam maštala od trenutka kada sam počela da igram tenis. Zaista sam srećna sa onim što se dogodilo na Rolan Garosu, u Prizu, za mene specijalnom gradu", rekla je nakon meča Simona Halep.

"U posljednjem gemu sam osjećaja da sam kao ostala bez daha. Dala sam sve od sebe. Zaista je sjajno šta mi se dešava", dodala je Rumunka.

Stivens, deseta teniserka svijeta, ostala je na jednoj grend slem tituli, osvojenoj na US openu prošle godine.

Rumunska teniserka je do trijumfa došla nakon preokreta. Stivens je dobila prvi set, zahvaljujući brejku u četvrtom gemu za vođstvo od 3:1. Kada je Američka teniserka povela 2:0 na početku drugog seta, izgledalo je da može do svoje druge velike titule, ali je stala.

Halep je nanizala četiri gema (dva brejka), okrenula dešavanja na terenu u svoju korist i do kraja seta još jednim brejkom poravnala rezultat na 1:1.

U odlučujućem setu na "Filip Šatriju" viđena je samo jedna teniserka - Halep. Rumunka je furioznom igrom osvojila pet gemova zaredom, poslije čega je bez problema privela meč kraju i došla do najvećeg uspjeha u karijeri.

U muškom finalu će sjutra igrati Rafael Nadal i Dominik Tim.

Bonus video: