Stahovskij prekinuo niz Federera od 36 uzastopnih grend slem četvrtfinala!

Ukrajinac Sergij Stahovskij je u 2. kolu Vimbldona eliminisao Rodžera Federera sa 3:1, po setovima 6:7, 7:6, 7:5, 7:6
13 komentar(a)
Sergij Stahovskij, Foto: Beta AP
Sergij Stahovskij, Foto: Beta AP
Ažurirano: 26.06.2013. 20:19h

Eliminacijom Rafaela Nadala nije završena „sječa favorita” u ranoj fazi Vimbldona - Rodžer Federer je takmičenje završio već u drugom kolu, a prvorazredno iznenađenje, jedno od najvećih u istoriji ovog grend slema, priredio je Ukrajinac Sergej Stahovskij, 116. igrač na ATP listi, koji je Švajcarca pobijedio sa 3:1, po setovima 6:7 (5-7), 7:6 (7-5), 7:5, 7:6 (7-4)!

Time je prekinut niz sedmostrukog šampiona Vimbldona od 36 uzastopnih četvrtfinala na grend slem turnirima, još od Roland Garosa 2004. godine. Na Vimbldonu nije tako rano ispao još od 2002. godine, kada je eliminisan već u prvom kolu...

"Još ne mogu da vjerujem šta se dogodilo! Igrao sam najbolji tenis u životu, i skoro da ni to nije bilo dovoljno. Kad igrate protiv Federera na Vimbldonu, to je kao da igrate protiv dvije osobe", izjavio je nakon meča 27-godišnji Stahovskij.

Ukrajinac je imao nevjerovatna 72 vinera i svega 17 neiznuđenih grešaka, dok je Fedeks pored 57 direktno osvojenih poena imao i 13 neiznuđenih grešaka.

Stahovskij će u narednom kolu igrati protiv Austrijanca Jirgena Melcera.

Ovim porazom Federer je izgubio 1.955 poena, pa će na narednoj ATP listi pasti na 5. mjesto (prvi put poslije 10 godina izaći će iz najboljih četiri) i sada je sasvim izvjesno da najtrofejniji teniser svijeta više neće moći da se bori za povratak na vodeću poziciju.

Iznenađenje je priredio i 28-godišnji tamnoputi Njemac Dastin Braun (engleskog i jamajčanskog porijekla), 189. igrač svijeta, koji je u četiri seta (6:4, 6:4, 6:7, 6:2) šokirao Lejtona Hjuita, šampiona Vimbldona iz 2002. godine. Braun je spasao 10 brejk lopti, uzeo pet od šest ponuđenih, a upisao je i 21 as.

Današnji dan obilježio je veliki broj povreda i odustajanja, pet u muškoj konkurenciji, među kojima su 6. i 10. nosioci, Francuz Žo-Vilfred Conga (u trenutku prekida Ernest Gulbis je vodio 3:6, 6:3, 6:3) i Hrvat Marin Čilić, koji je pred početak predao meč Keniju de Šereru.

Oprostili su se još i Džon Izner, Radek Štepanek i Nadalov dželat Stiv Darsis, samo nekoliko sati prije meča sa Lukašom Kubotom zbog povrede desnog ramena.

"Nisam mogao da se vratim na teren. Ovo je možda najteža stvar koju sam morao da uradim. Poslije meča sa Nadalom, nekoliko sati kasnije, počeo sam da osjećam veliki bol. Nisam mogao da spavam te noći. Bilo je malo bolje danas, ali nije bilo šanse da igram, nisam mogao da serviram. Nije bilo smisla da izlazim na teren i da se povučem poslije dva gema", rekao je Darsis.

Amerikanac Izner, koji će ostati upisan u istoriji Vimbldona kao teniser koji je odigrao najduži meč (11 sati protiv Nikolasa Maua), predao je Francuzu Adrijanu Manarinu poslije samo dva gema zbog problema sa koljenom.

"Znao sam da neću moći da nastavim. Ne mogu da savijem koljeno. Mogu da hodam samo ako držim nogu pravo. Nisam mogao ni malo da ga savijem, ne mogu ni sada", rekao je Izner.

Ostali favoriti opravdali su očekivanja, među kojima i Endi Marej, koji je u tri seta (6:3, 6:3, 7:5) savladao Jen-Hsun Lua iz Kineskog Tajpeha.

Bonus video: