Stivens još mora da uči

Sereni su sada potrebne još tri pobjede da ponovo ispiše istoriju i postane najstarija osvajačica jednog od četiri najveća turnira u open eri
0 komentar(a)
Serena Vilijams i Sloun Stivens, Foto: Reuters
Serena Vilijams i Sloun Stivens, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.09.2013. 23:00h

Nekada je bilo nezamislivo da tenis igraju crnci, ali su se vremena odavno promijenila. Serena Vilijams je više od deceniju najdominantnija teniserka planete, a dobila je i dostojnu nasljednicu. To se najbolje vidjelo sinoć na stadionu „Artur Eš” - u vatrenom okršaju dvije tamnopute Amerikanka, 16-struka grend slem pobjednica je mnogo teže nego što govori konačni rezultat (6:4, 6:1) savladala Sloun Stivens.

Dvadesetogodišnjakinja sa Floride je igrala fenomenalno, ali je sa nekoliko grešaka u 10. gemu poklonila Sereni brejk i set. Povratka nije bilo - djevojka koja je na US openu 1999. postala prva tamnoputa grend slem šampionka više nije dozvolila protivnici da joj zaprijeti.

Ušla je u četvrtfinale i sada su joj potrebne još tri pobjede da ponovo ispiše istoriju i postane najstarija osvajačica jednog od četiri najveća turnira u open eri. Prva naredna prepreka na tom putu biće joj Karla Suares-Navaro, koja je u odlučujućem setu imala brejk minusa, ali je savladala Angelike Kerber sa 4:6, 6:3, 7:6.

U noći između subote i nedjelje, 136. teniserka na WTA listi Kamila Đorđi je šokirala nekadašnji broj 1, Karoline Voznijacki (4:6, 6:4, 6:3). Nakon 3. kola Vimbldona u julu, 21-godišnjakinja iz Maćerate je sada napravila najveći uspjeh u karijeri i ušla u osminu finala US opena, gdje je čeka sunarodnica Roberta Vinći, koja je bila bolja od još jedne Italijanke, Karin Knap (6:4, 6:3).

Rodžer Federer je bio furiozan protiv Adrijana Manarina (6:3, 6:0, 6:2). U osmini finala će igrati sa Tomijem Robredom, a to će biti samo prepreka ka najvećem derbiju svjetskog tenisa, projektovanom za četvrtfinale. U njemu ga, naravno, čeka Rafael Nadal, koji prvo mora da odradi meč sa Filipom Kolšrajberom.

- Nije mi problem ni da igram tri, pet sati, koliko god da treba, ali samo ako pobjeđujem. Osjećam se bolje kada igram pod reflektorima, tako je veći šou - rekao je Federer nakon meča koji je trajao 81 minut.

U 16 najboljih je i Stanislas Vavrinka, koji je zaustavio nalet Markosa Bagdatisa (6:3, 6:2, 6:7, 7:6) i izborio duel sa Tomašom Berdihom. Šesti nosilac je bio više nego ubjedljiv, jer je Žilijenu Benetou prepustio pet gemova (6:0, 6:3, 6:2).

Aktuelni šampion Endi Marej je eliminisao Florijana Majera (7:6, 6:2, 6:2), a naredni protivnik mu je Denis Istomin, koji je u maratonu porazio Andreasa Sepija (6:3, 6:4, 2:6, 3:6, 6:1). Lejton Hjuit nije dozvolio iznenađenje nakon što je izbacio Huan Martina del Potra, već je odradio posao protiv Jevgenija Donskoja (6:3, 7:6, 3:6, 6:1).

Bonus video: