Švedova prva do zlatnog seta, Serena se mučila za osminu finala

Čehinja Petra Kvitova, koja brani trofej, sa 6:1, 6:0 je deklasirala Amerikanku Varvaru Lepćenko, pa će u osmini finala igrati protiv Italijanske Franćeske Skjavone.
0 komentar(a)
Jaroslava Švedova, Foto: Beta AP
Jaroslava Švedova, Foto: Beta AP
Ažurirano: 30.06.2012. 19:56h

Kazahstanka Jaroslava Švedova, 65. na WTA listi, postala je prva teniserka u istoriji Grend slem turnira, koja nije izgubila nijedan poen u setu, pa je osvojila takozvani “zlatni set”! Ona je u trećem kolu eliminisala finalistkinju ovogodišnjeg Rolan Garosa, Saru Erani sa 6:0, 6:4, gdje Italijanka u prvom setu nije uspjela da osvoji ni poen.

Švedova je prvi set dobila za 15 minuta, imala je četiri asa i 14 vinera.

Istorijski podvizi nijesu novost za 24-godišnju Švedovu, jer je nedavno na Rolan Garosu postala prva teniserka iz kvalifikacija koja je pobijedila igračicu koja je branila Grend slem titulu, kada je savladala Kineskinju Na Li u osmini finala.

Švedova će u osmini finala igrati protiv Amerinake Serene Vilijams, šeste teniserke svijeta i četvorostruke pobjednice Vimbedona, koja je teškom mukom eliminisala Kineskinju Jie Ženg, 27. igračice na WTA listi, sa 2:1 po setovima 6:7(5:7), 6:2, 9:7.

Ovo je šesti poraz Kinjeskinje u isto toliko međusobnih duela, a ovoga puta je bila najbliža pobjedi. Ipak, nije uspjela da iskoristi nijednu od šest brejk-lopti, dok je Vilijams iskoristila tri od pet takvih šansi. Svaki od tri puta kada je servirala za ostanak u meču osvojila je gem bez izgubljenog poena.

Viktorija Azarenka će biti protivnica Ane Ivanovović igraće u osmini finala, pošto je Bjeloruskinja pobijedila 19-godišnju Janu Čepelovu iz Slovačke sa 2:0 (6:3, 6:3).

Ivanovićeva je do sada je četiri puta igrala sa drugom teniserkom svijeta, a rezultat u njihovim duelima je neriješen, 2:2. Posljednji meč odigrale su ove godine u Madridu, kada je pobijedila teniserka Bjelorusije.

Azarenka je ove sezone Otvoreno prvenstvo Australije.

Čehinja Petra Kvitova, koja brani trofej, sa 6:1, 6:0 je deklasirala Amerikanku Varvaru Lepćenko, pa će u osmini finala igrati protiv Italijanske Franćeske Skjavone.

Austrijanka Tamira Pašek nastavlja niz velikih preokreta u posljednje vrijeme. U trećem kolu je bila bolja od Belgijanke Janine Vikmajer sa 2:1, po setovima 2:6, 7:6(4), 7:5, nakon dva sata i 40 minuta igre.

Vikmajer je u trećem setu servirala za meč pri vodstvu 5:4, ali 21-godišnja Austrijanka, koja je lani igrala četvrtfinale ovog turnira, još jednom se izvukla.

U 1. kolu Vimldona je spasila dvije meč-lopte protiv Dankinje Karoline Voznijacki, dok je prošle nedjelje je u polufinalu Istborna pobijedila Francuskinju Marion Bartoli iako je imala set i 4:0 u drugom setu zaostatka.

Pašek će za ponavljanje prošlogodišnjeg rezultata u Vimbldonu igrati protiv Italijanke Roberte Vinći, koja je sa 7:6(4), 7:6(3) pobijedila Hrvaticu Mirjanu Lučić.

Treće kolo:

Ana Ivanović - Julija Gerges 3:6, 6:3, 6:4

Tamira Pašek - Janina Vikmajer 2:6, 7:6(4), 7:5

Klara Zakopalova - Frančeska Skjavone 0:6, 4:6

Jana Cepelova - Viktorija Azarenka 3:6, 3:6

Serena Vilijams - Đi Ženg 6:7(5), 6:2, 9:7

Jaroslava Švedova - Sara Erani 6:0, 6:4

Varvara Lepčenko - Petra Kvitova 1:6, 0:6

Roberta Vinći - Mirjana Lučić 7:6(4), 7:6(3)

Osmina finala:

Marija Šarapova - Sabine Lisicki

Kim Klajsters - Anđelika Kerber

Agnješka Radvanjska - Kamila Đorđi

Marija Kirilenko - Šuai Peng

Serena Vilijams - Jaroslava Švedova

Frančeska Skjavone - Petra Kvitova

Tamira Pašek - Roberta Vinči

Ana Ivanović - Viktorija Azarenka

Bonus video: