„Vjerovali ili ne, ovo može biti tek početak za Rodžera Federera”

Maestro iz Bazela se vratio na velika vrata i toliko oduševio javnost, da se samo ređaju hvalospjevi na njegov račun
108 pregleda 5 komentar(a)
Rodžer Federer, Foto: Reuters
Rodžer Federer, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2017. 09:37h

Poslije šest mjeseci pauze, Rodžer Federer je na početku 2017. stigao u Pert, gdje je izazvao ovacije publike na Hopman kupu.

Niko od stotina miliona njegovih navijača, međutim, ni u snu nije mogao da zamisli da će povratak najtrofejnijeg tenisera svih vremena biti ovakav.

Titula na Australian openu, u finalu protiv jedine svoje „crne beštije” Rafaela Nadala, a onda i pehar na prvom Mastersu sezone u Indijen Velsu.

Maestro iz Bazela se vratio na velika vrata i toliko oduševio javnost, da se samo ređaju hvalospjevi na njegov račun.

Piter Bodo, kolumnista američkog ESPN-a, otišao je toliko daleko da je nakon trijumfa nad Stanislasom Vavrinkom u finalu u Kaliforniji napisao da je ovo tek početak Federerove ere.

U tekstvu pod naslovom „Vjerovali ili ne, ovo može biti tek početak za Rodžera Federera”, Bodo piše o činjenici da se u igri najtrofejnijeg tenisera svih vremena opet osjeća da uživa.

„Zapanjujuće laka pobjeda nad Rafaelom Nadam u finalu Australian opena je potvrdila da njegova želja da igra napadački tenis ne samo opravdana, već i smrtonosna za njegove rivale. Taj stil je napravio veliku rzliku u Melburnu, baš kao i u Indijen Velsu, gdje je pobijedio zemljaka Stena Vavrinku u finalu”.

„Osvajač 18 grend slem titula je imao nekih srećnih situacija u žrijebu, ali njegov šou nastavlja da osvaja publiku širom svijeta. Realnost je da je u periodu kada je Novak Đoković dominirao, Federer prestao da oduševljava. Sada, protivno svim očekivanjima, opet oduševljava. Federer opet voli Rodžera Federera”, piše Bodo.

U tekstu se navodi i da je 35-godišnjak iz Bazela rekao da neće dolaziti na neke turnire samo da bi se pojavio, već da će igrati samo ako se bude dobro osjećao.

„On je čovjek bez plana, što je rijetko u elitnom tenisu. Federer sluša svoje tijelo i srce. Nakon života u striktnoj disciplini i susretanja sa mnogim obavezama, on sada sluša instinkte. To mu je, uz agresivan tenis, donijelo dvije najveće nagrade u 2017. godini” napisao je Bodo.

Kevin Mičel iz britanskog „Gardijana” piše da Federer prkosi vremenu i da se ne bismo smjeli čuditi ako dostigne rekord Džimija Konorsa. Fedeks je osvojio 90. titulu, a prgavi Amerikanac čak 109.

„Konors je igrao u fizički manje zahtjevnim vremenima i završio je karijeru sa 40 godina. Federer, koji je nedavno rekao da bi mogao da se oprosti kada bude imao 40, počeo je sedmicu na 10. mjestu ATP liste, ali smatra da ima šansu da se vrati na čelo. Možda čak i do kraja godine”, podsjetio je Mičel.

Portal Tennis.com piše o načinu igre najtrofejnijeg tenisera svijeta, pogotovo o nevjerovatnom servisu i napadima u pravi čas.

„Koristio je servis u tijelo na pravi način, a koristio je i Vavrinkin čip forhend ritern. Napadao je nemilosrdno, ali ne i nepažljivo. Njegovi izlasci na mrežu su dolazili prirodno nakon sve moćnijeg bekhenda, a bio je napadački nastrojen i iz riterna. Kao i u Melburnu, kada mu je bio potreban brejk promijenio je ritam i udarao lopticu više i nježnije na Vavrinkin jednoručni bekhend. I to je uspijevalo, kao i uglavnom sve ostalo”, piše Tennis.com.

Fedeks je od danas 6. na ATP listi sa 4.305 bodova, ali je godinu počeo na 17. mjestu, jer je odmarao od jula. Prvi je Endi Marej sa 12.005 bodova, 3.090 više od Novaka Đokovića.

Ta razlika će za dvije sedmice biti 4.045 poena, jer obojica zbog iste povrede (lakat) preskaču Masters u Majamiju, s tim da Srbin ostaje bez 1.000, a Škot bez svega 45 bodova.

Kada je u pitanju ATP trka, gdje se računaju samo bodovi iz ove godine, Federer je ubjedljivo prvi sa 3.045, drugi je Nadal sa 1.635, a treći Vavrinka sa 1.410.

Marej je tek 10. sa 840, a Đokovićev mizeran učinak u 2017. ga svrstava tek na 18. mjesto sa 475 bodova. Ispred njega su i Roberto Bautista-Agut, Albert Ramos, Pablo Kuevas, a daleko odmiču Pablo Karenjo-Busta, David Gofan, Džek Sok...

Top 10 ATP liste

1. (1) Endi Marej (Velika Britanija) 12.005

2. (2) Novak Đoković (Srbija) 8.915

3. (3) Stanislas Vavrinka (Švajcarska) 5.705

4. (5) Kei Nišikori (Japan) 4.730

5. (4) Miloš Raonić (Kanada) 4.480

6. (10) Rodžer Federer (Švajcarska) 4.305

7. (6) Rafael Nadal (Španija) 4.145

8. (9) Dominil Tim (Austrija) 3.465

9. (7) Marin Čilić (Hrvatska) 3.420

10. (8) Žo-Vilfred Conga (Francuska) 3.310

Bonus video: