Ubrzanje: O profesionalnom sportu već 4. maja, crnogorske ekipe se nadaju da će uskoro na teren

"Idemo postepeno, ja se nadam da će situacija biti dobra i da ćemo brzo krenuti i sa sportskim objektima i omogućavanjem individualnih treninga, a da će potom ići sve ostalo", kazao je prof. dr Boban Mugoša.
4030 pregleda 1 komentar(a)
U ponedjeljak će se znati nešto više: Crnogorski fudbaleri na treningu, Foto: Savo Prelević
U ponedjeljak će se znati nešto više: Crnogorski fudbaleri na treningu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.04.2020. 20:35h

Direktor Instituta za Javno zdravlje, prof. dr Boban Mugoša kazao je danas da će u ponedjeljak 4. maja biti više riječi o eventualnom početku treninga profesionalnih sportskih ekipa i povratku sportista na teren.

"U stalnoj sam komunikaciji sa resornim ministrom, gospodinom Janovićem. Razgovarali smo o tome i sa više informacija ćemo izaći u ponedjeljak", kazao je Mugoša na konferenciji za novinare.

Time su se povećale nade crnogorskih sportskih ekipa da bi uskoro, ipak, mogle da se vrate na teren, kako bi se možda i završila takmičenja koja su prekinuta u martu.

Kolektivni treninzi, uz poštovanje odgovarajućih mjera, krenuli su u Hrvatskoj 26. aprila, a u ponedjeljak 4. maja na teren će, po istim propisima, izaći fudbaleri Crvene zvezde, Partizana i ostalih fudbalskih klubova u Srbiji.

Ministar sporta Srbije Vanja Udovičić kazao je da je u donošenju ove odluke konsultovana Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Kako je "Vijestima" nezvanično rečeno prije nekoliko dana, o dinamici povratka crnogorskih sportskih ekipa na teren trebalo je da se razgovara tek 10. maja, a takav je bio i tempo popuštanja ostalih mjera (na 14 dana).

Fudbaleri, košarkaši i vaterpolisti čekaju rasplet situacije, dok su u Rukometnom i Odbojkaškom savezu odlučili da stave tačku na prvenstva.

Mnogi sportski savezi i klubovi pisali su onih dana Institututu za Javno zdravlje i Nacionalnom koordinacionom tijelu, uključujući i Vaterpolo i Plivački savez, tražeći smjernice kako da se ponašaju i da li da razmišljaju o ovoj, ili narednoj sezoni.

"Idemo postepeno, ja se nadam da će situacija biti dobra i da ćemo brzo krenuti i sa sportskim objektima i omogućavanjem individualnih treninga, a da će potom ići sve ostalo", kazao je Mugoša.

Na pitanje zašto se prvo kreće sa otvaranjem fitnes centara (4. maj), a ne kolektivnih treninga sportskih ekipa, direktor IJZCG je odgovorio:

"Uradili smo to zbog želje da se krene sa jednom aktivnošću koja će omogućiti da se polako pokrenu rekreativne aktivnosti, ali u kontrolisanim uslovima", kazao je Mugoša.

Bonus video: