Ništa od Super finala: Crnogorski vaterpolisti predali krunu u Svjetskoj ligi

Španija savladala našu selekciju i čekirala posljednju vizu za plasman na finalni turnir u Strazburu

27572 pregleda 18 komentar(a)
Marko Mršić je postigao četiri gola, Foto: Krsto Vulović
Marko Mršić je postigao četiri gola, Foto: Krsto Vulović

Crnogorski vaterpolisti neće braniti titulu u Svjetskoj ligi krajem jula u Strazburu - u direktnom duelu za plasman u Super finale je "ajkule" savladala Španija rezultatom 15:10 i čekirala posljednju vizu za Francusku. Prve tri su pripale finalistima turnira u Podgorici - Italiji i Srbiji, te Francuskoj kao organizatoru.

To što neće biti na F8 je, čini se, jedina negativna stvar sa turnira u glavnom gradu Crne Gore, jer su naši vaterpolisti u mečevima sa favoritima - Španijom i Italijom, pokazali potencijal da u budućnosti budu još konkurentniji. Ko zna, možda jednog dana i bolji...

Našu selekciju je koštao očajan start utakmice. "Crvena furija" je nakon 85 sekundi vodila 3:0, početkom druge četvrtine je imala i plus četiri (6:2), ali je onda postala žrtva sopstvenog paklenog ritma.

S druge strane, razbranio se Petar Tešanović, dočekao podršku saigrača i Crna Gora je već do poluvremena serijom 4:0 stigla do izjednačenja tako što je protivnika 11 i po minuta držala bez gola.

"Stigli smo veliki minus, ali Španija je kasnije bila bolja i znala je kako da privede utakmicu kraju. Kada se osvrnemo možemo da kažemo da smo u sva tri meča na turniru imali dobrih momenata, da smo napredovali. Pokazali smo to i protiv Španije, jedine ekipe koja je od svih ostala u istom sastavu u kojem je nastupila na Olimpijskim igrama", rekao je selektor Vladimir Gojković.

"Ajkule" nijednom nisu vodile, dva puta je bilo neriješeno (6:6 i 7:7), a definitivno su poklekle tačno na polovini posljednje četvrtine kada su Španci serijom 3:0 stigli do nedostižnih 12:8... Tada je bilo jasno da nema ništa od preokreta i pobjede koja vodi u Strazbur.

"U Podgorici je bilo generalno bolje nego nakon dva duela sa Mađarima u grupi. Mogu da budem zadovoljan partijama na turniru, ne i rezultatom i činjenicom da se nismo plasirali na F8. Imamo puno posla, biće još oscilacija", istakao je Gojković.

Tešanović je sakupio 16 odbrana, od čega dva peterca, a u napadu je odličan bio 19-godišnji Marko Mršić, strijelac četiri gola.

Marko Petković je postigao tri, a po jedan Vasilije Radović, Uroš Vučurović i Miroslav Perković.

Kod Španaca su dominirali Alberto Munaris (četiri), Alberto Granados, Bernat Sanahuja i Rođer Taulj koji su se upisali po tri puta...

CRNA GORA - ŠPANIJA 10:15 (3:6, 3:0, 2:4, 2:5)

Podgorica - Bazen SC "Morača". Gledalaca: 500. Sudije: Savinović (Hrvatska), Raković (Srbija). Igrač više: Crna Gora 7 (4), Španija 5 (3). Peterci: Crna Gora 1 (1), Španija 5 (2).

Crna Gora: Lazović, Mršić 4, Mačić, V. Radović 1, Čučković, Banićević, Ukropina, Vučurović 1, Perković 1, Spaić, Matković, Petković 3, Tešanović (14 odbrana i dva peterca).

Španija: Agire (pet odbrana), Munaris 4, Granados 3, Sanahuja 3, Del Toro, Larumbe, Baroso 1, Famera, Taulj 3, Perone 1, Kabanas, Bustos, Lorio (četiri odbrane).

Bonus video: