"Ajkule" u ulozi velikog favorita: Sada je greška zabranjena

Crnu Goru nakon poraza od Mađarske čekaju dvije utakmice u grupi A koje mora da dobije. Prvi rival je Gruzija (danas, 19.30), slijedi Brazil u subotu

16241 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Waterpolo.hu
Foto: Waterpolo.hu

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Poraz od Mađarske je na neki način bio uračunat, vaterpolo reprezentacija Crne Gore sada na Svjetskom prvenstvu mijenja ulogu i do kraja takmičenja u grupi A postaje favorit, skoro pa apsolutni - tako i mora da bude u mečevima s Gruzijom i Brazilom.

”Ajkule” su na premijeri ostavile dobar utisak, bilo je 12:8 za domaćina kojeg su u uvodnom dijelu i uvukle u nervozu, ali je period od skoro 13 minuta bez datog gola od sredine druge do finiša treće četvrtine, kada je rival serijom 6:0 poveo 9:4, bio koban.

Bilo bi tako i protiv mnogo slabije ekipe od Mađarske.

"Mađarska je glavni pretendent na zlato, u gotovo je istom sastavu kao na Olimpijskim igrama, i znali smo da će biti teško da im pariramo. Ali, uprkos svemu, nije nedostajalo neizvjesnosti, Mađari su nas dobili na kvalitet, prije svega napadački, sada moramo da se okrenemo narednim mečevima", rekao je Dušan Matković.

NEMA POTCJENJIVANJA

Danas od 19.30 je rival Gruzija. Crna Gora mora da dokaže da je spremna da takozvane male utakmice rješava bez velikih problema...

I ako ih riješi, kako se očekuje, s drugog mjesta će se plasirati u osminu finala, gdje bi se gotovo sigurno sastala s Japanom.

"Gruzija ima respektabilan, iskusan sastav. I znamo dobro o kome se radi, jer smo trenirali zajedno u Bečeju pred početak Svjetskog prvenstva. Ni u jednom trenutku ne smijemo da olako shvatimo tu utakmicu, pristup mora da bude kao protiv Mađarske", dodao je Matković.

Gruzija i Brazil su timovi objektivno slabijeg kvaliteta, s tim što Gruzini u svom sastavu imaju neka iskusna imena - bivšeg crnogorskog reprezentativca Jovana Sarića, te Borisa Vapenskog, Marka Jelaču, Dušana Savića, nekadašnjeg golmana Primorca Nikoloza Šubladzea..., selektor je Dejan Stanojević, nekada član stručnog štaba selekcije Srbije.

Sve to govori da je bilo kakvo opuštanje zabranjeno...

DEBITANT AVERKA: MORAM BOLJE

Među četvoricom debitanata u crnogorskoj selekciji na SP je i jedan “stranac” - Kanstantin Averka, Bjelorus, koji je krajem aprila dobio dozvolu od Fine da promijeni “dres”.

Averka nije nepoznat igrač crnogorskoj javnosti, jer je već igrao za Jadran, a prošlu sezonu je proveo u Sabadelju s kojim je osvojio Evrokup.

Prvi put u karijeri Averka igra na ovako vrhunskom nivou - zna da je mogao bolje protiv Mađarske, ali ni debi pred više od sedam hiljada protivničkih navijača nije jednostavan...

"Duel s Mađarskom mi je jedan od najtežih u karijeri. Domaćin je pokazao da je prvi favorit za titulu, mogli smo svi to da vidimo", rekao je Averka.

Popularni Kosta je samokritičan:

"Dao sam gol, ali i napravio dosta grešaka. Znam da mogu bolje i znam da moram bolje. Želim da iz meča u meč napredujem i siguran sam da će biti drugačije već protiv Gruzije. Sve zavisi od nas u obje utakmice, ali moramo da budemo na svom nivou, opuštanje je zabranjeno", zaključio je Averka.

Bonus video: