Crna Gora cilja iznenađenje protiv Španije: Uloga autsajdera kao dodatna motivacija

"Ajkule" večeras u 19.30 igraju utakmicu četvrtfinala. "Crvena furija" veliki favorit, ali izabranici Vladimira Gojkovića vide šansu da joj poremete računicu

9578 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Aleksandra Krupanič
Foto: Aleksandra Krupanič

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Ne tako davno su dani uoči četvrtfinalnih duela na velikim takmičenjima bili prepuni tenzije u taboru crnogorske vaterpolo reprezentacije - očekivanja ogromna, ambicije takođe, pa se nekada u čitavoj toj atmosferi i momenta “biti ili ne biti” gubio dodir sa realnošću...

Ako je u bliskoj i daljoj prošlosti pritisak često bio najveći neprijatelj “ajkula”, sada bi mogle da ga iskoriste kao prednost - više ga nema u toj mjeri, a i na strani je Španije pred večerašnji duel (19.30 časova) u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Mađarskoj.

Možda je grubo reći da je Crna Gora autsajder u ovom okršaju, ali svjetski bukmejkeri je vide baš tako protiv tima koji posljednjih godina igra vjerovatno najdinamičniji vaterpolo na planeti. Crnogorski ili španski vaterpolisti - određuje se na koju stranu idu i jedni i drugi na SP, dobija se odgovor na pitanje ko će u borbu za medalju, a ko u mečeve za plasman od petog do osmog mjesta.

Uloga Crne Gore je sada takva da bi rasterećenost morala da se pretvori u prednost. To je i poruka selektora Vladimira Gojkovića koji je svjestan da Crnoj Gori treba skoro pa savršeno izdanje da bi se domogla polufinala.

"Sada je manji imperativ. Željeli smo da uđemo u četvrtfinale da bismo imali priliku da igramo s najboljima i da se borimo za ono najveće. Pritisak je do sada postojao, motiva sigurno nikome ne nedostaje, a generalno mogu da budem zadovoljan jer smo u odlučujućim momentima u grupi, kao i protiv Japana u posljednjoj četvrtini, imali stabilnost u odbrani kad je trebalo da se riješi utakmica", rekao je Gojković.

Crna Gora je do sada u Budimpešti imala jedan veliki meč (Mađarska, poraz 12:8) i tri lakša na papiru, od kojih su se dva pretvorila u veliku bitku za trijumf - Gruzija je namučila Gojkovićev tim u grupi, onda i Japan u osmini finala. Oba meča su završena rezultatom 10:9.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Aleksandra Krupanič

"Znali smo da protiv Japana može da bude onakva utakmica. Sada nas čeka veliki duel i znamo protiv čega moramo da se borimo. Španija izuzetno dobro radi stvari na kojima insistira, a koje mogu da se zaustave samo ako budemo fokusirani sve vrijeme", ističe Gojković.

U 32 minuta dvoboja je svaki detalj bitan, na kraju može da bude i presudan.

"Ključ je da Špance svedemo na broj golova koji bismo mogli da uzvratimo. Agresivni su u odbrani i ne ostavljaju mnogo slobodnih šuteva. Igrali smo na Olimpijskim igrama u Tokiju, tada smo mi bili u drugačijem sastavu, ali smo u cijelom tom olimpijskom ciklusu bili dobri protiv njih. Na OI smo ih u posljednje dvije četvrtine sveli na četiri ili pet šuteva, dominirali smo, ali i mnogo promašivali. Nema dileme - moramo da koristimo šanse, ne smijemo da promašujemo kao protiv Mađara, kako bismo iz toga mogli da imamo stabilnu odbranu i držimo utakmicu što duže u egalu", jasan je Gojković.

Je li Crna Gora mogla bolje u dosadašnjem dijelu turnira?

"Mađari su nam dali 12 golova, a kasnije smo vidjeli da je bilo tri-četiri situacije gdje smo morali da se odbranimo. Za njih smo se spremali. A takve ekipe ne praštaju. Duel sa Japanom je teško komentarisati, potpuno je drugačiji stil, sa velikim brojem šuteva... A protiv Gruzije je bilo dobro, istina uz veliki broj promašaja, ali ćemo sve analizirati kada se završi takmičenje", rekao je Gojković.

Bogdan Đurđić je uz Dejana Lazovića do sada ostavio najbolji utisak u našem timu.

I večeras je neophodno njegovo vrhunsko napadačko izdanje.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Anna Feher

"Vidjeli smo u grupi i osmini finala da mnoge ekipe misle da mogu da nas pobijede, svi znaju da smo podmlađeni. Nadam se da ćemo protiv Španije biti bolji i da ćemo nametnuti ritam koji nam odgovara. Teško je pričati o taktici, sigurno je da su Španci brži od Mađara, da igraju jači presing, vidjećemo da li možemo da odgovorimo. Vjerujem da imamo kvalitet da igramo s njima, iako su jedni od favorita na prvenstvu. Sve će zavisiti od trenutne motivacije...", naveo je Đurđić.

ODBRANA JE ADUT, ALI MORAMO DA KORISTIMO ŠANSE

Od Evropskog prvenstva 2018. pa do danas vaterpolo reprezentacija je sa četiri velika takmičenja donijela tri medalje. Osvojila je tri srebra (dva na EP, jedno na Svjetskom prvenstvu), bila je i četvrtoplasirana na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Sve ukazuje na to koliko težak posao čeka crnogorske vaterpoliste - rival je igrački moćan, ima kontinuitet i igara i rezultata, ima i veći kvalitet u odnosu na “ajkule”.

"Prošli smo ono što smo morali na Svjetskom prvenstvu, sa sebe skinuli tu vrstu pritiska, a na nastavak gledamo kao na izazov. Španija je pokazala da je jedan od favorita za zlato, poznata je po tom presingu na svakom dijelu bazena, sa mnogo plivanja, a mi moramo da pokušamo da zaustavimo tranziciju rivala i kontranapad. To je Špancima najveći kvalitet, mada imaju i dva vrhunska centra", rekao je Dušan Banićević, član katalonskog Sabadelja.

Španija jednostavno nema manu, ali sigurno nije nepobjediva.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Anna Feher

"Mi šansu tražimo kroz odbranu i očekujem meč sa mnogo isključenja. Samim tim će ekipa koja bude imala bolju realizaciju napada s igračem više i odbrane s igračem manje biti i bliža pobjedi", kazao je Banićević i nastavio:

"Igra Japana je slična Španiji, mada je kvalitet ta dva tima neuporediv. To je taj presing, s tim što ga Španija igra godinama, a i odlično je pokrivena na svim pozicijama. Recept za pobjedu? Nadamo se da ćemo biti bolji u napadu nego do sada na turniru. Napad s igračem više može da bude konkretniji, ali i ne samo on", zaključiok je crnogorski sidraš.

ČETVRTFINALE

Grčka - SAD 13.00

Srbija - Hrvatska 16.00

Crna Gora - Španija 19.30

Mađarska - Italija 21.00

POLUFINALE (PETAK)

Grčka/SAD - Mađarska(Italija)

Crna Gora/Španija - Srbija/Hrvatska.

Bonus video: