Impresivna Španija - najteži mogući rival za "ajkule"

"Crvena furija" jedan od favorita za zlato u Budimpešti

3648 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Sport.es
Foto: Sport.es

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kada je bio poznat kostur za nokaut fazu Svjetskog prvenstva, odmah je i bilo najrealnije da se crnogorski vaterpolisti u eventualnom četvrtfinalu sastanu sa Španijom.

Jer, u grupi A, u kojoj su bile “ajkule”, uloga favorita za prvo mjesto je pripadala Mađarskoj, a u grupi C - “crvenoj furiji” se davala prednost u odnosu na Italiju.

Upravo je derbi Španije i Italije u posljednjem kolu, i direktan duel za prvo mjesto, pokazao koliko je jak večerašnji rival izabranika Vladimira Gojkovića.

Španija je slomila “azure” u posljednjih 12 minuta u kojima nije primila gol - slavila je 14:12, iako je gubila 12:9, prije toga i 10:6.

"Pričamo o pobjedi koja nas je odvela među osam najboljih, ali meni je važniji način na koji smo do nje došli. Ta reakcija nakon minus četiri, pa na minus tri, bila je fantastična i mnogo toga govori o ovom timu", rekao je selektor Španaca David Martin.

Upravo se u tom duelu vidio tempo koji je spremna da nametne Španija protiv svake ekipe na planeti. Italija je parirala dok je imala snage, bilo je to nešto više od 20 minuta - kasnije je poražena bez reakcije.

"Savladali smo prvu prepreku, plasirali se u četvrtfinale. Crna Gora je protivnik kojeg dobro poznajemo i za kojeg moramo da budemo spremni i fizički i psihički", istakao je Martin.

Crna Gora i Španija su se posljednji put sreli krajem aprila u Podgorici u evropskim kvalifikacijama za Svjetsku ligu. Bilo je 15:10 za Špance, naša selekcija se držala otprilike do sredine treće četvrtine, onda je preplivana i nadigrana...

U odnosu na taj meč, rival je igrački i jači - sada je tu ljevoruki Blai Maljarah, koji se pridružio Albertu Munarisu, Alvaru Granadosu, Felipeu Peroneu, Rođeru Taulju...

Bonus video: