Gruzija opet namučila "ajkule": Goleada "poništila" propuste u odbrani

Crnogorski vaterpolisti pobjedom otvorili EP u Splitu - slavili su 14:11

13984 pregleda 1 komentar(a)
Foto: LEN
Foto: LEN

Nije bilo uzbudljivo kao prije dva mjeseca u Budimpešti, ali crnogorski vaterpolisti su u još jednom duelu sa Gruzijom mogli da se uvjere da svaki trenutak nepažnje ili opuštanja, može da bude koban na velikim takmičenjima.

Srećom, na otvaranju Evropskog prvenstva u Splitu je bilo mnogo više pozitivnih nego negativnih segmenata u igri, pa su "ajkule" krenule onako kako su i željele - pobjedom.

Slavile su 14:11, izgledalo je da će biti i ubjedljivije (vodile 14:9, imale zicer "jedan na nula" za 15:9), mada konačna razlika i nije toliko važna nakon što je naša selekcija u jednom momentu treće četvrtine čak i strahovala za trijumf.

"Zadovoljni smo pobjedom i odličnim otvaranjem meča, kasnije je u drugom dijelu došlo do umora. Bitno je da smo slavili, sada se okrećemo Slovačkoj", rekao je selektor Vladimir Gojković.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: LEN

Prvo poluvrijeme je bilo napadački skoro perfektno, sa samo jednim neiskorištenim napadom s igračem više - imao je Gojkovićev tim pet golova prednosti, vodio 9:4, a onda...

Uslijedio je pad u trećoj četvrtini, kao i na nekim mečevima Svjetskog prvenstva, kao i u duelima na finalnom turniru Svjetske lige - Gruzija je to znala da iskoristi, priđe na samo gol minusa i ima napad za izjednačenje.

Kada ga nije iskoristila (Fabio Baraldi je pogodio prečku), Crna Gora je to znala da kazni - redom su u samo 139 sekundi razmaka mrežu tresli Miroslav Perković, Konstantin Averka, Vladan Spaić, pa ponovo Averka iz peterca za sigurnih 13:8 u korist naše selekcije.

Strah je tada prošao, "ajkule" su vratile sigurnost pred golom Dejana Lazovića, a za bolje reakcije u napadu kao da nije bilo snage.

"Igrali smo dobro u prvom poluvremenu, imali i visoku prednost. Kasnije smo se malo i opustili, probali i ishitrenim šutevima. I ja sam to radio, ali je moglo da nam se obije o glavu", istakao je dvostruki strijelac Aleksa Ukropina.

Najefikasniji je bio Averka sa četiri pogotka, a pored Ukropine, po dva gola su postigli Spaić, Perković i kapiten Marko Petković.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: LEN

Mrežu Gruzije su tresli i Dušan Matković i Bogdan Đurđić.

Naredni rival je autsajder Slovačka - u srijedu u 14 sati. Slovaci su danas poraženi od Italije 21:9.

"Na startu je uvijek najvažniji trijumf, jer pored rivala, treba da se naviknete i na bazen, da se "osjeti" i lopta, ambijent... Možemo da budemo zadovoljni, rezultat je dobar, sada nastavljamo dalje. Korak po korak, prvo Slovačka. I nju ćemo shvatiti maksimalno ozbiljno", kazao je Spaić.

Igru Crne Gore je pohvalio Jovan Sarić, naš bivši reprezentativac, sada adut Gruzina.

"Crna Gora je bolja nego na SP, jača za Spaića i Ukropinu, koji su doneli i iskustvo i kvalitet. Mislim da je i spremnija u odnosu na Budimpeštu, jer je u ovom meču bila veoma agresivna", rekao je Sarić, koji je dao jedan gol, i to iz peterca.

CRNA GORA - GRUZIJA 14:11 (5:3, 4:2, 4:3, 3:1)

Split - "Spaladium arena". Gledalaca: 200. Sudije: Margeta (Slovenija), Kovač (Mađarska). Igrač više: Crna Gora 9 (5), Gruzija 10 (7). Peterci: Crna Gora 1 (1), Gruzija 2 (1).

Crna Gora: Lazović (12 odbrana i peterac), Murišić, Radović, Averka 4, Banićević, Popadić, Perković 2, Đurđić 1, Ukropina 2, Spaić 2, Matković 1, Petković 2, Tešanović.

Gruzija: Razmadze, Vapenski 3, Dadvani, Šušiašvili 1, Bitadze 1, Jelača 5, Tkešelašvili, Sarić 1, Imnaišvili, Magrakvelidze, Baraldi, Vasić, Šubladze (četiri odbrane).

Bonus video: