Opet presudila treća četvrtina, sada "visi" i plasman na SP

Crnogorski vaterpolisti poraženi od Grčke (14:12) na Evropskom prvenstvu u Splitu. Za sedmo mjesto i odlazak na prvenstvo svijeta će se boriti sa Gruzijom

13949 pregleda 8 komentar(a)
Foto: LEN
Foto: LEN

Poraz od Grčke u pretposljednjem meču na Evropskom prvenstvu u Splitu je doveo crnogorske vaterpoliste u bezizlaznu situaciju kada je u pitanju plasman na prvenstvo svijeta naredne godine.

Heleni su bili bolji 14:12, pa "ajkule" imaju najjednostavniju moguću računicu, ali i ogroman pritisak - pobjeda nad Gruzijom u duelu za sedmo mjesto (subota od 14 sati) donosi vizu za Fukuoku, poraz bi značio i najveći neuspjeh crnogorskog reprezentativnog vaterpola od njegovog postojanja.

Jer, naša seniorska selekcija nije propustila nijedno od tri najveća takmičenja od debitantskog nastupa 2008. godine.

Veći dio meča protiv Grka bio je gotovo identičan svakom od prethodnih pet koliko je odigrala naša selekcija u Splitu.

Vodila je Crna Gora 5:3 u drugoj četvrtini, imala je i veliki zicer Vlada Popadića "jedan na nula" za 6:3, a onda je u trećoj četvrtini primila čak šest golova i ušla u minus - odjednom došla u situaciju da juri objektivno boljeg protivnika.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: LEN

"Šta nam se dogodilo u trećoj četvrtini? To je pitanje od milion dolara. Mislim da smo bez potrebe iskomplikovali stvari, jer se činilo da imamo kontrolu", iskren je Dušan Matković, dvostruki strijelac.

Rival se u drugom poluvremenu razigrao u napadu, pa je Petar Tešanović - koji je u prvom dijelu imao čak 12 odbrana, među kojima i peterac - kasnije zaustavio samo dva šuta.

"Znali smo koliko je ovaj meč bio bitan, a sada nemamo pravo na poraz - moramo da slavimo u duelu za sedmo mjesto ako želimo na Svjetsko prvenstvo", dodao je Matković.

Selektor Vladimir Gojković je svjestan da propusti njegove ekipe više nisu splet okolnosti.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: LEN

"Imali smo svoje prilike, šanse da kod vođstva napravimo i veću razliku. Onda se dogodio pad koji nas je karakterisao i u nekoliko prethodnih utakmica - da u kratkom periodu primimo mnogo golova. To je mnogo veći problem nego što kod 5:3 nismo iskoristili zicer", kazao je Gojković i dodao:

"Moramo da pronađemo snagu i da ne biramo način da dođemo do pobjede koja vodi na Svjetsko prvenstvo", zaključio je Gojković.

CRNA GORA - GRČKA 12:14 (2:1, 3:2, 2:6, 5:5)

Split - "Spaladium arena". Gledalaca: 500. Sudije: Švarc (Izrael), Ome (Njemačka). Igrač više: Crna Gora 12 (7), Grčka 9 (6). Peterci: Crna Gora 1 (1), Grčka 3 (2).

Crna Gora: Lazović, Murišić, Radović, Averka 2, Mršić 1, Popadić, Perković, Đurđić 2, Ukropina 1, Spaić 1, Matković 2, Petković 3, Tešanović (14 odbrana).

Grčka: Corcatos, Genidunias 5, Skumpakis, Kjuvecis 1, Argiropulos 2, Papanastasiu 2, Dervisis, Alafragis 1, Gilas, Kakaris 1, Nikolaidis 1, Vlahopulos 1, Limarakis (14 odbrana).

Bonus video: