Budućnost vaterpola je ugrožena

"Sve je jasno – vaterpolo u Crnoj Gori je u najtežem mogućem položaju", navodi se u saopštenju vaterpolista Jadrana
0 komentar(a)
Jadran, Foto: Boris Pejović
Jadran, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.02.2012. 20:53h

U sezoni u kojoj su ostvarili rezultate koje im ni najveći optimisti nisu predviđali, u sezoni kada se naša reprezentacija vratila u sami vrh evropskog vaterpola, igrači Jadrana preživljavaju izgleda i najteže momente u istoriji ekipe sa Škvera.

Zbog velikih finansijskih problema vaterpolisti osvajača nacionalnog Kupa i učesnici četvrtfinala Evrolige su izdali saopštenje koje prenosimo u cjelosti.

„Želimo da bez imalo patetike obavijestimo ljude koji vode brigu o crnogorskom sportu, naše navijače i ostale zainteresovane, da je naš klub u možda najtežem položaju od svog osnivanja 1926. godine. Nažalost, ovo obraćanje vjerovatno neće mnogo toga promjeniti, ali je krajnje vrijeme da se o tome progovori.

Značajna su dugovanja kluba prema igračima koji su branili boje Jadrana prošle sezone (2010/2011), a mnogi od tih igrača su napustili klub. Za sezonu 2009/2010. takođe postoji dug prema ne malom broju igrača. Ove sezone, u kojoj je drastično smanjen budžet kluba u odnosu na ranije godine, a u kojoj velika većina ekipe ima stipendije znatno manje od jedne prosječne plate u Crnoj Gori, u sezoni u kojoj ekipa Jadrana ne vrijedi više od ekipe Marseja, igrači, treneri, a i ostali zaposleni primili su jednu do dvije stipendije.

Dakle, dug se konstantno povećava i on danas iznosi od 10 do 11 mjesečnih zarada. Tu moramo da istaknemo da zahvalnost dugujemo i našim bivšim saigračima koji imaju strpljenja i vjere da će njihovi dugovi biti izmireni, jer u slučaju sudske tužbe bilo koga od njih račun kluba bi vrlo brzo bio blokiran, a klub onemogućen za dalje funkcionisanje.

Razlog zbog kojeg se do sada nismo obratili medijima ili smo samo stidljivo provlačili u pojedinim izjavama je taj što smo svjesni opšteg lošeg stanja u društvu i što smo smatrali da ipak ne spadamo u grupu najugroženijih u državi. Međutim, i u našoj ekipi postoje igrači koji su egzistencijalno ugroženi, ali je najviše ipak ugrožen Jadran.

Ugrožena je budućnost momaka koji su na početku svojih profesionalnih karijera, a ne treba biti posebno pametan pa shvatiti i da je budućnost crnogorskog vaterpola krajnje neizvjesna. Priča Primorca je ispričana više puta, sada je u sličnoj situaciji Jadran. Sve je jasno – vaterpolo u Crnoj Gori je u najtežem mogućem položaju.

Dok se ovih dana, poslije uspjeha naše reprezentacije u Ajndhovenu, mogu uveliko čuti priče o „proširenju baze“ našeg najtrofejnijeg sporta na druge gradove: Podgoricu, Nikšić, Bar... niko kao da neće da vidi da postojeća baza nestaje i ako se brzo ne riješe pomenute stvari jedini put je povratak na amaterizam.

Moramo podvući da vjerujemo da uprava kluba na čelu sa dr Đurom Marićem ulaže maksimalne napore kako bi obezbijedila sredstva i kako bi klub stao na noge. Upravo iz razumijevanja prema našoj upravi, odlične atmosfere koja se stvorila oko ove ekipe, tu prvenstveno mislimo na naše navijače kojih je sve više iz utakmice u utakmicu, ali prije svega iz sportskih i takmičarskih razloga, nećemo stupati u bilo kakav vid štrajka.

Dakle, bez obzira na sve rad nećemo obustavljati, već naprotiv pojačati, jer nas već 14. marta čeka novi izazov u četvrtfinalu Evrolige.

Čeka nas utakmica u kojoj ćemo još jednom pokušati da nadvisimo sebe. Na kraju želimo da zahvalimo svim navijačima, svim ljudima koji se brinu za dobrobit kluba, kao i onima koji imaju mogućnosti i volje da pomognu Jadranu u utakmici za opstanak kluba’’, stoji u saopštenju koje su potpisali svi vaterpolisti bivšeg vicešampiona Evrope.

Bonus video: