Crna Gora bolja od Njemačke, treća pobjeda "ajkula"

Vaterpolo reprezentacije Crne Gore pobijedila je večeras u Igalu selekciju Njemačke 13:10 (4:1, 2:3, 2:3, 5:3), u utakmici trećeg kola C grupe kvalifikacija za Svjetsku ligu.
2 komentar(a)
Crnogorski vaterpolisti, Foto: Zoran Đurić
Crnogorski vaterpolisti, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.01.2014. 19:37h

Dvije četvrtine prave igre bile su dovoljne crnogorskim vaterpolistima da upišu i treću pobjedu u isto toliko kola u Svjetskoj ligi i zadrže 1. mjesto u grupi C.

Na kraju, Njemačka je savladana sa 13:10, ali uz određene probleme jer su „panceri” sve do početka posljednje dionice bili blizu, na korak ili dva od aktuelnog vicešampiona planete.

Tim Ranka Perovića je svakako mogao da ostavi bolji utisak nego što jeste, ali i činjenica da mu je samo dio utakmice bio dovoljan za trijumf od tri razlike govori da je razlika u kvalitetu velika i da Njemci, ipak, nisu imali šansi...

Crna Gora je još u prvom poluvremenu pokazala dva lica - na startu je bila mnogo bolja, ubjedljiva, a onda je u posljednja četiri minuta druge četvrtine pokvarila utisak i ugrozila veliku razliku (bilo je 6:1, potom 6:4 na odmoru). Njemci su u suštini u tim trenucima samo koristili ono što su „ajkule” ponudile.

Bilo je jeftinih grešaka pred golom protivnika, a „panceri” su dva puta zaredom u napadu s igračem više matirali Dejana Lazovića i smanjili minus, te tako unijeli malu neizvjesnost u duel Davida i Golijata.

Ali, tu je zapravo tek počela drama. Njemačka je nevjerovatnom serijom od 5:0 izjednačila na 6:6, potom je imala i 7:7 i tada se među crnogorskim igračima upalilo zvono za uzbunu, Perović je grmio na tajm-autu, pa je bez obzira na sve rutinski priveo meč kraju.

Ključni detalj na putu ka trijumfu dogodio se 2. minutu posljednje četvrtine, kada je Crna Gora povezala dva gola i preko Saše Mišića iz kontranapada i Aleksandra Radovića otišla na nedostižnih 11:8.

Radović, koji je odličnom partijom pokazao da je povreda ramena prošlost, nosio je ekipu u posljednjih osam minuta i pogodio i za 12:8, a finiš će se pamtiti i po Nikoli Murišiću - jedan od dva debitanta (uz Jovana Sarića) prvu utakmicu u kapici reprezentacije pamtiće po golu 59 sekundi prije kraja za 13:9...

"Sjajan debi, srećan sam. Pobijedili smo, dao sam gol u prvoj utakmici za seniorski tim i jako sam zadovoljan, jer sve izgleda kao da se snovi ostvaruju. Na nama mlađima je da slušamo savjete i da ispunjavamo zadatke, vjerujem da smo opravdali očekivanja", rekao je Murišić.

U derbiju 3. kola, u grupi D Mađarska je nakon peteraca savladala Hrvatsku u Šibeniku (8:7), dok je u grupi A Srbija u Kazanju slavila protiv Rusije sa 12:8.

Najbolji Janović i Đurđić

Nakon utakmice Vaterpolo savez Crne Gore je oganizovao „Veče crnogorskog vaterpola”, u kojem je napravio rekapitulaciju svega bitnog što se dešavalo u 2013. i podijelio nagrade onima koji su i obilježili godinu.

Nagrade su dobile seniorska i juniorska reprezentacija, koje su osvojile srebro, odnosno zlato na Svjetskom i Evropskom prvenstvu.

Igrač koji je obilježio prošlu godinu je kapiten „ajkula” Nikola Janović, nedavno izabran i za najboljeg sportistu Crne Gore, dok je Bogdan Đurđić dobio nagradu za najperspektivnijeg.

Legendarni komentator Milorad Đurković i Ivica Županović, prvi predsjednik Vaterpolo saveza Jugoslavije iz Crne Gore, dobili su priznanje za doprinos vaterpolu.

Crna Gora - Njemačka 13:10 (4:1, 2:3, 2:3, 5:3)

Igalo - Bazen Instituta „Simo Milošević“. Gledalaca: 400. Sudije: Brosovski (Rumunija), Šekelj (Mađarska). Igrač više: Crna Gora 7 (1), Njemačka 5 (2). Peterci: Crna Gora 3 (3), Njemačka 1 (1).

Crna Gora: Radić, Dr. Brguljan 1, Sarić, Petrović, Da. Brguljan 2, Radović 4, Murišić 1, Kruzija, Ivović 4, Mišić 1, Klikovac, Jokić, Lazović (devet odbrana).

Njemačka: Kong (osam odbrana), Bukovski 1, Glazer 1, Real 2, Prajs, Jingling, Nozer 3, Šuler 2, Obšernikat, Eler, Šloterbek, Ajdner 1, Gek.

Rezultati

Grupa A

Rusija - Srbija 8:12 (1:1, 2:6, 2:3, 3.2)

Tabela: Srbija 6 bodova, Rusija 3, Rumunija 0

Grupa B

Hrvatska - Mađarska 7:8 petercima (3:1, 0:1, 1:1, 2:3 - 1:2)

Tabela: Mađarska 5, Hrvatska i Grčka po 2

Grupa C

Crna Gora - Njemačka 13:10 (4:1, 2:3, 2:3, 5:3)

Italija - Slovačka 12:5 (1:1, 3:1, 4:2, 4.1)

Tabela: Crna Gora 9, Italija 6, Njemačka 3, Slovačka 0

Bonus video: