Crna Gora lako savladala Rumuniju

Crna Gora u subotu igra sa Španijom (17.30 časova), a pobjedom u tom meču obezbijedila bi makar četvrtfinale
75 pregleda 0 komentar(a)
Boris Zloković, Foto: Johan Opperman
Boris Zloković, Foto: Johan Opperman
Ažurirano: 19.01.2012. 21:02h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

Fenomenalan start i ne baš blistav nastavak - tako bi se u najkraćem opisalo izdanje vaterpolista Crne Gore na utakmici sa Rumunijom u 3. kolu Evropskog prvenstva u Ajndhovenu.

Ali, bodovi su ono što se piše, a oni su bez ikakve muke pripali „ajkulama“, koje su slavile sa 11:8 i napravile veliki korak ka četvrtfinalu.

S obzirom na to da je Španija šokantno izgubila od Njemačke (16:10), puleni Ranka Perovića sada mogu mnogo mirnije da se pripremaju za duel sa „crvenom furijom“ u subotu (17.30 časova).

Naravno, tražiće se i treća pobjeda, koja bi otklonila sve dileme, ali bi i bod bio više nego dovoljan. U nekim kombinacijama, čak ni poraz ne bi bio tragičan... O njemu, ipak, niko ne razmišlja, jer je evidentno da su „crveni“ u mnogo boljoj formi od tima Rafaela Agilara.

Start okršaja sa „balkanskim trikolorima“ bio je kao iz snova - 63 sekunde bile su potrebne Mlađanu Janoviću i Vjekoslavu Paskoviću da ekspresno iskoriste situacije sa igračem više, s tim da je as Posilipa mrežu zatresao iz kontre.

Kada je Boris Zloković pogodio za 3:0, a na semaforu stajalo da je do kraja prve četvrtine ostalo četiri minuta i 53 sekunde, činilo se da se Rumunima sprema „metla“.

Još kada je mlađi od braće Janović sa dva vezana gola (jedan iz peterca, drugi nakon majstorskog loba) povisio na 5:1 na početku 6. minuta, fešta je bila u najavi...

I umjesto da zgaze grogiranog rivala, momci u plavim kapicama (pošteđen Predrag Jokić zbog lakšeg bola u ramenu) počeli su da kalkulišu i popustili pritisak u odbrani, a i propustili su četiri vezana napada sa igračem više.

Jeste da pobjeda nijednog trenutka nije dolazila u pitanje, jeste da je na početku posljednje četvrtine Zloković majstorski zatresao mrežu Dragoša Stoeneskua za rekordnih 10:5, ali konačni rezultat je morao da bude drugačiji. Rumuni su se provukli sa sasvim prihvatljivih 11:8...

„Počeli smo odlično, ne sjećam se da je neko protiv Rumuna vodio 5:1 poslije pet minuta. Ušli smo žestoko u utakmicu, kao i protiv Njemaca. Vratili smo se našoj igri, idemo dalje i okrećemo se utakmici sa Špancima. Stvari su se okrenule na našu stranu, ako dobijemo i narednu utakmicu imaćemo povoljnu situaciju. Za sada sve ide kako treba i raduje dobra igra, koja je bila prisutna i protiv Hrvata, samo što smo u tom meču dekocentracijom poklonili nekoliko golova rivalu“, istakao je kapiten Nikola Janović.

Rumunija - Crna Gora 8:11 (2:5, 2:3, 1:1, 3:2)

Ajndhoven - Plivački stadion „Piter van den Hogenband“. Gledalaca: 400. Sudije: Tajlan (Turska), Gomes (Italija). Igrač više: Rumunija 11 (6), Crna Gora 14 (7). Peterci: Crna Gora 1 (1).

Rumunija: Stoenesku (devet odbrana), Dragušin, Radu 3, Negrean, Diakonu, Jozep 1, Bušila, Matej-Guiman, Kjoveanu, Goanta 1, Đorđesku 1, Giban 2, Kadar.

Crna Gora: Radić, Šćepanović (šest odbrana), Brguljan 1, Pasković 1, Petrović, Klikovac, Radović 2, M. Janović 3 (1), N. Janović, Ivović, Zloković 2, Gojković 2, Jokić.

TOK MEČA

8:11 Đorđesku 32. (igrač više)

7:11 Radović 31. (igrač više)

7:10 Giban 31. (igrač više)

6:10 Jozep 28. (igrač više)

5:10 Zloković 26.

5:9 Gojković 19. (igrač više)

5:8 Radu 18. (dva igrača više)

4:8 Brguljan 16. (igrač više)

4:7 Radu 14. (igrač više)

3:7 Gojković 12. (igrač više, kontra)

3:6 Radović 12.

3:5 Goanta 10.

2:5 Giban 8.

1:5 M. Janović 6.

1:4 M. Janović 5. (peterac)

1:3 Radu 4. (dva igrača više)

0:3 Zloković 4.

0:2 Pasković 2. (igrač više, kontra)

0:1 M. Janović 1. (igrač više)

Ovaj meč mora da se dobije - vaterpolisti Crne Gore u večerašnjem okršaju sa Rumunijom traže pobjedu kojom bi se primakli četvrtfinalu.

Iako su apsolutni favoriti, "ajkule" moraju da se paze, jer su im Rumuni na Evropskom prvenstvu u Zagrebu zagorčali život i remijem (9:9) ih osudili na četvrtfinalni duel sa Srbijom...

Bonus video: