Crna Gora protiv Hrvatske: Bronza bi bila utješna nagrada

Crnogorski vaterpolisti igraju protiv Hrvatske (17.30) meč za 3. mjesto na Evropskom prvenstvu u Budimpešti i jure prvu bronzanu medalju na najvećim takmičenjima
10898 pregleda 18 komentar(a)
Vaterpolisti Crne Gore, Foto: Aleksandra Krupanič
Vaterpolisti Crne Gore, Foto: Aleksandra Krupanič

Ako žele da dođu do bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u Budimpešti crnogorskim vaterpolistima je bolje da se pred današnju utakmicu protiv Hrvatske (17.30) uopšte ne osvrću na tradiciju. U suprotnom, i ovaj duel za treće mjesto mogao bi da bude jednosmjerna ulica, jer istorija govori da „ajkulama” ne odgovaraju ni „barakude” niti mečevi koji odlučuju o najmanje sjajnom odličju na najvećim takmičenjima.

Naša vaterpolo reprezentacija nikada, naime, nije pobijedila u duelima za treće mjesto na velikim turnirima, u koje spadaju Olimpijske igre, Evropsko i Svjetsko prvenstvo. Poražena je u sva četiri duela (tri na OI, jednom na EP), a kada se tome doda da Hrvatsku na top takmičenjima nije savladala još od 2010. godine - onda je jasno koliko Crnoj Gori ne prijaju utakmice kakvu će igrati danas...

Ali, ovo je momenat kada je crnogorska selekcija ako ništa drugo makar manje uzdrmana od Hrvatske, koja je u Budimpeštu došla da juri titulu, a onda razočarala i ispala u polufinalu od Španije. Put „ajkula” je bio drugačiji - to je ekipa koja je u grupi strahovala od meča sa Njemcima, rasla kako je turnir odmicao i na kraju joj je san o trofeju prekinut prije dvije noći u duelu sa domaćinom Mađarskom. Ali, medalja je i dalje u igri.

- Hrvati su došli na EP po zlato, a sada svakako žele bronzu. Protiv njih smo imali najveći minus na turniru, gubili smo pet razlike, vratili se i mogli da preokrenemo. Znamo kako da im pariramo i biće izuzetno važno da izdržimo početak meča i njihov pritisak. Da im smanjimo šanse u napadima s igračem više i da uvedemo utakmicu u egal. U takvoj situaciji možemo do medalje - rekao je selektor Vladimir Gojković.

5. put će se za treće mjesto na najvećim takmičenjima boriti vaterpolo reprezentacija Crne Gore. „Ajkule” su gubile tri puta u mečevima za bronzu na Olimpijskim igrama (dva puta od Srbije, jednom od Italije), a „azuri” su bili bolji i 2014. na Evropskom prvenstvu

Crna Gora će biti donekle bliža odličju ako zaboravi ono što joj se dogodilo protiv Mađarske.

- Bila je to velika utakmica, vidjelo se da su momci imali veliki motiv i želju. Pravili smo greške koje možda ne bismo pravili u mirnijoj atmosferi. Jasno je da smo imali šanse u uvodu meča, kada smo mogli da napravimo i veću razliku. Takođe, potrošio nas je i duel sa Italijom, ušli smo u probleme sa isključenjima, skratila se rotacija... - istakao je Gojković.

Šta god da se dogodi danas u duelu sa starim rivalom, naši vaterpolisti znaju da je mart ključan mjesec u borbi za Olimpijske igre, jer je na redu kvalifikacioni turnir u Roterdamu.

- Bitno je da svi momci koji su ovdje, a i oni koji su ostali kući, zdravi i spremni dočekaju mart. Predstoji naporan klupski ritam, imaćemo dvije sedmice priprema za kvalifikacije. Moramo da uradimo sve da tada budemo makar na nivou na kojem smo sada - naglasio je Gojković.

Stefan Vidović vjeruje da bi Crna Gora mogla da igra na kartu rasterećenosti.

- Hrvati su htjeli titulu, vjerujem da bi to mogla da bude naša šansa, jer bi trebalo da je naš motiv veći - rekao je Vidović i dodao:

- Nije mala stvar biti treći u Evropi. Ne da nije mala stvar, nego mislim da bi bio veliki uspjeh u ovom trenutku. Da nam je neko ponudio treće mjesto na EP kada smo počeli pripreme, sigurno bismo svi to prihvatili - kazao je Vidović.

„Ajkule” su igrale sa Hrvatskom u grupi na EP, poražene su 11:10.

- Odigrali smo mnogo dobro do sada. Treće mjesto bi bilo nagrada za partije protiv Italije, pa i Mađarske, iako smo u polufinalu propustili neke svoje šanse. Obećavam u ime ekipe veliku borbu - zaključio je vaterpolista italijanske Ortiđe.

I Hrvati imaju motiv nakon neprospavane noći

Hrvatska je na Evropskom prvenstvu u Zagrebu 2010. osvojila titulu, onda je na naredna četiri EP bila deveta, peta, sedma, pa treća. Sada želi da ponovi rezultat iz Barselone 2018, iako su svi razočarani što danas ne igraju za zlato. Na putu do finala se ispriječila Španija.

- Teška, neprospavana noć je iza nas. Treba čestitati Špancima, bili su bolji taman za gol, a mi sada moramo da se resetujemo. Moramo da turnir završimo pobjedom - čeka nas duel za bronzu i mi želimo da je osvojimo - rekao je selektor Ivica Tucak.

I Crna Gora i Hrvatska već sada znaju da će biti rivali i na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre.

- Plasman na Olimpijske igre je obaveza - dodao je Tucak.

Centar „barakuda” Luka Lončar cijeni Crnu Goru.

- To je fizički vrlo jak tim, možda i najmoćniji na turniru. Ima četiri beka u ekipi, igra čvrsto u odbrani, a u napadu oslobađa najboljeg šutera Aleksandra Ivovića. Dosta igrača igra zajedno u Herceg Novom, tako da su dobro uigrani, na čelu sa kvalitetnim selektorom. Ovo je drugačiji meč nego onaj u grupi, jer donosi mnogo više tenzije i stresa, odlučuje o medalji - kaže Lončar.

Mađarska sanja prvu evropsku krunu od Firence 1999.

Čak 21 godinu Mađarska čeka na evropsku krunu, nikada u istoriji Španci nisu pokorili Stari kontinent - ko je danas u zemlji vaterpola bliži tituli? I jedan i drugi tim znaju da u džepu imaju vizu za Olimpijske igre, s te strane su rasterećeni pred okršaj u „Dunav areni” koji počinje u 19 časova.

- Tek smo pred polufinale počeli da razmišljamo o tome da možemo da odemo direktno na Olimpijske igre. To smo riješili, a sada smo silno motivisani da pobijedimo Španiju i podarimo navijačima titulu prvaka Evrope. Oni to zaslužuju - rekao je selektor Mađarske Tamaš Marc.

Španija je treći put zaredom u finalu najvećih takmičenja - gubila je u duelima za zlato na Evropskom prvenstvu u Barseloni 2018. kada je bolja bila Srbija, pa od Italije na SP prošlog ljeta.

- Kada smo dovoljno jaki da savladamo Hrvatsku, mislim da možemo da savladamo svakog. Mađarska je domaćin, samim tim je u prednosti, ali zašto bismo mislili o tome? Više puta sam rekao koliko sam ponosana na moj tim. Sanjamo zlato, znam da možemo da ga osvojimo - poruka je selektora „crvene furije” Davida Martina.

Mađarska je do sada dva puta gubila u finalima u svom bazenu - 2014. na EP (od Srbije) i na SP 2017. od Hrvatske.

Bonus video: