Crna Gora protiv Hrvatske: Hrabro ka polufinalu

Mnogo puta obradovali su nas vaterpolisti Crne Gore u susretima sa Hrvatskom, svaki veći rezultat vodio je preko komšija
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2011. 22:26h

Mnogo puta obradovali su nas vaterpolisti Crne Gore u susretima sa Hrvatskom, svaki veći rezultat vodio je preko komšija. Bilo je i poraza, uglavnom su se oni radovali na početku, a mi na kraju.

Neka u utorak u Šangaju (10.40 po našem vremenu), u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, bude kao u polufinalu Evropskog šampionata u Malagi, neka bude kao u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Pekingu, neka bude kao u finalu Svjetske lige u Podgorici, neka bude i kao na otvaranju prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva u Zagrebu, kada smo novom prvaku nanijeli jedini poraz na takmičenju. Ako ni zbog čega drugog, bar zato što su ovi momci svojim odnosom prema reprezentaciji, hrabrošću, borbenošću, fanatičnom željom i odbijanjem da kalkulišu, tako nešto više nego zaslužili.

Turska je svoje košarkaše 2001. godine nazvala „12 veličanstvenih“, taj nadimak ostao im je do današnjih dana, iako je na njihovom desetogodišnjem putu bilo neuporedivo više padova nego uspjeha. Momci koji će danas sa plavim kapicama skočiti u vodu prelijepog kompleksa bazena u Sportskom centru najvećeg grada na svijetu, zaslužili su isti nadimak, samo što je naših vaterpolista jedan više.

A sudeći po najavama i po raspoloženju koje vlada u taboru reprezentacije, Nikola Janović i drugovi danas će i igrati kao da ih je jedan više.

"Od početka je evidentno da igramo zaista jako dobro, da igramo borbeno, požrtvovano i svi dišemo kao jedan. To su naši aduti protiv reprezentacije Hrvatske. O njima je suvišno pričati, oni su aktuelni prvaci Evrope, reprezentacija koja je na svim pozicijama pokrivena sa dva ili tri dobra igrača. Sigurno nas čeka fizički iscrpljujući meč, jer se radi o izuzetno jakim igračima, koji gaje takvu vrstu igre, ali bez obzira na to mislim da imamo šansu, mislim da imamo igru, borićemo se do kraja pa šta bude", poručuje kapiten Janović.

Činjenica je da je Hrvatska jedan od najvećih favorita za zlato, činjenica je i da za nju turnir maltene tek počinje, nakon laganog posla u grupi i preskakanja osmine finala, činjenica je i da Ratko Rudić ima samo jednog golmana (i to jako dobrog Pavića), kako bi ostalih 12 igrača tempom lomili protivnike. Ali, činjenica je i da izabranici Petra Porobića imaju čime da se isprse - i kvalitetom, i znanjem kako se pobjeđuje u velikim mečevima i kako se osvajaju trofeji, a prije svega ogromnom željom da potroše i posljednji atom snage da bi ostvarili cilj.

"Mislim da smo do sada odradili veliki posao, ali sada treba da se skoncentrišemo na Hrvate, da probamo da ih iznenadimo. Mislim da imamo dovoljno kvaliteta i snage za to. Imali smo težak raspored, svaka utakmica, izuzev one protiv Kazahstana, bila nam je derbi, ali mislim da ćemo naći rješenje i za njihovu igru. Ova ekipa pokazuje veliku volju, želju i htijenje da se u bazenu borimo svi kao jedan i mislim da ćemo nastaviti tako i protiv Hrvata. Nadam se dobroj odbrani, te da ćemo u napadu biti dosta efikasni, kao protiv Rumuna kojima smo dali sedam golova sa igračem više. Ako još Denis bude branio kao što je branio protiv Rumuna, optimista sam i vjerujem u pobjedu", ističe najmlađi reprezentativac Darko Brguljan, koji je pokazao da je već izrastao u izuzetno važnu kariku u Porobićevoj četi.

Osim što vodi ka medaljama, pobjeda protiv Hrvatske bila bi izuzetno važna i zbog još jedne stvari - najvjerovatnije bi obezbijedila vizu za Olimpijske igre u Londonu. Potrebno je samo da još i Srbija uđe u polufinale, jer u Šangaju se dijele tri vize, a „delfini” su svoju već osigurali pobjedom u finalu Svjetske lige u Firenci.

Pobjeda nad Rumunijom važna sa psihološke strane

Janović se osvrće i na meč sa Rumunijom, objašnjavajući njegovu važnost pred duel sa Hrvatima. - Sigurno da smo protiv Rumunije u osmini finala odradili najteži dio posla, svi znamo koliko smo u protekle dvije godine imali problema sa takvim protivnicima, kao što su Rumunija i Njemačka. Ta pobjeda je bila jako bitna na psihološkom planu, zato smo je i počeli u grču. Ali, kako je vrijeme odmicalo, igrali smo sve bolje i fenomenalnom odbranom uspjeli smo da „slomimo“ našeg protivnika i da na kraju slavimo sa 8:4, što je jedan od ubjedljivijih rezultata u osmini finala - kaže Janović.

Tužna vijest iz Crne Gore

Utakmicu Crna Gora - Hrvatska sjutra iz Šangaja neće komentarisati urednik sportske redakcije RTCG Maksim Živaljević, zbog smrtnog slučaja u porodici. S obzirom na tešku bolest roditelja, on je večeras iz Šangaja krenuo za Podgoricu, ali tragična vijest stigla je prilikom ulaska u avion.

Četvrtfinale

Mađarska - SAD (8.00)

Srbija - Njemačka (9.20)

Hrvatska - Crna Gora (10.40)

Italija - Španija (15.00)

Bonus video: