Crna Gora savladala Grčku, na redu Mađari

„Ajkule“ su tek u drugom poluvremenu slomile otpor Helena i izborile polufinalni okršaj sa Mađarskom, koji je zakazan za petak u 20 časova
0 komentar(a)
Miloš Šćepanović, Foto: Aniko Kovač
Miloš Šćepanović, Foto: Aniko Kovač
Ažurirano: 25.01.2012. 20:34h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Ajndhoven - Prokletstvo je skinuto, Crna Gora je napokon u polufinalu nekog velikog takmičenja! U četvrtfinalu Evropskog prvenstva, „ajkule“ su savladale neugodne, uporne Grke sa 11:9 i izborile okršaj sa Mađarskom. Sada momci Ranka Perovića imaju dvije šanse da se domognu medalje, koja bi ih konačno vratila u vrh evropskog, a samim tim i svjetskog vaterpola...

Vjerovatno zbog tri uzastopne eliminacije u prvim utakmicama nokaut faze na velikim šampionatima (osmina finala na Svjetskom prvenstvu u Rimu, te četvrtfinala šampionata Starog kontinenta u Zagrebu i SP u Šangaju), Nikola Janović i drugovi meč sa Helenima počeli su u grču. Doduše, Boris Zloković je drugi put u Ajndhovenu izborio peterac već u prvom napadu, koji je realizovao Mlađan Janović, ali to nije bio uvod u laganu utakmicu. Naprotiv.

Grčka je iskoristila prva dva napada sa igračem više, a nakon izjednačenja Vladimira Gojkovića, opet je rival bio siguran kada je u dva navrata napadao šest na pet. Zbog toga je nakon prve četvrtine bilo zabrinjavajućih 4:2.

Muke sa igračem više u oba pravca

Zloković je na startu 2. kvartala oteo loptu Delakasu, isplivao kontru i pod faulom smanjio na 4:3, a onda je Nikola Janović „pocijepao“ mrežu za 4:4. Kada je Draško Brguljan novim golom iz kontre, ovog puta nakon prečke Fudulisa, preokrenuo na 5:4, činilo se da meč plovi u mirne vode. Nažalost, nije bilo tako, zbog nevjerovatne statistike napada sa igračem više - Grci su poluvrijeme završili sa pet golova iz sedam pokušaja, a Crna Gora ni sa jednim iz šest! Ona je još i dobro što je na velikom odmoru bilo 6:6...

Serija Janovića

Ne zna se o čemu su Ranko Perović i njegovi puleni pričali na poluvremenu, ali je situacija počela rapidno da se mijenja. Mlađan je poslije minut i tri sekunde treće dionice iskoristio napad sa igračem više, a 50 sekundi kasnije povisio na 8:6. Miloš Šćepanović, koji je u prvom poluvremenu imao samo jednu odbranu, a do kraja ih sakupio devet, odbranio je šut Doskasa kada je bio isključen mlađi Janović, čiji je brat Nikola lobom povisio na 9:6.

Majstorije Šćepanoviča i Gojkovića riješile sve

Grci, međutim, nisu odustajali. Hristos Afrudakis i Miralis su smanjili na 9:8, a pri tom rezultatu puleni Dragana Andrića, koji je meč gledao sa tribina zbog isključenja protiv Italije, imali su veliku šansu za izjednačenje. Zloković je bio isključen na 20 sekundi, a nakon odlične akcije Vulgarakis je dobio loptu na tri metra od gola. Šćepanović je, međutim, u svom stilu „skinuo“ zicer i vratio sigurnost saigračima.

Pogotovo svom velikom drugu Vladimiru Gojkoviću - kapiten Jadrana je preuzeo stvari u svoje ruke i prvo golom sa igračem više, a onda i velemajstorskim lobom na šest minuta prije kraja ponovo donio plus tri (11:8).

Agresivnom odbranom „ajkule“ su držale protivnike daleko od Šćepanovićevog gola čiju je mrežu do kraja zatresao još samo Doskas na početku 31. minuta. I to nakon šest uzastopnih neiskorištenih napada sa igračem više...

Utakmica protiv Grka je pravi pokazatelj kako mora da se igra sa Mađarima. Ako budu branili igrača manje kao u prvom poluvremenu, nemaju šta da traže. Ali, izdanje iz drugog poluvremena može da ih vrati u novo finale Evropskog prvenstva, gdje bi, kao i 2008. u Malagi, rival mogla da bude Srbija, koja u prvom polufinalu igra sa Italijom (savladala Njemačku 9:4).

Grčka - Crna Gora 9:11 (4:2, 2:4, 2:4, 1:1)

Ajndhoven - Plivački stadion „Piter van den Hogenband“. Gledalaca: 600. Sudije: Korižna (Poljska), Teiksido (Španija). Igrač više: Grčka 12 (6), Crna Gora 10 (2). Peterci: Grčka 1 (1), Crna Gora 1 (1).

Grčka: Karabecos (pet odbrana), Calkanis, Milonakis 1, Miralis 2 (1), Kokinakis 1, Delakas, Teodoropulos, H. Afrudakis 1, Doskas 2, J. Afrudakis, Fudulis, Murikis 1, Vulgarakis 1.

Crna Gora: Radić, Šćepanović (devet odbrana), Brguljan 1, Pasković, Petrović, Klikovac, Radović, M. Janović 3 (1), N. Janović 2, Ivović 1, Zloković 1, Gojković 3, Jokić.

Raspored

Petak

Polufinale

Italija - Srbija (18.00)

Crna Gora - Mađarska (20.00)

Za plasman od 7. do 10. mjesta

Rumunija - Hrvatska (14.00)

Španija - Holandija (16.00)

Za 11. mjesto

Makedonija - Turska (12.00)

Subota

Za 9. mjesto (9.00)

Za 7. mjesto (10.30)

Za 5. mjesto:

Njemačka - Grčka (12.00)

Nedjelja

Meč za 3. mjesto (13.30)

Finale 15.30

TOK MEČA

9:11 Doskas 31. (igrač više)

8:11 Gojković 26. (majstorski lob)

8:10 Gojković 24. (igrač više)

8:9 Miralis 22. (peterac)

7:9 H. Afrudakis 21.

6:9 N. Janović 20.

6:8 M. Janović 18.

6:7 M. Janović 18. (konačno gol sa igračem više)

Na poluvremenu statistika djeluje porazno - Grčka je imala sedam napada sa igračem više i dala pet golova, a realizacija Crne Gore je 6-0!

Ako se to popravi, Nikola Janobvić i drugovi će stići do pobjede. U suprotnom...

6:6 Ivović 15.

6:5 Milonakis 15.

5:5 Doskas 14. (igrač više)

4:5 Brguljan 13. (kontra)

Crna Gora ne koristi ni peti napad sa igračem više, nije pomogao ni tajm-aut Ranka Perovića.

4:4 N. Janović 11.

4:3 Zloković 9.

4:2 Murikis 8. (igrač više)

3:2 Vulgarakis 5. (igrač više)

2:2 Gojković 4.

2:1 Miralis 1. (igrač više)

1:1 Kokinakis 1. (igrač više)

0:1 M. Janović 1. (peterac)

Postojala je bojazan da li će vaterpolisti Crne Gore uopšte stići do četvrtfinala, ali je velika pobjeda nad Srbijom odvela tim Ranka Perovića u nokaut fazu.

I ne samo to - "ajkule" su favorit u večerašnjem duelu sa Grčkom i trebalo bi da se dogodi senzacija pa da za dva dana ne igraju sa Mađarskom meč za finale Evropskog prvenstva.

Dvije ekipe su se zajedno pripremale u Budvi i odigrale meč na turniru u Hiosu. Crna Gora je slavila 7:6.

Bonus video: