Crnogorski vaterpolisti se plasirali na Olimpijske igre

"Ajkule" savladale Tursku sa 19:6 i drugi put u istoriji će da budu dio najmasovnijeg svjetskog takmičenja...
106 pregleda 0 komentar(a)
Vaterpolisti Crne Gore, Foto: Aniko Kovač
Vaterpolisti Crne Gore, Foto: Aniko Kovač
Ažurirano: 06.04.2012. 21:34h

Crna Gora je opet uz vaterpolo velikane, iako je morala da prođe zaobilazni put da bi dokazala gdje joj je mjesto.

Od večeras, ipak, "ajkule" žive olimpijski san - tim Ranka Perovića je savladao Tursku u okršaju za polufinale kvalifikacionog turnira rezultatom 19:6 i time obezbijedio vizu za London.

Olimpijske igre su, dakle, sada realnost, a niko nije ni mislio da će da bude drugačije, iako su crnogorski vaterpolisti morali da sačekaju posljednju šansu da bi obezbijedili odlazak na najmasovnije svjetsko takmičenje, drugi put u kratkoj istoriji.

Duel sa Turcima je bio od ogromne važnosti, a istovremeno je bio lišen bilo kakve rezultatske neizvjesnosti - ogromna razlika u kvalitetu, motiv, ambicije... Sve je to večeras u Edmontonu bilo na strani aktuelnog evropskog vicešampiona koji nije morao da uloži ni 50 odsto snage da bi došao do željenog rezultata.

Zbog svega gore navedenog, 6. trijumf u Kanadi u isto toliko mečeva nije mogao da izostane.

Crna Gora je ispunila glavni cilj, a sada vjerovatno želi da ostvari i drugi i pokuša da osvoji ovaj turnir, bez obzira što je maltene isto ko će da bude prvi, a ko četvrtoplasirani.

Pred cnogorskim vaterpolistima su na ovom turniru redom padali Holanđani, Njemci, Grci, Makedonci, Rumuni, Turci...

I, realno, Crna Gora je za klasu bolji tim od svih ovih rivala, i očekivale su se sve sami trijumfi, ali isto tako svi pamte eliminacije iz Rima i Zagreba, kada su upravo te "male" reprezentacije bile kobne.

U polufinalu naš nacionalni tim će da se sastane sa pobjednikom iz utakmice Grčka - Kanada, koji se igra u 2.30 poslije ponoći po našem vremenu.

Crna Gora - Turska 19:6 (4:1, 4:1, 7:3, 4:1)

Edmonton - Bazen sportskog centra "Kingsmen". Gledalaca: 150. Sudije: Terpenka (Kanada), Aleksandresku (Rumunija). Igrač više: Crna Gora 6 (4), Turska 8 (1). Peterci: Crna Gora 4 (3).

Crna Gora: Radić (tri odbrane), Dr. Brguljan 2, Pasković 2, Petrović, Klikovac 1, Radović 2, M. Janović 1, N. Janović 4, Ivović 5, Zloković, Gojković 1, Jokić 1, Šćepanović (četiri odbrane).

Turska: Šežer (sedam odbrana i peterac), Jilmaz, Bijik 1, Okman 1, Gunkut, Koskun, Guleng, Kagataj 2, N. Šunmez, A. Šunmez, Beškardesler 2, Guven, Kilig.

Bonus video: