Dominacija protiv Njemačke, Crna Gora blizu Roterdama

Ako savladaju i Tursku, izabranici Vladimira Gojkovića se u četvrtfinalu sastaju sa Italijom
5855 pregleda 3 komentar(a)
Aleksandar Ivović, Foto: Aleksandra Krupanič
Aleksandar Ivović, Foto: Aleksandra Krupanič
Ažurirano: 18.01.2020. 21:48h

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore je tako ozbiljna shvatila Njemačku u ključnom duelu u grupi A na Evropskom prvenstvu, da je eventualno iznenađenje u Budimpešti bilo nemoguća misija.

Pobjeda od 10:3 na kraju govori sve kakav je bio odnos snaga u bazenu "Dunav arene", pa naša selekcija potpuno zasluženo ide u osminu finala s drugog mjesta.

Ta druga pozicija donosi mnogo - lakši meč u osmini (protiv Turske ponedjeljak od 14.30) koji je i posljednji stepenik na putu ka vizi za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre koji se u martu održava u Roterdamu.

"Ajkule", dakle, do četvrtfinala dijeli utakmica sa autsajderom, a onda bi se za plasman u polufinale borila sa jednim od favorita - Italijom, prvoplasiranom ekipom grupe D.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
Vaterpolo reprezentacija Crne Gore(Foto: Aleksandra Krupanič)

Sve je u igri izabranika Vladimira Gojkovića funkcionisalo onako kako je i trebalo. A kada je tako, onda Njemci, koliko god bili neugodni, ne mogu da pariraju favoritu.

Crna Gora je sredinom prve četvrtine povela 2:0 golovima Marka Petkovića i Đura Radovića, a Njemačka smanjila u posljednjem minutu, potom imala i peterac za izjednačenje koji je odbranio Dejan Lazović.

Od tog trenutka (drugog minuta druge četvrtine) u vodi je viđena dominacija crnogorski igrača. Serijom 4:0 su poveli 6:1, pa je već na startu treće dionice postalo jasno da neće biti uzbuđenja.

Crna Gora je ovaj meč izvukla gotovo perfektnom odbranom...

"Vidjelo se da smo od starta dobro pripremljeni, odbrana je bila odlična, igrači su komunicirali sve vrijeme", rekao je Gojković.

U finišu je bilo i osam golova prednosti za naš tim - 10:2.

"Nismo očekivali ovako laku pobjedu, ali igrači su bili skoncentrisani i u odbrani i u napadu. Ovim trijumfom smo osigurali lakši meč u osmini finala, Turska je vjerovatni i najlakši mogući protivnik. Cilj - plasman u četvrtfinale - još nije ispunjen, ali smo blizu", istakao je Gojković.

Sedam strijelaca imala je Crna Gora u ovom trijumfu. Po dva pogotka su postigli Radović, Aleksandar Ivović, Vladan Spaić i Dragan Drašković, po jednom su mrežu Njemačke tresli Petković i Bogdan Đurđić.

Vladan Spaić
Vladan Spaić(Foto: Aleksandra Krupanič)

"Kada je odbrana kako treba, onda se dosta toga dobrog otvara i u napadu. Odavno je meč sa Njemcima podvučen kao veoma bitan, tako smo mu i pristupili, čak i slavili ubjedljivije nego što smo očekivali. Ostala je još Turska na putu do plasmana među osam najboljih na EP, što je i bio cilj, jer četvrtfinale donosi plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre", kazao je Spaić.

NJEMAČKA - CRNA GORA 3:10 (1:2, 0:3, 1:3, 1:2)

Budimpešta - Bazen "Dunav arena". Sudije: Kolombo (Italija), Švarc (Izrael). Igrač više: Njemačka 7 (2), Crna Gora 9 (5). Peterci: Njemačka 1 (-).

Njemačka: Šenkel (13 odbrana), Rajbel 1, Van der Boš, Real, Šulc, Jingling, Štreleckij, Gilen 2, Štam, Ćuk, Restović, Ajdner, Gec.

Crna Gora: Lazović (11 odbrana i peterac), Brguljan, Radović 2, Petković 1, Čučković, Obradović, Vidović, Đurđić 1, Ivović 2, Spaić 2, Drašković 2, Pješivac, Tešanović (dvije odbrane).

Bonus video: