Horor iz Londona - drugi dio

Ni plus četiri u nekoliko navrata nije bilo dovoljno. Crnoj Gori se opet pred očima pojavio London i taj teški poraz u meču za bronzu na Olimpijskim igrama
91 pregleda 186 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2014. 23:30h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Budimpešta - Sport je često surov, nekada i nepravedan, ali rijetko kada će se desiti da ekipa koja više želi pobjedu ostane bez praznih ruku.

Zato, crnogorski vaterpolisti moraju da se pogledaju u oči poslije sinoćnjeg poraza od Srbije u polufinalu, koji je bio šokantan i za vaterpolo nevjerovatan - „ajkule“ su izgubile rezultatom 10:9, iako su u prvom dijelu treće četvrtine vodile sa 8:4!

Tako se samo ponovilo ono za šta se vjerovalo da je daleka prošlost, a viđeno je prije samo dvije godine na Olimpijskim igrama u Londonu. Srbija je tada stigla minus tri u posljednjpj četvrtini, a sada je opet nadmašila samu sebe i gotovo izgubljenu utakmicu pretvorila u veliki trijumf režiranom velikom dramom.

Da li je „ajkulama“ falilo hrabrosti i svježine zbog tri slobodna dana u posljednjih desetak minuta okršaja da „zatvore“ polufinale i odu na megdan Mađarima? Ili je ekipa kod 8:4 prestala da igra misleći da je protivnik u nokautu?

To je stvar za analize, a selektoru Ranku Peroviću osraje da do sjutra veče i utakmice s Italijom za treće mjesto pronađe formulu da nacionalni tim iznese ovaj turnir i spase ga medaljom. U suprotnom, Italija će iskoristiti svaku šansu, svi „repovi“ ovog duela sa Srbijom će joj biti samo plus...

Blek-aut u nastavku

Prve dvije četvrtine crnogorski vaterpolisti nisu plivali, nego „letjeli“ bazenom, odmah su projektili Draška Brguljana, Nikole Janovića i ostalih „snašli“ Gojka Pijetlovića bilo je (5:1) i u prvih 16 minuta igre je zaista izgledalo da „delfini“ ne znaju (ili nemaju) način da slome do sinoć perfektnu odbranu Crne Gore.

Dugo to nisu mogli, a onda je Stefan Mitrović iz jednostavnog kontranapada smanjio na 8:5 i tu se po svemu sudeći uvukao strah, koji je kasnije bio poguban.

Srbija je potom koristila šanse, Crna Gora pod naletom emocija koje uvijek donose ovakvi mečevi dozvolila da joj u glavu uđe London 2012. i sve je iz sekunde i sekundu podsjećalo na te Olimpijske igre i scene koje svi dobro pamte...

Nije pomoglo ni plus dva na kraju treće četvrtine

Nikola Janović je šraubom uz zvuk sirene na kraju treće dionice donio plus (9:7), ali ko je tada mogao i da pretpostavi da će to biti posljednji gol koji će „ajkule“ da postignu u polufinalu.

Dejan Savić je na startu posljednjih osam minuta zamijenio golmane (umjesto Pijetlovića je stao na gol Branislav Mitrović), ideja se ispostavila kao prava, jer je Crna Gora redom kao na traci propuštala napade s igračem više.

Podatak da crnogorski vaterpolisti nisu iskoristili osam napada u nizu kada su bili brojčani jači (prije toga je učinak bio tri od četiri) govori da problem nije bio u odbrani protivnika, iako je Srbija igra fenomenalno, već jednostavno u glavi...

Srbija je prvi put povela dva minuta i 31 sekudu prije kraja kada je Slobodan Nikić s igračem više donio 10:9, pa je jedan od većih preokreta u vaterpolu ikada bio kompletiran.

Srbija - Crna Gora 10:9 (3:5, 1:2, 3:2, 3:0)

Budimpešta - Bazen „Alfred Hajoš“. Gledalaca: 4.000. Sudije: Stavridis (Grčka), Naumov (Rusija). Igrač više: Srbija 15 (7), Crna Gora 12 (3). Peterci: Srbija 1 (-).

Srbija: G. Pijetlović (šest odbrana), Mandić, Gocić 1, Ranđelović, Ćuk 2, D. Pijetlović, Nikić 1, Aleksić 1, Rađen, Filipović 1, Prlainović, S. Mitrović 2, B. Mitrović (dvije odbrane).

Crna Gora: Radić (osam odbrana i peterac), Dr. Brguljan 2, Pasković, Petrović, Da. Brguljan 2, Čučković, M. Janović 1, N. Janović 2, Ivović 1, Mišić, Klikovac, Jokić, Šćepanović.

Galerija

Bonus video: