Hrvatska opet zaustavila Crnu Goru

U derbiju 2. kola grupe B, "crvene ajkule" su tokom čitavog meča jurile rezultat, četiri puta stizale do izjednačenja, ali nisu imale snage za potpuni preokret. Hrvati su slavili 10:8
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2012. 21:20h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Prva prilika za plasman u drugu fazu Evropskog prvenstva u Holandiji je prohujala pored vaterpolista Crne Gore - u duelu dva posljednja šampiona Starog kontinenta, Hrvati su savladali Nikolu Janovića i drugove sa 10:8, pa „crvene ajkule“ sada prolaz makar do četvrtfinala moraju da traže preko Španije ili Srbije.

Jeste da statistika često u sportu zna da zavara, ali brojke sa večerašnjeg meča na plivačkom stadionu "Piter van den Hogenband" jasno pokazuju ko je bio heroj "barakuda". Josip Pavić je još jednom pokazao da se kockanje Ratka Rudića, koji na posljednjih nekoliko takmičenja vodi samo njega od golmana, i te kako isplati - čuvar mreže Mladosti je činio čuda, odbranio čak 15 šuteva i praktično donio svom timu pobjedu u derbiju 2. kola grupe B.

Uzgred, opet su problem predstavljale situacije sa igračem više - protiv Njemačke je bilo 8-2, a sinoć 7-2. Taj segment mora mnogo da se popravi...

"Evidentno da je odlučio igrač više, mada puno puta nismo ni imali tu prednost. Nismo realizovali šanse koje smo imali, a Pavić je dobro branio, skinuo i nekoliko zicera. Ne znam zbog čega smo pali u posljednjoj četvrtini, nismo pronalazili rješenje kad Zloković nije bio u igri i na tome moramo da poradimo. Zaboravljamo Hrvate, moramo da pobijedimo Rumuniju, a ovaj poraz može da se nadoknadi", istakao je Draško Brguljan.

Hrvati su mirnije ušli u meč, staloženo su reagovali u situacijama ispred Miloša Šćepanovića, koristili rupe u odbrani, pa je nakon golova Nikše Dobuda i Mara Jokovića u 4. minutu bilo 2:0. Aleksandar Radović je dva puta zaredom matirao Pavića i vratio stvari na početak, ali je Andro Bušlje u finišu prve četvrtine donio novu prednost svom timu.

Miho Bošković je realizovao peterac za 4:2, Paulo Obradović iskoristio treću od četiri situacije sa igračem više za 5:3, a da stvar bude još gora Vladimir Gojković je već u 3. minutu druge četvrtine zaradio drugo isključenje.

Srećom, Boris Zloković je u tim trenucima bio fenomenalan, dva puta je majstorski zatresao mrežu rivala i držao priključak (4:3 i 5:4).

A onda je kucnuo čas i da "ajkule" u četvrtom pokušaju napokon iskoriste brojčanu prednost u bazenu - iskusni Damir Burić je pri vraćanju na svoju polovinu napravio prekršaj za isključenje, a Mlađan Janović nakon tajm-auta Ranka Perovića pogodio za drugo izjednačenje (5:5).

Mogli su momci u bijelim kapicama da stignu do prvog vođstva na početku drugog poluvremena, ali su šutevi Brguljana, Aleksandra Ivovića i Zlokovića završili na bloku hrvatskih reprezentativaca ili u naručju fenomenalnog Pavića. I opet je rival sa dva gola, Sandra Sukna iz peterca i Dobuda sa pozicije centra, stigao do osjetne prednosti (7:5), koju su anulirali Gojković i Ivović.

Joković je u posljednjem minutu trećeg kvartala iskoristio treći peterac, ali je Gojković opet poravnao.

Nada da je preokret konačno moguć ugašena je već na startu posljednje dionice, kada su sjajni Dobud, koji je bio najefikasniji igrač utakmice sa tri pogotka (ujedno je i izborio mnogo isključenja), i Sukno ponovo donijeli plus dva. Povratka više nije bilo, Perovićevi puleni su se očito istrošili u stalnom jurenju rivala, zbog čega su u posljednjih pet minuta mreže mirovale...

Sjutra počinje Evropsko prvenstvo za vaterpolistkinje, pa će se sve do 29. januara muškarci i žene smjenjivati u bazenu. Zbog toga će "crvene ajkule" u četvrtak (20.30) igrati duel sa Rumunijom, koji moraju da dobiju, a onda će u petak protiv Španije tražiti vizu za četvrtfinale.

Možda će u tim mečevima i sudijski kriterijum biti drugačiji, jer je nelogično da se u meču u kojem oba tima igraju izuzetno agresivno u odbrani na jednoj strani sude tri, a na drugoj nijedan peterac...

Crna Gora - Hrvatska 8:10 (2:3, 3:2, 3:3, 0:2)

Ajndhoven - Plivački stadion "Piter van den Hogenband". Gledalaca: 500. Sudije: Vasiliju (Grčka), Sadekov (Rusija). Igrač više: Crna Gora 7 (2), Hrvatska 8 (3). Peterci: Hrvatska 3 (3).

Crna Gora: Radić, Šćepanović (šest odbrana), Brguljan, Pasković, Petrović, Klikovac, Radović 2, M. Janović 1, N. Janović, Ivović 1, Zloković 2, Gojković 2, Jokić.

Hrvatska: Pavić (15 odbrana), Burić, Bošković 1 (1), Dobud 3, Joković 2 (1), Muslim, Karač, Bušlje 1, Sukno 2 (1), Barać, Paškvalin, Obradović 1, Buljubašić.

TOK MEČA

8:10 Sukno 27.

8:9 Dobud 25.

8:8 Gojković 24. (igrač više

7:8 Joković 24. (peterac)

7:7 Ivović 24.

6:7 Gojković 22.

5:7 Dobud 21.

5:6 Sukno 20. (peterac)

5:5 M. Janović 16. (igrač više)

4:5 Zloković 13.

3:5 Obradović 11. (igrač više)

3:4 Zloković 10.

2:4 Bošković 10. (peterac)

2:3 Bušlje 8. (igrač više)

2:2 Radović 8.

1:2 Radović 5.

0:2 Joković 4.

0:1 Dobud 2. (igrač više)

Bonus video: