Jadranov prvi korak ka pisanju istorije

Novljani večeras u Marseju (20 časova) igraju prvu utakmicu finala Evrokupa i kreću u pohod na prvi evropski trofej u istoriji kluba
1228 pregleda 0 komentar(a)
"Vrijeme je da ispišemo istoriju”: Đuro Radović, Foto: Waterpolo.hu
"Vrijeme je da ispišemo istoriju”: Đuro Radović, Foto: Waterpolo.hu
Ažurirano: 30.03.2019. 11:41h

Nešto više od mjesec do kraja klupske sezone vaterpolisti Jadran Carina su u prilici da jure tri trofeja, uz onaj jedan u Kupu Crne Gore koji su već osvojili u decembru prošle godine. Na talonu su jedan evropski pehar (Evrokup), domaći (prvenstvo Crne Gore) i regionalni - A1 liga.

Sve ovo govori da je stanje u taboru Novljana alarmantno, ali u pozitivnom smislu, jer je Jadran na dobrom putu da uradi nešto veliko, nešto što nikada do sada nije...

Jadran je u prvenstvu Crne Gore, doduše, veliki favorit da odbrani titulu, u regionalnom takmičenju baš i nije realno da osvoji trofej (čeka ga polufinale sa Jugom), pa ubjedljivo najveći izazov naš tim čeka u Evrokupu - na redu je okršaj sa Marsejom u Francuskoj u prvom meču finala (20 časova, prenos na RTCG).

- Finale je, biće teško, mečevi za trofej su uvijek specifični. Ali, idemo redom. U prvoj utakmici ne smijemo da gubimo glavu, moramo da budemo spremni na sve. Ako i utakmica loše krene po nas bitno je da ne uđemo u paniku, jer je ovo večeras samo prvo poluvrijeme - rekao je centar Vladan Spaić.

Marsej je rival po mjeri Jadrana, tim koji ove sezone nije pokazao ni da je neko od koga se treba plašiti, ali ne smije ni da ga potcijeni. Da je oprez neophodan govore i imena igrača Marseja - tu su naši Miloš Šćepanović i Bogdan Đurđić, iskusni Hrvat Ante Vukičević, te standardni francuski reprezentativci Aleksandr Kamarasa, Matijas Olivon, Toma Verno...

- Poštujemo protivnika, ali mislim da je vrijeme da ispišemo istoriju - poručio je mladi Đuro Radović.

Jadran nikada nije osvojio evropski pehar, a najbliži je bio 2004. kada je finalu Lige šampiona poražen od Honveda. Vladimir Gojković je tada bio igrač tima sa Škvera, sada cilja najvažniji trofej u trenerskoj karijeri.

- Mnogo toga zavisi od nas u ovom meču i toga na kojem nivou ćemo biti. Ako odigramo kako znamo, šanse su nam velike - jasan je selektor crnogorske reprezentacije.

Trofejom u Evrokupu bi, na kraju krajeva, Jadran samo stavio krunu na kontinuitet koji godinama ima na međunarodnoj sceni. Prije dvije sezone je, na primjer, igrao polufinale ovog takmičenja (eliminisan je od Ferencvaroša), a prošle je u Ligi šampiona do samog kraja bio u igri za plasman na finalni turnir... - Veoma smo motivisani da na pravi način završimo ono što smo počeli u Evrokupu - rekao je kapiten Novljana Marko Petković.

Đurđić: Odbrana je presudna, Jadranu pripada uloga favorita

Bogdan Đurđić je u polufinalu protiv italijanske Ortiđe bio najbolji igrač Marseja - u prvom meču je dao šest od sedam golova svoje ekipe, u revanšu je bio strijelac dva puta.

Kada je bivši vaterpolista Budve u pitanju makar iznenađenja teško može da bude, jer ga dobro poznaju i Vladimir Gojković i igrači Jadran Carina kroz igre u reprezentaciji.

- Biće velika borba, vjerujem i dvije izjednačene i kvalitetne utakmice. Vjerujem i da je odbrana ključ - koja ekipa u tom segmentu bude na nivou koji se traži bliža je trofeju - rekao je Đurđić.

Francuzi su se pomirili s tim da je Jadran makar blagi favorit.

- Prepustili smo Novljanima ulogu favorita, ipak su na putu do finala eliminisali OSC, najkvalitetniji tim Evrokupa. Zato je tu ulogu Jadran i zaslužio, ali pitaćemo se i mi, imamo čime da se suprotstavimo. Bili bismo zadovoljni bilo kakvom pobjedom u prvoj utakmici. Onda bi sve bilo otvoreno u revanšu - istakao je Đurđić.

Marsej je već ispisao klupsku istoriju, jer nikada do sada nije igrao u finalu nekog evropskog takmičenja.

Bonus video: