Jadranova utakmica istine

Crnogorski šampion danas u Nikšiću (18 časova) dočekuje Marsej u revanšu finala Evrokupa, nakon što je u prvom meču u Francuskoj poražen rezultatom 9:8
759 pregleda 0 komentar(a)
“Prepoznatljiva agresivnost u odbrani donosi trofej”: Dragan Drašković, Foto: Savo Prelević
“Prepoznatljiva agresivnost u odbrani donosi trofej”: Dragan Drašković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.04.2019. 11:50h

Mnoge generacije Jadrana nisu uspjele da naprave čudo i ostvare višegodišnji san - osvoje neki evropski trofej, a sezona 2018/19. mogla bi da se pamti kao najsjajnija u klupskoj istoriji.

Da li će se to dogoditi ili će se san nastaviti, odgovor će se dobiti večeras poslije 19 časova nakon revanša finala Evrokupa Novljana protiv Marseja.

Tim Vladimira Gojkovića juri gol minusa nakon poraza u Francuskoj 9:8, ali prvi evropski trofej zaista nije daleko, iako je Marsej i u prvom duelu prije 14 dana pokazao da ima karakter da se vrati iz izgubljene situacije (gubio je 4:0), čak se Jadran u finišu spasavao i ubjedljivijeg poraza.

Kalkulacija više nema, sada je vrijeme da Jadran napravi iskorak.

- Postoji pritisak, postoji i neka vrsta euforija u klubu i oko njega, sve zbog cilja da donesemo Jadranu prvi evropski trofej u istoriji. Nije mala stvar biti u finalu Evrokupa, imali smo i težak put do ovog dvomeča sa Marsejom, a sada smo na 32 minuta od trofeja. Zbog svega toga trema postoji, ali spremni smo da završimo posao - rekao je Dragan Drašković, jedan od lidera tima sa Škvera.

Tu prvu utakmicu su obilježile oscilacije u igri obje ekipe i preokreti.

- U prvom meču smo odlično počeli, ali smo padali kako je vrijeme odmicalo. Došlo je do izražaja i to što smo imali veliki broj utakmica ove sezone, što u klubu, što u reprezentaciji. Marsej ima potpuno drugačiji ritam, spremao se za nas određeno vrijeme. Možda smo se nakon vođstva od 4:0 malo i opustili, ali smo i dalje u dobroj poziciji - kaže Drašković.

Pobjeda Jadrana jednim golom razlike značila bi da će se šampion Evrokupa dobiti nakon peteraca

- Sada nam je potreban drugačiji pristup. Moramo da budemo mirniji, da od starta ne izgorimo u želji, da nas ne sputa to što smo na korak od pehara. Neophodno je da odbrana bude na vrhunskom nivou, da budemo agresivni kao i uvijek kad igramo kod kuće - ističe bivši prvak Evrope sa Primorcem.

Jadran je evropsku sezonu počeo u Ligi šampiona, odakle je nakon eliminacije „prekomandovan“ u Evrokup. U četvrtfinalu i polufinalu je upisao četiri pobjede u isto toliko mečeva (protiv Primorca i mađarskog OSC-a). Takav evropski put ga je i proglasio favoritom pred okršaje sa Marsejom.

- Još nismo uradili ništa, niti mislim da smo toliki favoriti kao što se predstavlja, jer imamo dosta mlad tim. Marsej nam je prepustio tu ulogu, koju smo igrama tokom sezone i zaslužili, jer smo i imali teži put do finala, posebno tu mislim na duele protiv OSC-a. Ali, i Francuzi su ozbiljna ekipa, drže dobar ritam tokom cijele utakmice i moramo da osujetimo njihova najjača oružja.

A ta oružja su dobro poznata. To su prije svih crnogorski reprezentativci - Miloš Šćepanović i Bogdan Đurđić.

- Šćepanović je godinama bio u Jadranovom sistemu, koji dobro poznaje i Đurđić kroz reprezentaciju, baš kao i Ante Vukičević kroz duele u regionalnom takmičenju. Sve to govori da iznenađenja teško može da bude u odnosu na prvu utakmicu. Vjerujem da se mi pitamo, da od našeg zalaganja u odbrani mnogo toga zavisi - zaključio je Drašković.

Nismo u prednosti, ali nije problem što igramo u Nikšiću

Jadran će Marsej dočekati u Nikšiću zbog rekonstrukcije bazena u Institutu „Simo Milošević“ u Igalu. Postojala je mogućnost da se revanš igra na otvorenom bazenu na Škveru, ali je LEN odbila tu opciju.

- Da je isto, nije. Navikli smo na bazen u Igalu, ali imaćemo odličnu podršku i u Nikšiću. Danima je osjećamo na svakom koraku, tako da sam siguran da će biti sjajna atmosfera tokom utakmice. Biće i veliki broj naših navijača. Odigrali smo nekoliko mečeva u Nikšiću ove sezone, nije nam taj bazen nepoznanica. Bilo bi sigurno bolje da smo domaćini u Igalu, ali na kraju je najvažnije ono što se desi u vodi - rekao je Dragan Drašković.

Radović: Da budemo 20-30 odsto bolji nego u Francuskoj

Jadran večeras mora da pruži više nego u prvom meču u Francuskoj, poruka je jednog od najboljih igrača Novljana Đura Radovića.

- Ako mislimo da pišemo istoriju neophodno je da budemo 20-30 odsto bolji nego u Marseju. Znamo kakvi su nam dometi, vjerujemo u trofej - istakao je ljevoruki vaterpolista, koji je 20. februara napunio 20 godina.

Bek Dimitrije Obradović je imao pozivnicu za navijače.

- Piše se istorija, podrška nam je veoma bitna - kaže Obradović.

Bonus video: