Janović pred Francusku: Nisu naš nivo, ali prvi meč zna da bude komplikovan

Naši vaterpolisti počinju šesti nastup na evropskim prvenstvima, osvojili su tri medalje (zlato u Malagi 2008, te srebra sa EP 2012. i 2016), a samo jednom, i to 2010. u Zagrebu, nisu stigli do polufinala
62 pregleda 0 komentar(a)
Mlađan Janović Mađarska - Crna Gora Svjetska liga u vaterpolu, Foto: Waterpolo.hu
Mlađan Janović Mađarska - Crna Gora Svjetska liga u vaterpolu, Foto: Waterpolo.hu
Ažurirano: 15.07.2018. 15:47h

Gotovo dva mjeseca priprema, dva takmičenja na kojima su osvojili medalje, selidba od Herceg Novog, Podgorice, Budimpešte, pa sve do Taragone...

Sve to je bio uvod u veliko takmičenje, jedino što od početka ljeta zanima crnogorske vaterpoliste - Evropsko prvenstvo, koje počinje sjutra u Barseloni i trajaće do 28. jula kada je zakazano finale...

Naši vaterpolisti počinju šesti nastup na evropskim prvenstvima, osvojili su tri medalje (zlato u Malagi 2008, te srebra sa EP 2012. i 2016), a samo jednom, i to 2010. u Zagrebu, nisu stigli do polufinala.

Tada su posustali u četvrtfinalu kada ih je zaustavila Srbija, kasnije osvajač bronzane medalje na takmičenju na kojem je zlato osvojio domaćin Hrvatska.

A sada, "ajkule" su svakako favorit u grupi B, očekuju ih dva lagana meča na startu (Francuska, pa Malta), koji bi, ako ne bude senzacija nad senzacijama, trebalo da budu uvertira za derbi sa Španijom u posljednjoj rundi.

PRVA DVA PROTIVNIKA ĆE POSLUŽITI ZA ZAGRIJAVANJE

Crnoj Gori i Španiji su unaprijed upisana po dva trijumfa protiv autsajdera, pa će okršaj sa "crvenom furijom" (petak od 22 časa) izvjesno je biti borba za prvo mjesto i direktan plasman u četvrtfinalu.

Sve kreće sjutra od 11 časova protiv "trikolora" čiji je selektor bivši crnogorski vaterpolista i član stručnog štaba naše reprezentacije Nenad Vukanić. U sastavu je i Igo Kruzija, ljevoruki napadač koji je s Crnom Gorom stigao do srebrne medalje u Barseloni 2013.

"Francuska je prvi protivnik i jasno je da smo veliki favoriti. Francuzi nisu naš nivo, a nisu ni u krugu ekipa koje mogu da iznenade i bore se za medalju. Svakako su poželjan rival na startu Evropskog prvenstva, ali moramo da ih shvatimo ozbiljno. Ne očekujem da će baš sve biti lako i rutinski u prvoj utakmici, uvijek treba malo vremena da se na pravi način uđe u veliko takmičenje. Ipak, vjerujem da ćemo ih kasnije, u trećoj i posljednjoj četvrtini, slomiti i upisati prvu pobjedu na šampionatu", rekao je Mlađan Janović, koji će u Barseloni odigrati prvo veliko takmičenje još od Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine.

OD ŠPANIJE POČINJE ONO PRAVO

Od duela sa Španijom, dakle, zavisiće da li će Crna Gora na putu do četvrtfinala imati dan pauze ili će morati u razigravanje za plasman među osam najboljih.

Ako budu prvi u grupi naši vaterpolisti bi išli direktno u četvrtfinale, a u slučaju druge pozicije morali bi u osminu finala gdje bi se sastali sa trećeplasiranom ekipom iz grupe u kojoj su Srbija, Rusija, Rumunija i Slovačka.

"Imali smo dovoljno vremena da odradimo sve što smo planirali. I, iskreno, jedva čekamo da počne turnir. Svi smo s nestrpljenjem čekali ovaj dan, atmosfera je zaista fenomenalna. Ovo takmičenje nosi ogromnu težinu, mnogo veću od Svjetske lige i Mediteranskih igara na kojima smo uzimali medalju. Osjeća se pritisak, prva utakmica sa Francuzima, onda slijedi Malta i sve je to dobra priprema za odlučujući meč sa Špancima za prvo mjesto u grupi. Forma? Zadovoljni smo, dvije medalje koje smo osvojili tokom ljeta su pravi vjetar u leđa za ono što nas čeka u Barseloni", istakao je Janović.

Bonus video: