Kad ni trofeji ne znače puno...

"Jadran već treću godinu nema generalnog sponzora, a dvije nema stabilan izvor finasiranja", upozorio je na današnjoj konferenciji za medije predsjednik kluba dr Đuro Marić
55 pregleda 1 komentar(a)
Jadran, Foto: Slavica Kosić
Jadran, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.05.2012. 21:43h

Uspjeh i zadovoljstvo igrača, stručnog štaba i rukovodstva vaterpolo kluba Jadran zbog osvojene duple krune i jedne od najuspješnijih sezona u njihovoj 86 godina dugoj tradiciji, u sjenci je finansijskih problema.

“Jadran već treću godinu nema generalnog sponzora, a dvije godine nema stabilan izvor finasiranja”, upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik kluba dr. }uro Marić i objasnio da je dug kluba dostigao pola miliona eura.

On ističe da dalje ne mogu bez podrške grada, ali i države koja konačno mora da riješi status svog najtrofejnijeg sporta.

Marić smatra da nedostaje i dobra volja lokalne samouprave u Herceg Novom da pomogne u rješavanju problema kluba čijih će pet igrača nastupiti u sastavu naše reperezentacije na Olimpijadi u Londonu, i u čijoj školi vaterpola i u brojnim ekipama trenira 300 djece i mladih ljudi.

Predsjednik Jadrana je uvjeren da bi opština Herceg Novi, koja sada odvaja minimalno za sport, sama mogla da preuzme finansiranje Jadrana. On izme]u ostalog ima i konkretne predloge koje temelji na iskustvima u regionu.

“Opština bi mogla da ustupi plac od Igala do Kamenara na kome bi , zajedno sa investitorima, mogli izgraditi objekat sa stanovima čiji bi dio pripao Jadranu. Na taj način mogli bi finansirati neke naše potrebe”, objašnjava Marić.

Uz konstataciju da za više od dvije decenije koliko je na čelu Jadrana u klubu nikada nije bila teža finasijska situacija, direktor Jadrana Boro Mračević je istakao da uprkos tome što “ni skromna primanja igrači nijesu dobili skoro godinu, to ih nije spriječilo da još upornije treniraju I postignu zavidne uspjehe”.

“U 86-godišnjoj istoriji kluba bilo je 18 šampionskih trofeja, a 15 smo osvojili u posljednjih deset godina – pet samo sa trenerom Ivicom Tucakom i sve to u besparici“, naglasio je Mračević.

U Jadranu su, kažu, još davno prepoznali krizu, sveli sve troškove na minimum, oslonili se na domaće snage bez dovođenja skupih igrača, a na prvenstvene utakmice idu na najskromniji način sa minimumom ljudi.

Sjajnoj generaciji, iz koje je u reprezentaciju pozvano pet igrača Šćepanović, Gojković, Subotić, Sarić i Sekulić - lakše je bilo u bazenu nego pored njega. Ali, uz pomoć iskusnijih – kapitena Vladimira Gojkovića i golmana Miloša Šćepanovića, održali su dobru atmosferu u klubu, bez štrajka i protesta i na Škver donijeli titule Kupa i šampiona Crne Gore.

Zato je Mračević i istakao da “igračima više čestita na njihovoj ljudskosti, nego na rezultatima”.

Šef stručnog štava Ivica Tucak podsjetio je na Jadranove uspjehe u sezoni 2011-2012 godini, uz opasku da “nije bilo igrača, čije je ponašanje i trud nijne bilo za svaku pohvalu, ne bi stigli do zavidnih rezultata!”

Ilustrovao je to podatkom da su za dvije i po godine bila samo dva isključenja sa pravom zamjene, što se rijetko događa u sportu.

“Neshvatljivo mi je da Jadran sa takvom svijetlom tradicijom i uspjesima može biti ostavljen bez minimalnih uslova za opstanak”, kazao je Tucak.

“U Ajdhovenu sam vidio cijelu svitu, veselje, pa smo se poslije fantastičnog rezultata ponadali da će se naći izlaz iz krize i da će ti ljudi prepoznati značaj koji vaterpolo ima za grad i državu. Nažalost, to se nije desilo”, dodao je Tucak i upitao se “kakvu to poruku šaljemo mladim igračima koji dolaze”.

Golman Miloš Šćepanović je, podsjećajući da je “nakon njegove generacije koja je na vaterpolo scenu stupila prije 10 godina, sada na tom putu nova generacija za koju se postavlja pitanje kako je stimulisati.

“Kako od mladih igrača tražiti profesionalne obaveze, između ostalog i trening dva puta dnevno, a ne plaćati ih adekvatno – tačnije na nivou amatera“, pita se Šćepanović, strahujući da bi poslije Olimpijade u Londonu moglo doći do problema u sportu koji je proglašen za nacionalni.

Mračević će najavio da će nakon javnosti, sa finansijskim problemima kluba upoznati čelnike opštine i nadležne u državi.

Inače, osim ranije najavljenog odlaska šefa stručnog štaba Ivice Tucaka, na presu nije bilo riječi o drugim transferima.

Gojković: Možda rezultatima i skrenemo pažnju

Kapiten Vladimir Gojković je istakao sjajnu saradnju sa Ivicom Tucakom i konstatovao da se na početku sezone niko nije nadao ovakvom uspjehu.

"Najvažnije je da je Jadran dobio nekoliko dobrih mladih igrača za koje se nismo nadali da će tako brzo sazreti", rekao je Gojković.

As Jadrana, poznat kao nepopravljivi optimista, nada se da će njihovi uspjesi skrenuti pažnju na probleme kluba i da će se pronaći sredstva da izađe iz finasijske krize koja ugrožava opstanak.

Šćepanović je podsjetio da na scenu stupa nova generacija za koju se postavlja pitanje kako je stimulisati.

"Kako od mladih igrača tražiti profesionalne obaveze, između ostalog i trening dva puta dnevno, a ne plaćati ih adekvatno", pita se Šćepanović, strahujući da bi poslije Olimpijskih igara u Londonu moglo da dođe do velikih problema u sportu koji je proglašen za nacionalni.

Bonus video: