Kreću "ajkule": Borba za medalju san, plasman u četvrtfinale obaveza

Crnogorski vaterpolisti duelom protiv Slovačke (utorak od 11.30) otvaraju EP
1646 pregleda 2 komentar(a)
Crnogorski vaterpolisti u Budimpešti, Foto: Wpolo.me
Crnogorski vaterpolisti u Budimpešti, Foto: Wpolo.me
Ažurirano: 13.01.2020. 21:33h

Sedmi nastup na evropskim prvenstvima crnogorski vaterpolisti otvaraju jednom od najlakših utakmica koju će odigrati na turniru u Budimpešti.

Slovačka (utorak od 11.30) tako bi trebalo da predstavlja samo zagrijavanje za mnogo veće izazove koji izabranike Vladimira Gojkovića čekaju ove, a vjerovatno i naredne sedmice u glavnom gradu Mađarske.

Crna Gora je prvi nastup na EP imala 2008. u Malagi i on je istorijski, jer je osvojeno zlato, kasnije je sa kontinentalnog takmičenja donijela još dvije medalje - srebrne, osvojene u Ajndhovenu 2012. i četiri godine kasnije u Beogradu, što je bilo i prvi veliki turnir s Gojkovićem na klupi.

"Ajkule" imaju i peto mjesto iz Zagreba (2010), četvrto iz Budimpešte (2014) i šesto iz Barselone ljeta 2018.

Vremena su se, ipak, promijenila, jer je naša selekcija do unazad dvije i po ili tri godine i išla na velika takmičenja kao legitimni kandidat za medalju. Sada odličje traži iz druge kategorije favorita, čeka šansu iz sjenke, mada bi sve u crnogorskom vaterpolu u ovom trenutku zadovoljio i plasman u četvrtfinale.

Zato što samo odlazak među osam najboljih na EP garantuje i vizu za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre koji se krajem marta održava u Roterdamu.

RADOVIĆ: DA OPRAVDAMO ULOGU FAVORITA

Nakon Slovačke, slijede dueli sa Hrvatskom (četvrtak u 20.30) i Njemačkom (subota, 17.30).

"Imali smo mjesec jakih i intenzivnih priprema, turnir u Podgorici koji smo osvojili, sparing utakmice sa Holandijom i Francuskom.., mislim da smo spremni za početak Evropskog prvenstva. Ne bježimo od uloge favorita protiv Slovačke, ali moramo da uđemo u meč na najbolji mogući način. Da probamo da podignemo nivo igre za duele sa Hrvatskom i prije svega Njemačkom, koji nam je najvažniji u grupi", poručio je ljevoruki Đuro Radović.

"NOVAJLIJA" ŠĆEPANOVIĆ: SA NJEMCIMA KLJUČNO

Realnost je da je u grupi A ogroman favorit za prvo mjesto Hrvatska, te da Crna Gora put do drugog mjesta traži u okršaju sa Njemcima.

Druga pozicija u grupi značila bi i lakšeg protivnika u osmini finala, koji dolazi iz grupe C gdje su Španija, Mađarska, Malta i Turska.

Dakle, u želji da u razigravanju za četvrtfinale izbjegnu Špance ili Mađare, "ajkule" ne smiju da budu slabije plasirane od druge pozicije u grupi...

"Nismo ekipa koja može da ikoga potcjenjuje i s maksimalnim respektom ulazimo u prvu utakmicu. Slovačka je selekcija koja ima talenat, ali realno - sve osim naše pobjede je veliki neuspjeh. Takođe, nadamo se da ćemo vidjeti kako neke stvari koje smo promijenili funkcionišu u pravoj utakmici. Vjerujem u tri boda, ali i da ćemo dobiti neophodnu sigurnost za nastavak takmičenja", istakao je Miloš Šćepanović, proslavljeni golman i novi član stručnog štaba.

Okršaj sa Hrvatskom je prilika da naši vaterpolisti budu rasterećeni.

"Meč sa Hrvatskom je veoma inspirativan u svakom smislu, ali ništa više od toga. Ne smijemo da imamo nikakav pritisak, osim želje da damo maksimum i da pokušamo da uradimo najviše što možemo. Duel sa Njemcima je ključan, znamo šta nam donosi pobjeda i to je utakmica koju ćemo odigrati pod imperativom", najavio je Šćepanović.

Savić o Bjernu Borgu i Srbiji: Četiri titule niko ne pamti ako ne dođe peta

Srbija je četvorostruki uzastopni šampion Evrope, a uz Italiju i Španiju je jedina ekipa sa Starog kontinenta koja u ovom trenutku zna da će biti učesnik Olimpijskih igara u Tokiju.

Tu su još Japan (kao domaćin), te Sjedinjene Američke Države i Australija, šampion Panameričkih igara odnosno predstavnik Okeanije.

"Delfini" su to pravo stekli osvajanjem Svjetske lige 2019, a Italijani i Španci plasmanom u finale Svjetskog prvenstva iste godine („azuri” su osvojili titulu).

A da li je Srbija favorit da i peti put u nizu pokori Evropu? Selektor Dejan Savić je kao i uvijek dao zanimljiv odgovor:

"Imamo motiv, na to nas obavezuju i tradicija i rezultati. Ne razmišljam o petoj uzastopnoj tituli kao takvoj. Gledao sam film o čuvenom susretu Bjerna Borga i Džona Mekinroa u finalu Vimbldona. Borg je tada rekao da ako pobijedi peti put zaredom - onda ulazi u istoriju. U suprotnom, one četiri osvojene niko neće da pamti", izjavio je Savić.

Plasman na OI iz Budimpešte izboriće šampion, ili tim koji bude najbolje plasiran pored Srbije, Italije ili Španije.

PAROVI 1. KOLA

GRUPA A

Slovačka - Crna Gora 11.30

Njemačka - Hrvatska 14.30

GRUPA B

Rumunija - Holandija 10.00

Srbija - Rusija 17.30

GRUPA C

Malta - Španija 13.00

Turska - Mađarska 17.30

GRUPA D

Francuska - Gruzija 16.00

Italija - Grčka 21.00.

Bonus video: