Malaga za sva vremena: Janović i Marković ugostili "zlatne ajkule"

"Crna Gora je te vrele julske noći slavila, a danas je okrenuta svijetloj sportskoj budućnosti, pamti i nezaboravlja jedan od navećih uspjeha u istoriji crnogorskog sporta koji je dao poseban doprinos afirmaciji crnogorske nezavisnosti. Malaga je brendirala i kult crnogorske reprezentacije, koji i danas živi", kazao je Janović
100 pregleda 7 komentar(a)
Vaterpolo, Foto: Ministarstvo sporta
Vaterpolo, Foto: Ministarstvo sporta
Ažurirano: 11.07.2018. 13:54h

Malaga i titula prvaka Evrope postali su simbol crnogorskog vaterpola i sinonim za uspjeh crnogorskog sporta, kazao je ministar sporta Nikola Janović.

On je priredio danas svečani prijem povodom deset godina od osvajanja zlatne medalje na Evropskom vaterpolo prvenstvu u Malagi.

Janović je kazao da je 13. jul 2008. godine jedan od najsvjetlijih datuma u sportskom kalendaru Crne Gore.

"I danas sam, kao vaš kapiten, ponosan na svoje saborce. Malaga je i deset godina kasnije naš najveći dosanjani san i uspjeh, koji je kao svetionik bio inspiracija i obasjao put mladim crnogorskim sportistima da svih ovih godina samouvjereno pronose slavu Crne Gore širom svjeta", kazao je Janović.

On je istakao da je tog 13. jula zlatna generacija vaterpolista pokazala kako se na sportskom terenu brane boje svoje domovinu.

"Crna Gora je te vrele julske noći slavila, a danas je okrenuta svijetloj sportskoj budućnosti, pamti i nezaboravlja jedan od navećih uspjeha u istoriji crnogorskog sporta koji je dao poseban doprinos afirmaciji crnogorske nezavisnosti. Malaga je brendirala i kult crnogorske reprezentacije, koji i danas živi", kazao je Janović.

On je naglasio da se zbog srebra u Ajndhovenu, Beogradu i Budimpešti, kao i izgubljenog polufinala na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u jednom trenutku činilo da je zlatno doba crnogorskog vaterpola došlo i prošlo sa Malagom.

"Da ono tek dolazi nagovijestili su trofejni kadeti iz Napulja i zlatni juniori sa Malte, koji će biti okosnica buduće crnogorske vaterpolo reprezentacija. Ako se na to doda i titula prvaka Svjetske lige i odličje sa Mediteranskih igara onda se imamo pravo nadati novoj zlatnoj epohi crnogorskog vaterpola", kazao je Janović.

On je naglasio da se ne pamti da je jedna država došla do pobjede na onako impresivan način kao što je to 2008. godine uradila Crna Gora.

"Ne pamti se ni to da je jedna selekcija i debitovala i pobijedila. Kao ministar sporta odajem priznanje svim akterima tog istorijskog uspjeha, u želji da 13. jul 2008. godine bude svetionik i inspiracija za današnje i generacije koje dolaze", kazao je Janović.

On je istakao da je Crna Gora uz šampione iz Malage naučila da pobjeđuje.

Premijer Duško Marković, koji je uručio plakete šampionskom timu i stručnom štabu, kazao je da su vaterpolisti 13. jula 2008. godine svakom crnogorskom građaninu donijeli jednaku sreću i zadovoljstvo kao 21. maja 2006. godine.

"To je jedan od najvažnijih datuma u novijoj sportskoj istoriji Crne Gore. Tog 13. jula ste kao reprezentacija najmlađe države pojavili se i pobijedili, donijeli ponos naciji i svakom njenom stanovniku. Hvala na tom velikom rezultatu i ponosu koji ste donijeli sopstvenoj državi. Kao gledalac osjećao se jednako lijepo kao i 21. maja 2006. godine", rekao je Marković.

On je kazao da ta zlatna medalja ne sjaji sve do danas već da se pretvorila u nacionalnu buktinju koja obilježava Crnu Goru i njene vrijednosti.

"Jubilej je potvrda da posjedujemo nacionalnu kulturu sjećanja na vrijednosti i rezultate koje ostvaruju naši sportisti. Vaterpolo reprezentacija u cjelini, ona tada i ova sada, doprinijela je da se razvije kult i ljubav prema crnogorskoj reprezentaciji, zastavi i grbu", kazao je Marković.

Golman šampionskog tima Miloš Šćepanović zahvalio se ministru Janoviću i premijeru Markoviću, navodeći da su time pokazali koliko vrednuju rezultate svojih sportista.

"Prijem je, osim što je i nama učinio veliku čast, poslao lijepu poruku mlađim generacijama od koje očekujem da ponove naš rezultat", kazao je Šćepanović.

Na prigodnoj svečanosti promovisan je i film Šampioni iz Malage, posvećen tom istorijskom uspjehu.

Bonus video: