Napad iz svih oružja za što veću razliku

Duel sa Gruzijom je nakon remija protiv Italije postao možda i najvažniji na čitavom turniru
228 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2014. 23:28h

Da su crnogorski vaterpolisti prije dva dana pobijedili Italiju u derbiju, današnji okršaj sa Gruzijom bio bi samo jedan u nizu i posljednji u grupi, meč koji ne donosi apsolutno ništa sem prestiž.

Ovako, nakon teškom mukom osvojenog boda protiv „azura”, duel sa Gruzijcima ima veću važnost nego što je iko vjerovao - tim Ranka Perovića od prve sekunde u vodi bazena „Alfred Hajoš” mora da juri gol-razliku, da pokuša da savlada skromnog protivnika što ubjedljivije...

Naravno, očekuje se da Italija večeras (19 časova) savlada Grčku i da onda naš tim i Italijani imaju isti broj bodova. „Ajkule” trenutno imaju za četiri pogotka slabiju gol-razliku od „azura”, ali i visok procenat šansi da na kraju izbore 1. mjesto i plasman u polufinale.

"Ključ duela sa Gruzijom je da odigramo u napadu kao u mečevima sa Grčkom, Rusijom i Rumunijom. Moramo da budemo mirni, staloženi, ne smijemo da žurimo i da sami sebi stvorimo problem. Rezultat moramo da stvaramo dobrom i strpljivom igrom. Jedino tako, s akcentom na odbranu, možemo da zabilježimo trijumf s većom razlikom", rekao je bek Crne Gore Predrag Jokić.

Crepulja i Elez predvode Gruzijce

Međutim, Gruzijci imaju nekoliko napadača koji svakako mogu da poremete planove.

Tu su bivši igrač Primorca Damir Crepulja, eks članovi Jadrana Marko Elez i Marko Jelača, te robusni centar Marino Franičević, nekada igrač Budve...

I selektor dobro poznaje naše vaterpolo prilike - riječ je o Kotoraninu Jovanu Popoviću.

"Neće biti lako, jer su i oni pokazali određeni kvalitet. Dvije četvrtine s Italijom su bili na dva razlike. Ne smijemo očekivati lagan posao, jer oni žele da se pokažu u što boljem svjetlu", poručio je Jokić.

Mišić: Dovoljno smo pametni da ovo riješimo

Centar crnogorskih vaterpolista Saša Mišić zna snagu svog tima.

"Bilo bi bolje da smo protiv Italije riješili pitanje prvog mjesta u grupi, ali šta je tu je. Mislim da je i ovako dobro, s obzirom na to kako se odvijala utakmica sa odličnim protivnikom. Jeste da je susret sa Gruzijom rano ujutro, ali moramo da reagujemo. Dovoljno smo pametni da to odradimo maksimalno ozbiljno i profesionalno. Ne smijemo sebi da priuštimo da sada pogriješimo i odemo u četvrtfinale, jer je to mnogo teži put do borbe za medalju. Ali, ova ekipa ima puno iskusnih igrača koji su bili i u težim situacijama od ove", istakao je Mišić.

Igrač koji sa Filipom Klikovcem u tandemu pokriva poziciju centra u timu Ranka Perovića se osvrnuo i na ono što je Crna Gora do sada odradila u Budimpešti.

"Mislim da je do sada bilo sve dobro. Jedino je napad nešto slabije funkcionisao protiv Italije. Normalno je da dođe do pada. Teško je bilo vjerovati da se može zadržati onako dobar ritam, i da ne bude pritiska kao u prve tri utakmice. Srećom, taj pad u igri nismo skupo platili. Nikola Janović je dao gol 15 sekundi prije kraja za remi i mislim da smo sada puno bliži prvom mjestu nego Italija", zaključio je Mišić, 26-godišnji Novljanin.

Popović: Biće emocija

Selektor Gruzije Jovan Popović neće biti na klupi danas zbog isključenja u meču s Rusijom, ali je priznao da se meč s Crnom Gorom razlikuje od svih ostalih.

"Prvi put se sastajem s Crnom Gorom. Ima emocija, iako neću voditi ekipu s klupe jer sam dobio crveni karton, tako da mi je malo lakše. Što se nas tiče, mi smo ekipa sa kraćom klupom, imam samo četiri igrača malo većeg kvaliteta, to su ovi moji „stranci”. Svi ostali su prosječni igrači. Međutim, oni su pokazali da mogu da igraju, i pravo da vam kažem zadovoljan sam što smo došli na Evropsko prvenstvo. Morate da znate da u Gruziji nema šampionata, skupili smo se i napravili rezultat. Svi znamo ko je Crna Gora u svjetskom vaterpolu. Mi smo autsajderi, igraćemo da pokažemo da znamo da igramo. Mislićemo na Crnu Goru u svakom slučaju", rekao je Popović.

Selektor Gruzije Jovan Popović

Današnja utakmica je posebna i za Damira Crepulju, koji je prije nekoliko godina bio na širem spisku crnogorske reprezentacije.

Takođe, Crepulja je bio član Primorca kada su Kotorani postali prvaci Evrope i poznaje većinu igrača „ajkula” i stručni štab.

"Ova utakmica Crnoj Gori znači dosta, nama ne. Realno, zna se ko je apsolutni favorit. Pokušaćemo da se pokažemo u što boljem svijetlu. Nama je ovo prvi put da igramo na velikom takmičenju. Biće emocija, ovo je mnogo drugačiji meč u odnosu na ostale. Ali, profesionalac sam, moram da odradim ovaj posao, to prihvatam potpuno normalno", poručio je Crepulja.

Borba Hrvatske, Srbije i Španije

Mađarska je s četiri pobjede u grupi B prebrinula sve brige oko plasmana u polufinale Evropskog prvenstva, pa joj večerašnji meč sa Hrvatskom praktično ne znači ništa.

S druge strane, „barakude”, Srbija i Španija će u posljednjem kolu odlučiti koje će dvije ekipe obezbijediti plasman među šest najboljih.

Hrvatska je u najboljoj poziciji, jer može da ispadne samo u slučaju da izgubi od Mađarske i da u okršaju Srbije i Španije bude neriješeno.

Svaki drugi rezultat ekipu Ivice Tucaka vodi u četvrtfinale...

Srbija je zakomplikovala stvari porazom od Mađarske i remijem protiv Hrvata, ali i dalje sve zavisi od nje, jer se računa da kvalitet mora da ispliva u duelu sa neugodnom „furijom”.

"Idemo na pobjedu, bez želje da kalkulišemo", rekao je selektor „delfina” Dejan Savić.

Hrvatska pred posljednje kolo ima osam bodova, po sedam Srbija i Španija. Drugoplasirana ekipa iz grupe B će u četvrtfinalu igrati protiv trećeplasiranog tima iz grupe A.

Pobjednik tog duela bi u polufinalu išao na Crnu Goru, ali pod uslovom da „ajkule” danas osvoje 1. mjesto u grupi A. Ako sastav Ranka Perovića odradi ono što se očekuje, odmaraće čak do petka...

Meč Italije i Grčke (večeras u 19 časova) takođe može da promijeni mnogo toga. Ako Heleni pobijede osvojili bi drugo mjesto, a onda bi „azuri” pali na treću poziciju.

Galerija

Bonus video: