Novi trijumf "ajkula": Pala i Grčka!

Ako ne bude iznenađenja do kraja u grupama, rival za plasman u polufinale (i odlazak na Olimpijske igre) će da bude Turska ili Argentina...
0 komentar(a)
Crna Gora, Foto: Aniko Kovač
Crna Gora, Foto: Aniko Kovač
Ažurirano: 04.04.2012. 00:39h

Specijalno za "Vijesti"

Edmonton - Sve je bilo mnogo teže od očekivanog! Crna Gora je pobijedila, sasvim zasluženo, iako su Grci praktično imali remi, ali je, u posljednjem napadu, 15 sekundi prije kraja i to sa igračem više iskusni Murikis promašio, iako je izgledalo da je pogodak neminovan. Ostalo je 8:7, pa se pokazalo da je pobjedonosni gol postigao Boris Zloković, 2,48 minuta prije kraja.

I upravo u tih 168 sekundi poslije Zlokovićevog pogotka stala je sva drama ovog meča. Prvo su naši i sa dva igrača više bili nemoćni, pa su dobili još jednog igrača više, ali golman Delijanis je opet ostao – nesavladan. Tada je do kraja preostalo još 40 sekundi, a šta se zbilo pred našim golom u završnici meča, već ste pročitali na početku ovog izvještaja.

"Praktično smo imali remi", mirno je konstatovao grčki selektor Dragan Andrić. - "Možda smo kod 6:6 propustili pravu šansu za remi ili pobjedu, jer smo tada prosto poklonili loptu Gojkoviću, pa je Crna Gora povela 7:6. Uz to, i jedan peterac nijesmo iskoristili. Ipak sam zadovoljan jer smo se sasvim oporavili posle poraza od Rumunije, oporavili u igri, a naš glavni meč u grupi ipak protiv Njemačke – za drugo mjesto. Crna Gora je u našoj grupi bila i ostala favorit za prvo mjesto", zaključio je Andrić

Naš selektor Ranko Perović je, onako za sebe po završetku meča, ali ipak naglas, konstatovao:

"Ovo mi je možda i najteža utakmica u dosadašnjoj trenerskoj karijeri, a sigurno mi je, od kako sam selektor donijela nekoliko novih sijedih vlasi".

U igri našeg tima, Perović primjećuje:

"Za razliku od meča sa Njemačkom, protiv Grčke nijesmo dobro krenuli. Morali smo znatno žešće i ranije da dođemo bar na plus 3. Zato sam kod 4:2 i uzeo prvi tajm-aut, pokušao i tako da pomognem, jer smo dva put zaredom potrošili igrača više..."

Ovoj ocjeni dodali bismo da su Grci uporno, dobro postavljenom igrom, znali da pariraju i upravo su uspjeli da čak nadoknade i tri gola minusa, od 3:6, do 6:6. Znali su da iskoriste svoje šanse, a već opisanu dramu u bazenu Vladimir Gojković ovako je vidio:

"Dobli smo im odbranom. Grčka je mnogo bolja ekipa nego što su neki njeni rezultati u posljednje vrijeme. Čak na pojedinim pozicijama imaju i po tri alternative, dakle, više od nas. Uz to, grčki golman je bio odličan, nikad ga do sad nijesam vidio da ovako brani.

U našoj ekipi i pored dva pomalo nervozna šuta sa igračem više koja su izblokirana, Mlađen Janović je i u ovom meču pokazao ogromnu mentalnu stabilnost. Upravo poslije ta dva šuta i blokova grčke odbrane, Mlađen je ipak uspio da nas povede do 6:3...

"Mnogo su nas uspješno zatvarali", kaže mlađi Janović, baš su nas namučili ali sve je dobro kad se dobro završi.

Inače, naša reprezentacija je završila utakmicu bez četvorice – Ivovića, Jokića, Gojkovića i Brguljana. Svi su “počašćeni” sa po tri lične greške. Možda ovaj podatak najbolje govori o tobože ujednačenom sudijskom kriterijumu!? A da tri peterca za Grke i ne pominjemo.

Praktično već prvi u grupi

Prošle noći Crna Gora je odigrala meč s Makedonijom, a u noći između četvrtka i petka (sat iza ponoći po našem vremenu) igra posljednji susret u grupi protiv Rumunije.

No, poslije pobjede protiv Grčke, naša reprezentacija je praktično obezbijedila prvo mjesto u Grupi A.

Čak i kada bi Crna Gora eventualno izgubila od Rumunije, ne bi joj izmaklo prvo mjesto u Grupi A.

Prema tome, za konačnu ovjeru vize za London biće još neophodno da Crna Gora u četvrtfinalu (u petak u 22 po našem vremenu) pobijedi četvoroplasiranu ekipu iz grupe B (Argentinu, Brazil ili Tursku).

Preostaje dakle da ovu “matematiku” naši vaterpolisti potvrde i u bazenu, u naredna dva dana.

Crna Gora – Grčka 8:7 (2:1, 2:1, 2:2, 2:3)

Edmonton – Plivalište. Kinsmen. Gledalaca: oko 100. Sudija: Flajf (Australija), Rotsart (SAD). Igrač više: Crna Gora 11–3, Grčka 12-4. Peterci: Crna Gora -, Grčka 3 (2). Lične greške: Crna Gora -14, Grčka -12.

Crna Gora. Šćepanović (9 odbrana), Brguljan, Pasković 1, Petrović, Klikovac, Radović, Mlađan Janović 3, Nikola Janović, Ivović 1, Zloković 2, Gojković 1, Jokić, Radić.

Grčka: Delijanis (10 odbrana), Milonakis, Miralis, Kokinakis 1, Hadžiteodoru 1, Teodoropulos, Hristos Afrudakis 3, Delakas, Jorgos Afrudakis, Funtulis 1, Murikis 1, Vulgarakis, Karampecos.

Rezultati 3. kola

Grčka - Crna Gora 7:8

Njemačka - Holandija 11:6

Makedonija - Rumunija 6:9

Tabela

1. Crna Gora 3 3 0 0 31:20 6

2. Rumunija 3 2 0 1 28:25 4

3. Njemačka 3 2 0 1 28:26 4

4. Grčka 3 1 0 2 28:20 2

5. Makedonija 3 1 0 2 17:27 2

6. Holandija 3 0 0 3 17:27 0

Bonus video: