Otišao dostojanstveno: Čapro nije čekao da bude smijenjen

Perovićeva opozicija je juče likovala, a on ju je makar lišio zadovoljstva da mu prilikom rasprave o stručnosti u Savezu "glavu kidaju" neki koji sa vaterpolom imaju jednako dodirnih tačaka koliko i sa odlaskom na Mars
195 pregleda 26 komentar(a)
Ranko Perović, Foto: Wpolo.me
Ranko Perović, Foto: Wpolo.me
Ažurirano: 13.08.2015. 07:16h

Vrelog 14. avgusta 2011. godine pao je dogovor između Ranka Perovića i potpredsjednika Vaterpolo saveza Crne Gore Aleksandra Tičića o preuzimanju selektorske klupe nakon odlaska Petra Porobića. Dva dana prije isteka četvorogodišnje misije na klupi "ajkula", Perović je juče saopštio da se povukao iz nacionalnog tima.

Njegova odluka je za neke vjerovatno neočekivana ili preuranjena s obzirom na to da je Svjetsko prvenstvo tek završeno (u subotu), ali možda je i mogla da se nasluti nakon dešavanja u Kazanju, jer je selektor posljednjih nekoliko dana, dok se tim borio za plasman od 5. do 8. mjesta, bio "u izolaciji" i nije davao izjave za javnost.

Tako se njegov mandat, za koji je bilo predviđeno da traje do Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, završio godinu ranije, a odluka o imenovanju novog selektora sigurno se neće odugovlačiti jer već u januaru 2016. Crnu Goru čeka Evropsko prvenstvo u Beogradu.

Protiv Perovića su gunđali i prije SP

Protiv Perovića su uoči SP po kuloarima gunđali i neki reprezentativci i ljudi iz Vaterpolo saveza, ali niko od njih to nije rekao javno i tako, pod uslovom da je u pravu, pokazao da zaista želi dobro nacionalnom timu.

Jedino tako moglo se selektoru ukazati na greške, jedino tako mogla se popraviti i igra i atmosfera.

Ali, kao da se jedva čekalo da reprezentacija doživi neuspjeh i da ceh plati selektor.

Javno je progovoreno tek u Kazanju, kad su kola pošla nizbrdo, kad je bilo kasno.

Ta opozicija je juče likovala, a u tom krugu je i bivši reprezentativac Milan Tičić (u Perovićevom mandatu nije bio član "ajkula"), koji je na Tviteru izrazio zadovoljstvo odlaskom Perovića i pomenuo da je u pitanju "grobar crnogorskog vaterpola".

Ali, Perović ih je makar lišio zadovoljstva da mu prilikom rasprave o stručnosti u Savezu "glavu kidaju" neki koji sa vaterpolom imaju jednako dodirnih tačaka koliko i sa odlaskom na Mars.

Dvije medalje i dva nestvarna poraza

Na pet velikih takmičenja Perović je sa reprezentacijom osvojio dvije medalje (srebrne na EP u Ajndhovenu i na SP Barseloni), dva puta je bio četvrti (na EP u Budimpešti i OI u Londonu), a najslabiji plasman je imao sada u Kazanju kada je Crna Gora bila petoplasirana.

U Rusiji je realno imao i najskromniji tim u odnosu na sva prethodna takmičenja.

Takođe, Crna Gora je pod njegovim vođstvom osvojila dvije bronze u Svjetskoj ligi (u Čeljabinsku 2013. i Dubaiju prošle godine).

Učinak od dva odličja svakako nije zanemarljiv, ali su još dvije medalje neobjašnjivo skliznule iz ruku naših vaterpolista.

Pamte se porazi od Srbije u meču za 3. mjesto na Olimpijskim igrama u Londonu i u polufinalu EP u Budimpešti, iako je Crna Gora u ovom prvom vodila sa tri gola razlike u posljednoj četvrtini, a u drugom i četiri na startu utakmice...

Bonus video: