Počinje bitka za London

Crna Gora od danas do 8. aprila učestvuje na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre. Prvi rival je Holandija...
0 komentar(a)
Nikola Janović, Foto: Aniko Kovač
Nikola Janović, Foto: Aniko Kovač
Ažurirano: 01.04.2012. 08:28h

Utakmicom protiv Holandije, najvećeg autsajdera u grupi, Crna Gora večeras otvara kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre.

Ovo je ujedno i turnir koji će da odredi ljeto koje dolazi - ili će sve da bude spremno za London, ili će da se desi čudo, pa će crnogorski vaterpolisti da to takmičenje gledaju na malim ekranima...

Dakle, ulog je ogroman, toliki je i pritisak, jer većina igrača u timu Ranka Perovića vjerovatno do Rio de Žaneira 2016. neće biti u nacionalnom timu.

Nego, Crna Gora u Edmontonu ne smije da se plaši ničega i nikoga, Evropsko prvenstvo u Ajndhovenu je pokazalo da su „ajkule” vaterpolo sila, pa se u Kanadi očekuje da zatvore krug i bez problema izbore jedno od prva četiri mjesta i vizu za London.

Iza crnogorskih vaterpolista su gotovo dvije sedmice priprema, što u Crnoj Gori, što u Americi, i sada je vrijeme za utakmice, ono što igrači priželjkuju...

"Treba da upotrijebimo recept iz Ajndhovena. Nemam dilemu da smo najbolji tim na ovom turniru, da sve zavisi od nas i vjerujem da ćemo to da dokažemo u bazenu, bez obzira ko nam je protivnik", rekao je kapiten Nikola Janović.

Poslije Holanđana, slijede dva vjerovatno presudna meča za prvo mjesto u grupi sa Njemačkom i Grčkom. Da li već mislite na te utakmice?

"To su sigurno dva najteža meča u grupi, ali ne treba sada da mislimo o Njemcima i Grcima. Idemo korak po korak, utakmicu po utakmicu, jer će svaka da bude priča za sebe. Najvažnije je da se mi u svemu tome snađemo najbolje što znamo i onda ne očekujem probleme. Mi se pitamo, odnosno, naš kvalitet je taj koji će da presudi", kazao je stariji od braće Janović.

Znate li u kakvoj su formi ostale reprezentacije?

"Mislim da su po tom pitanju u prednosti u odnosu na nas, jer smo jedina reprezentacija koja ima 10 igrača koji ne igraju u domaćim klubovima, već smo „rašireni” po Evropi, a na okupu smo nešto više od 10 dana. Takođe, veliki broj naših protivnika je Evropsko prvenstvo u Ajndhovenu shvatio kao pripremu za ovaj kvalifikacioni turnir, što sa nama nije bio slučaj... Međutim, mi smo jedna od najboljih svjetskih ekipa, po kvalitetu nam sigurno nije mjesto ovdje, ali sam siguran da ćemo da odbranimo rejting koji imamo i da odemo na Olimpijske igre. To sigurno zaslužujemo", istakao je Janović.

Za koji meč mislite da će da bude ključan u grupi?

"Po meni, to je utakmica sa Njemačkom u drugom kolu. Ona će vjerovatno da ponudi jasniju sliku o situaciji u grupi. Cilj nam je da budemo među prve dvije ekipe i da onda u četvrtfinalu imamo lakšeg protivnika. U suprotnom, moglo bi da se desi da u četvrtfinalu igramo sa, na primjer, Španijom, a to ne bi bilo poželjno", zaključio je član dubrovačkog Juga.

Petrović: Ključ je vjera u sebe

Crnogorski vaterpolisti znaju da od situacije u grupi zavisi i protivnik u četvrtfinalu, pa ciljaju prvo mjesto kako bi u meču za polufinale imali najlakšeg protivnika.

"Naša grupa je veoma jaka. Izuzev Španije, u njoj su sve sami favoriti na ovom turniru. Znamo da bi svaka greška mogla skupo da nas košta, zato je ključ da vjerujemo u sebe i da već od prve utakmice protiv Holandije pokažemo ozbiljnost, da nam to bude glavna odlika. Jednostavno, nema slabih ekipa, sve znaju da igraju vaterpolo, a na nama je da ih spriječimo da nas iznenade", rekao je bek „ajkula” Antonio Petrović.

Raspored

1. april

CRNA GORA - Holandija 20.30

3. april

CRNA GORA - Njemačka 02.20

3. april

Grčka - CRNA GORA 23.40

5. april

CRNA GORA - Makedonija 1.00

5. april

CRNA GORA - Rumunija 23.40

Četvrtfinalni dueli su na programu 6. aprila.

Bonus video: