Polufinale je bio nerealan san za "ajkule"

Naš tim je kroz grupu pokazivao mane i vrline u duelima protiv slabijih rivala, a onda i dokazao da je kvalitetom daleko ispod Grčke, ekipe koja iz godine u godinu pokazuje sve više...
59 pregleda 5 komentar(a)
Darko Brguljan SP u vaterpolu, Foto: Beta/AP
Darko Brguljan SP u vaterpolu, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.07.2017. 18:21h

Borba za medalju je ostala neostvarena želja za crnogorske vaterpoliste na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Želja koja je, u stvari, bila potpuno nerealna nakon svega što su pokazale "ajkule" u meču sa Grčkom u četvrtfinalu.

Bilo je 12:7 za Helene, to je rezultat koji je na kraju i podnošljiv, jer je protivnik imao čak osam golova prednosti u trećoj četvrtini - 10:2. U tom momentu je izgledalo da se našoj ekipi sprema najteži poraz u istoriji na velikim takmičenjima.

Ostaće zapamćeno da je Crna Gora odigrala najslabije u najvažnijem meču na turniru, ali je nakon duela sa Kanadom, Brazilom i Kazahstanom izgleda i moralo tako da bude.

"Čestitam Grcima, bili su bolji protivnik. Ono što smo mi dobro odradili bilo je u prvoj četvrtini, gdje smo imali igru koju smo željeli. Promašili smo nekoliko zicera, peterac i kontranapad kada smo mogli da otvorimo utakmicu kako treba. Poslije toga smo ušli u problem sa ličnim greškama i odbrana je pala", rekao je selektor Vladimir Gojković.

Naš tim je kroz grupu pokazivao mane i vrline u duelima protiv slabijih rivala, a onda i dokazao da je kvalitetom daleko ispod Grčke, ekipe koja iz godine u godinu pokazuje sve više...

"Ajkule" su, s druge strane, sve slabije - na redu je smjena generacija, mada je veći dio tima koji učestvuje na Svjetskom prvenstvu sve samo ne neiskusan, ako se izuzmu tinejdžeri Aleksa Ukropina i Đuro Radović, kao i Bojan Banićević.

Da stvar bude gora, Crna Gora je dobro počela četvrtfinalni meč - u prvih osam minuta je promašila i peterac (Dragan Drašković), kao i dva napada s igračem više, dok je Dejan Lazović na golu odbranio tri velike šanse Grka.

Nakon prve četvrtine je bilo 1:0 za Grčku, ali je u prvoj polovini druge dionice sve riješeno - tri brza pogotka protivnika donijela su 4:0 i već tada je postalo jasno da se ekipi Vladimira Gojkovića loše piše u četvrtfinalu.

"Znali smo da oni imaju jake centre, nadali smo se da ćemo ih bolje zatvoriti. Vjerovali smo da možemo da pružimo bolji otpor, vjerovali smo čak da možemo do polufinala, ali moramo priznati da su bili mnogo bolji od nas. Slijede još dva meča i moramo da pokažemo da smo spremni za to odrastanje. Da mladi igrači na pravi način iskoriste te duele, a da stariji ne odustanu, da povedu ekipu do kraja. Mladom timu svaka pobjeda znači za ono što je čeka u budućnosti", istakao je Gojković.

I opet je podbacio napad, hronični problem našeg nacionalnog tima još od perioda kada je u prvoj postavi imala ponajbolje igrače na planeti.

A kada se unese nervoza u napadu, onda popušta koncentracija i u odbrani, pa je Crna Gora u većem dijelu meča protiv Grčke jurila samo da izbjegne rezultatsku blamažu.

Jednostavno, na bazenu "Alfred Hajoš" je pobijedio mnogo bolji tim koji nije dao ovako skromnoj Crnoj Gori da izađe iz realnosti i ni na tren pomisli da u Budimpešti može da se bori za medalju.

Naše vaterpoliste sada čeka borba za peto mjesto, a prvi rival biće poraženi iz duela Mađarske i Rusije u četvrtak od 13.30 časova.

Bonus video: