Porobić: Da pokažemo karakter

Moramo do kraja da odigramo angažovano, ne smijemo da dozvolimo da sada posustanemo - napominje selektor
72 pregleda 0 komentar(a)
Porobić i igrači, Foto: Aleksandar Vučković
Porobić i igrači, Foto: Aleksandar Vučković
Ažurirano: 27.07.2011. 23:00h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

Šangaj - Gledam samo Nikolu Janovića, sve je žrtvovao za ovo prvenstvo, toliko puno energije je uložio, uvijek je bio primjer, a sada eno ga sjedi sam, tuguje - riječi selektora crnogorske vaterpolo reprezentacije Petra Porobića izgovorene u hotelu poslije utakmice sa Hratskom, najbolje opisuje koliko je teško poraz pao našem kapitenu, ali i svim ostalim reprezentativcima.

Niko od njih nije vjerovao da danas neće razigravati za medalju, nego da će protiv Španije krenuti u borbu od 5. do 8. mjesta (9.30 časova po našem vremenu).

- Možda smo previše željeli pobjedu, pa je došlo do velikog pražnjenja. Tolika je to želja bila da prvi put od igrača ili bilo koga iz ekipe nisam čuo da pominje ko bi nam mogao biti protivnik u borbi za 5. mjesto. Jednostavno, nikoga nije zanimalo ni iz radoznalosti. Vjerovatno smo i izgoreli u svemu tome - kaže Porobić kada je malo sumirao utiske nakon utakmice sa Hrvatskom.

A da li će naši igrači biti kadri da se povrate i sa jednakim žarom krenu u borbu od 5. do 8. mjesta, vidjeće se po današnjem drugom meču na turniru protiv Španije.

U prvom je naš tim slavio i na taj način izabrao teži put kroz četvrtfinale, sada bi trebalo da to i ponovi.

Jer, Porobić je i u „produžecima“ duela sa Rudićem rekao da nije isto da li će njegov tim izgubiti sa dva ili tri gola razlike, pa nema sumnje ni da je potpuno drugačije biti 5. ili 8. na svijetu.

- Biće to teška utakmica, ali ekipa mora da pokaže karakter. Moramo do kraja da odigramo angažovano, ne smijemo da dozvolimo da sada posustanemo. Imaćemo igrača manje jer je Milan Tičić kažnjen jednu utakmicu, ali moramo da damo sve od sebe da bismo ostvarili što bolji plasman - smatra Porobić.

Selektor se posebno osvrnuo na isključenja naših igrača zbog nesportskog ponašanja.

- I na treningu, i na pripremama, i na svim utakmicama djelovali smo kao ekipa. Ali, zbog toga što se igrači ponašaju kao u Prvenstvu Crne Gore, gdje ih zbog naših odnosa svaka strana štiti, došli smo u situaciju da protiv Hrvatske jedan igrač bude isključen sa pravom zamjene, drugi bez prava zamjene, te da su dva igrača iz utakmice u utakmicu pod rizikom isključenja sa pravom zamjene zbog komentarisanja i odmahivanja.

Ono što ne sankcionišemo u domaćem prvenstvu zbog klubaškog ponašanja, sada nam se lomi o glavu. To je nešto što se ne smije ponoviti, i prvi igrač koji napravi takav eksces ne smije da bude pozvan na pripreme.

A nadam se da ćemo i u našem prvenstvu prestati klubaški da razmišljamo i da će zbog nediscipline igrači biti drastično kažnjavani - zaključuje Porobić.

Igrači rasuti po klubovima

S obzirom na to da o Španiji nema ništa novo da se kaže osim da se podsjeti da je u četvrtfinalu izgubila od Italije, neminovnost je da se pogleda malo unazad, na poraz od Hrvatske.

Poslije svega, čini se da su lakši put i odmor koji su Hrvati imali, ipak presudili da jakim tempom samelju naše igrače i opravdaju ulogu favorita.

- To je ono o čemu ja pričam, ali problem je ako mi nećemo to da prepoznamo. I Hrvatska, i Srbija, i Mađarska su za jedan korak ispred nas, a mislim da je tu blizu i Italija.

Moramo puno toga da promijenimo da bi ih sustigli za taj korak. Mi jesmo ekipa, homogeni sastav, ali nije sve u tome. Frapantan je podatak da će u predolimpijskoj godini, gdje nam predstoji presudna bitka za status i sporta, i igrača, i svih ostalih, naši igrači nastupati za 10 klubova.

Dvojica su u našim klubovima, dvojica igraju za hrvatske ekipe, trojica za Italijanske, te za Vašaš, Kazanj, a pitanje je i da li će Šefik otići. To će nam biti ogroman problem u radu.

Evidentno je da će na Evropskom prvenstvu svi učestvovati, ali pravilo je da za kvalifikacije za Olimpijske igre klubovi puštaju igrače sedam dana prije utakmice. Koliko ćemo imati razumijevanja, ne znam, ali pitanje je kada će klubovi pustiti igrače i koliko njih.

Posebno je zabrinjavajuće što naši reprezentativci igraju uglavnom za klubove iz zemalja koje su izborile vizu za London, pa će prilagođavati kalendar klubovima - strahuje selektor Porobić.

Bonus video: