Porobić vodi Stručni savjet VPSCG

Bivši selektor se nakon više od godinu i po vraća u crnogorski vaterpolo i njegova uloga će biti vezana za struku
9 komentar(a)
Petar Porobić, Foto: Luka Zeković
Petar Porobić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.03.2013. 23:55h

Upravni odbor Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore (VPSCG) narednih dana će usvojiti novi Statut, najavljene su i brojne promjene unutar te organizacije, a najznačajnija je svakako najavljeni povratak selektora koji je donio do sada jedinu zlatnu medalju sa velikih takmičenja - Petar Porobić će opet biti dio crnogorskog vaterpola!

Naravno, Porobić se ne vraća na mjesto selektora, jer je tu od avgusta 2011. Ranko Perović (naslijedio upravo Porobića nakon Svjetskog prvenstva u Šangaju), ali će i ovako njegov posao u VPSCG biti vezan za struku.

Naime, ubrzo će se oformiti Stručni savjet (u starom Statutu to je bio Odbor za vaterpolo) koji bi predvodio upravo Porobić i njegova uloga bi bila isključivo vezana za sportski dio.

Za sada, međutim, nije sto odsto sigurno da se nekadašnji trener Jadrana vraća u Crnu Goru, jer će Porobić danas boraviti u Frankfurtu na razgovorima sa ljudima iz Vaterpolo saveza SAD. Amerikanci će obaviti razgovore sa više kandidata, a u uži izbor za klupu “jenkija” ući će po dva evropska i američka stručnjaka.

Ipak, kako saznajemo, i pored ovog izleta u Njemačku, te ponuda njemačkog saveza i Dinama iz Moskve, koja je finansijski najunosnija, Porobić je najbliži odluci da se vrati u crnogorski vaterpolo nakon nešto više od godinu i po.

U tom pravcu ide i jučerašnji razgovor sa predsjednikom našeg Vaterpolo saveza Srđanom Kovačevićem, a konačan stav znaće se nakon novog susreta njih dvojice, koji je zakazan za petak.

U novom Statutu će se desiti još neke promjene, jer u Vaterpolo savezu više neće postojati mjesto generalnog sekretara koje je od prvog dana osnivanja pokrivao internacionalni sudija Dejan Adžić.

Nezvanično, pozicija direktora će pripasti Slobodanu Tanasijeviću, dosadašnjem članu Upravnog odbora VPSCG, koji će brinuti o finansijama.

Pero se danas družio sa srednjoškolcima

A da se prave vrijednosti ne zaboravljaju tako lako, govori i izuzetno dobro posjećena tribina u Srednjoj stručnoj školi "Ivan Uskoković", na kojoj je danas govorio Porobić.

Tribina je organizovana u sklopu projekta "Olimpijski san – promocija olimpijskih vrijednosti i ideala", koji realizuju Centar za istraživanje i razvoj sporta (CIRS) i Centar za borbu protiv gojaznosti Crne Gore (CEPROG), u saradnji sa Crnogorskim olimpijskim komitetom (COK).

Učenici su aplauzom dočekali i ispratili selektora koji je Crnoj Gori donio titulu prvaka Evrope u Malagi - prvo zlato u nezavisnoj državi.

On je govorio o svojim uspjesima, problemima, sadašnjem i budućem angažmanu, nagovijestio da postoji velika vjerovatnoća da se vrati u Crnu Goru, ali i više od pola sata odgovarao na pitanja učenika i profesora.

"Već 20 godina sam trener, a sa 10 godina počeo sam da igram vaterpolo. Činjenica je da mi u Crnoj Gori imamo predispozicije za kolektivne sportove, a kada me neko u inostranstvu pita kako je to moguće da mi, tako mali, imamo sjajne reprezentacije u vaterpolu, rukometu, košarci, fudbalu, ja često ne mogu da nađem objašnjenje. Ali, uz sport treba razvijati i o obrazovanje", rekao je Porobić.

Na pitanje šta bi poručio mladima, Porobić je bio jasan:

"Najvažnije je imati cilj. Kada imate cilj, onda treba pružiti sve od sebe da se taj cilj i ostvari. Ali, prvi preduslov je da postoji jasno određeni cilj".

A o tome koji mu je poraz najteže pao u karijeri, Porobić je kao iz topa odgovorio.

"Najteži su mi bili porazi van bazena!"

Bonus video: