Protiv Hrvatske je premalo i 25 minuta vrhunskog vaterpola

Naši vaterpolisti vodili tri četvrtine, ali su na kraju morali da prihvate poraz u duelu sa favoritom
195 pregleda 26 komentar(a)
Hrvatska - Crna Gora vaterpolo Barselona 2018., Foto: Bcn2018
Hrvatska - Crna Gora vaterpolo Barselona 2018., Foto: Bcn2018
Ažurirano: 24.07.2018. 18:27h

Prvi put nakon osam godina crnogorski vaterpolisti nisu u igri za medalju na Evropskom prvenstvu.

Na put do polufinala u Barseloni stala im je Hrvatska - slavila je rezultatom 9:7 i protiv Srbije će igrati za plasman u finale.

"Ajkule" su uradile jednostavno sve u ovom meču, vodile od trećeg minuta pa sve do početka posljednje četvrtine, ali to nije bilo dovoljno da se izbjegne ukupno 20. poraz od "barakuda" u međusobnim duelima.

Reklo bi se da je Crna Gora bila nikad bliže da sruši tradiciju, ali ona i dalje traje.

Naši vaterpolisti nisu savladali Hrvatsku od 2013, a posljednji put su bili bolji na EP u Zagrebu 2010. Upravo su te godine posljednji put i eliminisani na Evropskom prvenstvu prije polufinala, kada je u četvrtfinalu bolja bila Srbija. Sve do danas...

Naši vaterpolisti su, ako ništa drugo, stvorili pakao jednom od favorita za zlato - četiri puta su vodili sa dva gola razlike, u nekoliko navrata su bili blizu i da odu na plus tri.

Ali, Hrvatska je uvijek, čak i kada je djelovalo da nema rješenja, pronalazila odgovor da se vrati u utakmicu, da ne dozvoli "ajkulama" ni da pomisle da su blizu trijumfa...

Prvo izjednačenje je viđeno dva minuta i 24 sekunde prije kraja treće četvrtine kada je Loren Fatović pogodio za 5:5.

Crna Gora je odbila i taj nalet (Marko Petković je vratio prednost), da bi Ante Vukičević iz peterca najavio uzbudljivu posljednju četvrtinu.

U njoj je sve maltene riješeno za tri i po minuta kada je Hrvatska serijom 3:0 pobjegla na ogromnih 9:6.

Nije, međutim, ni tu bio kraj, naši vaterpolisti su opet imali šansu da se vrate.

Aleksandar Ivović je smanjio na 9:7, a onda je na scenu stupio golman Hrvatske Marko Bijač - "skinuo" je dva zicera (Saši Mišiću i Petkoviću) i definitivno slomio otpor ekipe Vladimira Gojkovića.

Hrvatska u četvrtak u polufinalu igra protiv Srbije, a prvi rival Crnoj Gori u borbi za plasman od 5. do 8. mjesta biće Mađarska (16.45).

HRVATSKA - CRNA GORA 9:7 (1:2, 1:2, 4:2, 3:1)

Barselona - Bazen "Bernat Pikornelj". Gledalaca: 1.000. Sudije: Stavridis (Grčka), Buh (Španija). Igrač više: Hrvatska 10 (6), Crna Gora 13 (6). Peterci: Hrvatska 2 (2).

Hrvatska: Bijač (sedam odbrana), Macan 1, Fatović 1, Lončar 1, Joković 1, Buljubašić 2, Vukičević 1, Bušlje 1, Miloš, Vrlić, Šetka 1, Garsija, Marcelić.

Crna Gora: Lazović (14 odbrana), Brguljan, Drašković, Petković 2, Đ. Radović, A. Radović, Janović 2, Đurđić, Ivović 2, Mišić, Čučković, Spaić 1, Šćepanović.

Bonus video: