Ruski bekovi vole grub vaterpolo

"Od situacije u zemlji zavisi da li ostajem i naredne sezone", rekao je crnogorski vaterpolista
145 pregleda 0 komentar(a)
Saša Mišić, Foto: Waterpolo.hu
Saša Mišić, Foto: Waterpolo.hu
Ažurirano: 03.02.2015. 16:12h

Četiri godine je Saša Mišić igrao u Mađarskoj, a onda je pomalo iznenađujuće iz jedne od najjačih liga u Evropi izabrao Rusiju.

Centar crnogorske reprezentacije je ljetos potpisao za Kinef iz Kirišija, a u intervjuu za "Vijesti" ističe da nema dilemu da je napravio pravi potez. Njegovom timu trenutno ide odlično, dijeli treće mjesto na tabeli ruskog šampionata sa moskovskim Dinamom, a Mišić i lično ima razloga za zadovoljstvo, jer je trenutno prvi strijelac lige.

Ovaj 27-godišnjak iz Bijele je prethodnih godina uspješno igrao za Ferencvaroš (jednu sezonu) i Debrecin, čiju je kapicu nosio tri sezone. Rusija je, ipak, novi veliki izazov...

"Stvarno sam zadovoljan svime do sada. Rusi su veoma korektni, poštuju me. Malo su drugačijeg mentaliteta od nas, ali se stvarno trude da se osjećam kao kod kuće", počeo je Mišić.

Kakav je nivo lige, je li jača nego prethodnih sezona?

"Igra se u turnirskom sistemu kako bi se izbjegla dugačka putovanja svakog vikenda. Nije lako imati pet utakmica u pet dana, ali već sam navikao, tako da mi sada čak to i odgovara. Što se lige tiče, najbolji timovi su Spartak iz Volgograda i Sintez iz Kazanja, mada je ove godine prvenstvo zanimljivije nego prošlih, jer su u vrhu i moja ekipa Kinef i Dinamo iz Moskve", istakao je Mišić.

Kinef je trenutno treći na tabeli. Kakve su ambicije do kraja, jesu li šampionske?

"Cilj je da budemo u prva četiri tima. Mislim da bi to bio uspjeh imajući u vidu budžet konkurenata za vrh. Mislim da smo i na pravom putu ka ostvarenju tog cilja. Imamo dobru sezonu, dva puta smo pobijedili šampiona Spartak, mada najvažnije tek predstoji. Plej-of se igra u aprilu i tada pada odluka".

Ruski vaterpolo je godinama u padu. Kakva je sada popularnost sporta koji je do prije desetak godina donosio olimpijske medalje?

"Nije kao ranije, ali interesovanje postoji. Čini mi se da su bazeni popunjeniji nego u nekim drugim ligama. Medijski su takođe solidno propraćena sva vaterpolo dešavanja u zemlji. I što je jako bitno, svaki klub u Rusiji redovno ispunjava obaveze prema igračima, a to je danas rijetka pojava u Evropi. Inače, liga je jaka, od stranaca tu su još Srđan Antonijević iz Dinama, Željko Kovačić u Sintezu, Branko Peković u Astani... Kao i naš stručnjak Zoran Ivanovski, koji s dosta uspjeha vodi Sintez".

Najbolji si strijelac lige. Kakvi su bekovi u ruskom prvenstvu s kojima vodiš bitke u vodi?

"Nisu tehnički potkovani kao na primjer bekovi iz naše škole vaterpola, ali su fizički jaki, a i sudije puštaju grublju igru, tako da je izuzetno zahtjevno igrati centra u ruskom prvenstvu. Zasada sam stvarno zadovoljan, ali kao što sam već rekao - najvažnije tek dolazi i nadam se da ću zadržati nivo dosadašnjih igara".

Imaš ugovor s Kinefom do kraja sezone. Kakvi su planovi za budućnost?

"Postoji obostrano interesovanje da se saradnja produži, ali ne zavisi samo od želje, već i od nekih stvari koje nemaju veze sa sportom. Naime, odnos rublje i eura nikad nije bio na ovako niskom nivou zbog svima poznate političke situacije u zemlji, tako da je status stranaca u Rusiji za narednu sezonu pod velikim znakom pitanja. Ipak, sada je rano za tu priču. Trudim se da se skoncentrišem na treninge i utakmice i da napredujem u nekim segmentima igre", zaključio je centar koji je s Crnom Gorom osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Barseloni 2013. godine.

Odbio "zbornaju": Radije ću se boriti za mjesto u Crnoj Gori

Mišić je bio član Crne Gore na Mediteranskim igrama u Peskari 2009. godine, a za seniorski tim „ajkula“ je debitovao u januaru 2012. u Svjetskoj ligi protiv Turske u Istanbulu.

U ruskim medijima se nedavno pisalo o tome da Vaterpolo federacija Rusije želi da Mišić igra za tamošnju reprezentaciju, ali od toga nema ništa, jer je sam igrač tako odlučio.

"Tačno je da su mi Rusi ponudili da igram za njihovu reprezentaciju. To je svakako priznanje, nagrada za partije u Kinefu i sve što sam uradio za ovih nekoliko mjeseci. Ali, uz dužno poštovanje prema Rusiji, odbio sam poziv. Radije ću se boriti za mjesto u crnogorskoj reprezentaciji, nego igrati za tuđu zemlju", objasnio je svoju odluku Mišić.

Ciljevi se znaju: "Ajkule" će i u Kazanju juriti medalju

Saša Mišić u dogovoru sa selektorom Crne Gore Rankom Perovićem ne igra Svjetsku ligu, ali prati dešavanja u nacionalnom timu i izdanja "ajkula" ove sezone.

"Ispratim koliko mi obaveze dozvoljavaju. Ono što sam vidio mi se svidjelo i mislim da su momci pokazali, posebno neki mlađi, da Crna Gora ne mora da brine za budućnost", rekao je Mišić.

Na ljeto je Svjetsko prvenstvo u Kazanju, a Mišić očekuje da Crna Gora opet bude u igri za medalju.

"Mislim da nikada nije bila jača konkurencija za medalju nego sada pred Kazanj. Po meni, šest ili sedam selekcija ravnopravno konkuriše za medalje. Cilj Crne Gore je odličje. Mislim da imamo igrače koji su sposobni za to. Ako svi budu zdravi i uz malo sportske sreće možemo do medalje", kazao je Mišić.

Bonus video: