Šćepo preuzeo Marsej: Mogao sam da biram, to je privilegija

Planirao sam da igram još godinu, ali je prevagnulo to što se već nekoliko godina spremam za trenerski posao - kaže Miloš Šćepanović
6541 pregleda 1 komentar(a)
Spreman za novu ulogu: Miloš Šćepanović, Foto: Julio Cortez
Spreman za novu ulogu: Miloš Šćepanović, Foto: Julio Cortez

Novi izazov na staroj adresi za Miloša Šćepanovića - legendarni crnogorski golman, jedan od heroja gotovo svih uspjeha „ajkula“, naredne sezone biće trener Marseja.

Ono što su „Vijesti“ prije dva dana i najavile, potvrđeno je sa više adresa, dok Šćepanović priznaje da je i sam bio iznenađen planom kluba sa kojim mu je ugovor (igrački) isticao na kraju sezone 2020/21.

- Jesam bio šokiran kada sam dobio ponudu Marseja, jer sam planirao da igram još godinu, ali je prevagnulo to što se već nekoliko godina spremam za trenerski posao. Odavno govorim da znam šta ću raditi kada završim karijeru, samo što je to došlo na red malo ranije nego što sam zamislio - kaže za „Vijesti“ Šćepanović, koji će voditi brigu i o prvom timu i o ostalim selekcijama.

Ovo je, dakle, prirodan put čovjeka koji je prošlog ljeta radio s mlađim kategorijama crnogorske selekcije, potom i bio dio stručnog štaba seniorske.

- Pričao sam s ljudima iz kluba da ostanem tu kada prestanem da branim, da budem u stručnom štabu... Sve se odigralo brzo nakon što je glavni trener odlučio da ide jer mu potreban odmor. Iskreno, žao mi što završavam igračku karijeru, ali imao sam privilegiju da mogu da biram. I izabrao sam - jasan je Šćepanović.

Kako bi trebalo da izgleda Šćepanovićev Marsej? Biće to definitivno pečat jugoslovenske škole vaterpola.

- Za 23 godine karijere sam imao sreću da radim sa zaista velikim trenerima. Formirani smo kao igrači u jednom sistemu, mnogo je bila bitna edukacija... Mnogo sam naučio od Petra Porobića i Nenada Manojlovića, iako priznajem da u tom periodu karijere nisam razmišljao o trenerskom poslu. Imam jasnu sliku u glavi kako sve treba da izgleda, sada to treba sprovesti.

Zna i koga će prvog pitati za trenerski savjet.

- Vladimir Gojković mi je više od saigrača s kojim sam proveo veliki dio karijere. Mi smo prijatelji, kumovi... U smislu posvećenosti poslu, on je uzor svima i od njega može mnogo da se nauči. Osjećam se sigurnije kada znam da u svakom momentu mogu da pričam s njim o vaterpolu i trenerskom poslu - navodi bivši golman Jadrana i turskog Galatasaraja.

Šćepanović žali i što je karijeru morao da prekine maltene usred sezone zbog pandemije koronavirusa.

- Sezona je bila mučna, sportistima je najgore kada im oduzmete mogućnost da budu na borilištima. Niko ne voli da se nađe u ovoj situaciji, ali razumljivo, drugačije nije moglo, rizik je bio ogroman. Mi i sada treniramo poštujući mjere, ali znamo da više neće biti utakmica ove sezone. Mislimo na narednu, jedva čekamo da se sve vrati u normalu - zaključio je Šćepanović, koji je s Marsejom dogovorio višegodišnju saradnju.

Velike ambicije: Stigao Prlainović, na meti je i Lazović...

Marsej je ove sezone bio učesnik Lige šampiona, biće i naredne jer ima vajld-kartu. Aktuelni je šampion Evrokupa, jer je prošle sezone u finalu bio bolji od Jadran Carina.

- Sviđa mi se projekat kluba, ambicije nam se podudaraju i nije mi bilo teško da odlučim da prihvatim novu ulogu. Sigurno ćemo bit igrački jači naredne sezone, vjerujem da ćemo naredne sedmice i kompletirati ekipu - kaže Šćepanović.

Blizu kapice Marseja je golman crnogorske reprezentacije Dejan Lazović (koji definitivno napušta Budvu na kraju sezone), a prije dvije sedmice je u lučki grad stigao Andrija Prlainović. U Marseju su i naši Bogdan Đurđić i Uroš Čučković.

Olimpijska medalja - propuštena šansa moćne generacije

Miloš Šćepanović je prošlog ljeta stavio tačku na bogatu reprezentativnu karijeru. Mogla je da bude još bogatija...

- Nedostaje nam medalja sa Olimpijskih igara. Kao generacija svi žalimo za tim, znamo da smo propustili nekoliko prilika, tri puta smo bili u polufinalu, pa gubili mečeve za bronzu... Ipak, ranije sam rekao i sada ponavljam da možemo da budemo ponosni na sve što smo uradili, a u sportu je normalno da ima i uspjeha i razočaranja. Da mi je neko na početku karijere rekao šta ću sve uraditi, prihvatio bih odmah, iako naravno žalim što nisam osjetio kako je osvojili medalju na OI. Nisam uspio kao igrač, možda hoću kao trener - poentira Šćepanović, koji u oktobru puni 38 godina.

Bonus video: